Fatoumata Kébé
Foto: Laurence Geai / KosmopolisFatoumata Kébé

Les 10 cites imprescindibles del Kosmopolis 2021 al CCCB

Ted Chiang, Werner Herzog i Maggie O'Farrell són alguns grans noms de la festa de la literatura amplificada

Borja Duñó
Publicitat

Kosmopolis, 'la festa de la literatura amplificada' que pren bianualment el CCCB, afronta la sortida de la pandèmia amb la mirada posada al futur i la ciència-ficció. Del 16 al 20 de juny, sota el lema 'La literatura que ve' i coincidint amb dues exposicions que ens obliguen a encarar els reptes que ens plantegen la biologia i el cosmos –'Mart. El mirall vermell' i 'Ciència fricció. Vida entre espècies companyes'–, la programació d'enguany aplega 37 activitats (i 109 participants!), amb grans noms de la literatura, el cinema i la música com Ted Chiang, Werner Herzog, Hervé Le Tellier, Maggie O'Farrell, Mia Couto, Isaki Lacuesta, Fatoumata Kébé, Alicia Kopf, Maria Arnal, Pau Riba, Pol Guasch i Borja Bagunyà, entre molts altres. 

Aquí us seleccionem 10 cites imprescindibles, però podeu trobar la programació completa al web del Kosmopolis.

NO T'HO PERDIS: Les noves llibreries de Barcelona que has de conèixer 

1. La lluna és una novel·la

L'astrofísica francesa Fatoumata Kébé conversarà amb Laura Rosel sobre 'L'altra cara de la lluna', publicat en català per Angle Editorial i en castellà per Blackie Books, una història cultural del satèl·lit que més ens ha fascinat i que tant ens ha inspirat al llarg de la nostra història. Mites, llegendes, pel·lícules, cançons... i l'obsessió per posar-hi els peus al damunt.

Dimecres 16 de juny. Sala Teatre. 18-19.30 h. 3 €.

2. Mil sibil·les

Maria Arnal, José Luis de Vicente i Eduard Escoffet, amb la col·laboració de la mezzosoprano Eulàlia Fantova, protagonitzen aquesta conferència performativa al voltant del mite de la Sibil·la, el personatge llegendari que ens ha arribat a través dels segles gràcies al famós cant versionat recentment per Maria Arnal i Marcel Bagés al seu últim disc 'Clamor' (2021). 

Dimecres 16 de juny. Pati de les Dones. 21.30-22.30 h. Gratis amb reserva prèvia.

Publicitat

3. Oblideu Shakespeare

Maggie O'Farrell és l'autora de 'Hamnet', un dels títols revelació de la temporada (publicat per L'Altra en català i Libros del Asteroide en castellà), novel·la fascinant centrada en el fill de Shakespeare que podria haver inspirat 'Hamlet'. La nord-irlandesa conversarà (per videoconferència) amb Gemma Ruiz Palà i Begoña López Urzaiz sobre teatre elisabetià, la misogínia dels biògrafs i sobre com –per documentar-se pel personatge d'Agnes, la mare de Hamnet–, es va convertir en una remeiera. També es retransetrà en streaming al web del CCCB.

Pati de les Dones. Dijous 17 de juny. 19.30-20.45 h. 3 €.  

4. L'univers va començar com una alenada

Ted Chiang –comparat per alguns amb Isaac Asimov– és un dels autors de ciència-ficció més celebrats de l'actualitat i un dels seus contes, 'La història de la teva vida', sobre els intents d'uns científics per comunicar-se amb uns extraterrestres acabats d'arribar a la Terra, va servir de punt de partida de la pel·lícula 'La llegada' (Denis Villeneuve, 2016). L'autor parlarà del seu últim recull de relats 'Exhalació' (Mai Més/Sexto Piso) via videoconferència amb Carme Torras i Toni Pou, i també es retransmetrà en 'streaming' a través del web del CCCB.

Divendres 18 de juny. Pati de les Dones. 19-20.30 h. 3 €. 

Publicitat

5. Sembrant ficcions

Una experiència d'escriptura en viu a partir dels universos i les idees de Donna Haraway, Ursula K. Le Guin i Octavia Butler, comissariada per Inés McPherson en què Helen Torres, Pol Guasch i Francisco Jota-Pérez improvisaran a través de diversos exercicis creatius per explorar com la ficció ens relaciona amb la Terra, els altres i amb nosaltres mateixos. Després, conversaran amb Teresa López-Pellissa sobre l'experiència i les autores que hauran inspirat l'experiència.

Dissabte 19 de juny. Hall. 12.30-14 h. 3 €. 

6. Els traductors de somnis

Tania Adam, de 'Radio Africa Magazine', conversarà amb dos autors de llengua portuguesa nascuts a l'Àfrica: el moçambiquès Mia Couto i l'angolès José Eduardo Agualusa, que fan servir el realisme màgic per abordar els problemes del continent. Couto ha publicat llibres com 'Triología de Mozambique' (Alfaguara) i 'Terra sonàmbula' (Periscopi/Alfaguara) i d'Agualusa s'han traduït 'Teoria general de l'oblit' (Periscopi/Edhasa) i 'La sociedad de los soñadores involuntarios' (Edhasa). La sessió també es retransmetrà en 'streaming' des de la web del CCCB. 

Pati de les Dones. Dissabte 19 de juny. 19.30-20.45 h. 3 €.

Publicitat

7. Poetry Slam

El Poetry Slam celebra una edició especial Kosmopolis que se centrarà temàticament en les exposicions del CCCB 'Mart. El mirall vermell' i 'Ciència fricció. Vida entre espècies companyes'. Com és habitual, deu contrincants participaran en aquesta competició poètica, però també hi actuaran Crisal Rodríguez i Dani Orviz amb una creació especial per al festival. Payaso Manchego serà el mestre de cerimònies i Dibe Dibosso hi posarà la música.  

Dissabte 19 de juny. Pati de les Dones. 21.30-23 h. 3 €. 

8. Missatgers de l'espai

El cèlebre Werner Herzog ('Fitzcarraldo', 'Aguirre, la còlera de Déu') conversarà amb el vulcanòleg Clive Oppenheimer sobre 'Fireball: Visitors from darker worlds', tercer documental que fan conjuntament. La pel·lícula, sobre l'impacte cultural que els meteorits i els seus cràters han deixat en la humanitat, es projectarà a l'inici de la sessió. Herzog hi participarà per videoconferència i moderarà la conversa la crítica de cinema Violeta Kovacsics.

Diumenge 20 de juny. Hall. 19-21.30 h. 3 €.     

Publicitat

9. Cor marcià

Concert de Nico Roig, cantautor amb gust per l'experimentació que fa uns mesos va presentar el seu últim disc, 'Yo siempre sueño que sí' (2020), en so binaural 3D. En aquesta ocasió, acompanyat per la pianista i compositora Lucía Fumero i el guitarrista David Soler, Roig interpretarà en directe la música que ha escrit per a l'exposició del CCCB 'Mart. El mirall vermell'. Un viatge sonor interplanetari.

Diumenge 20 de juny. Pati de les Dones. 21.30-22.30 h. Gratis amb reserva prèvia. 

10. Bioscopi: interespècies (en família)

Taller de creació i animació de criatures fantàstiques per a tota la família que proposa imaginar com serien altres formes de vida capaces d'habitar llocs inhòspits (una Terra devastada per la crisi climàtica, un planeta Mart gelat i radioactiu...). Es farà amb la tècnica stop-motion i també amb intel·ligència artificial, acompanyat d'algunes de les idees del biòleg evolutiu Alex Richter-Boix.

Dissabte 19 i diumenge 20 de juny. Sala 1. 10.30-13 h. 6 €. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat