Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cavall
© Irene FernándezCavall

La Barcelona animal: mascotes i espais de la ciutat bestials

Us convidem a conèixer un altre tipus d'habitants a la ciutat

Escrit per
Jordi Garrigós
Publicitat

No apareixen al cens però són habitants de Barcelona com nosaltres. Hi ha gats, gossos, ocells i cavalls, però també mussols, senglars i dracs. Us expliquem qui són i a on podeu trobar-los! A més a més us portem tota la informació necessària per a conèixer els racons més bestials de la ciutat i els  espais als quals podeu anar per passar una estona en bona companyia!

Rèptils i amfibis: Més enllà dels mamífers

Rèptils i amfibis: Més enllà dels mamífers

Hem vist més serps i llangardaixos per televisió que a la ciutat, impossible d’oblidar l''Escurçó negre' o la mítica capçalera de 'Jo, Claudi'. Però aquí també hi ha persones aficionades a tenir-ne a casa i que necessiten equipar-se sense sortir de Barcelona. Reptilmania i Aquanatura són dues opcions on podeu adquirir tot el que faci falta. Al seu catàleg –i terraris– hi trobareu boes, pitons, llangardaixos i tortugues africanes. Si aquests animalons es posen malalts, també teniu llocs on els cuidaran, com Vetex, una clínica veterinària especialista en animals exòtics. Pel que fa als amfibis, les grans estrelles són les granotes i els gripaus, sobretot els tòtils. Al barri de la Clota n'hi ha diverses basses privades plenes d’exemplars, però també en podeu trobar al parc de Laberint, al parc de les Heures i a diversos estanys de Montjuïc. Pel que fa a les granotes, si voleu observar-les en directe, teniu colònies de granotes reineta als jardins de Jacint Verdaguer (Montjuïc) i granotes comunes als jardins de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona i al Fossar de la Pedrera.

- Reptilmania. Perú, 54. (Poblenou). T. 93 308 54 61. www.reptilmania.com
- Aquanatura. Jaume I, 14 (Gòtic). T. 93 269 10 20. www.aquanatura.es
- Vetex. Viladomat, 147 (Eixample Esquerre). T. 93 325 14 99. www.vetex.es

Ocells: Desplegueu les ales!

Ocells: Desplegueu les ales!

Barcelona és ciutat de coloms i gavines, que s’enduen la palma al nostre cel. Però l'ocell més característic de Barcelona és, esclar, el periquito. En podreu trobar cada quinze dies al RCDE Stadium gaudint dels gols del seu equip favorit. Si voleu veure aus de ben a prop, el més recomanable és fer 'birdwatching' al delta del Llobregat, un guiatge ornitològic focalitzat en l’observació de les espècies d’ocells més significatives de la zona . Al centre de Barcelona també trobareu diverses espècies d'aus mentre passegeu pel parc de la Ciutadella. Hi ha cotorres argentines, de Kramer, aratingues mitrades, aratingues de cap negre i de cap blau i lloros del Senegal. Si teniu un ocell a casa, a BCN Animals podreu comprar tot el que necessiteu per al seu manteniment –gàbies, joguines, menjar–, i si l’ocellet es posa malalt, podeu portar-lo a la clínica Els Altres, per a animals que no són gats ni gossos. També hi ha clubs d’amics dels ocells a Barcelona, per exemple, entre els amants dels canaris, que es troben amb el nom d'Unió de Canaricultors de Barcelona.

- Birdwatching al delta del Llobregat. www.deltallobregat.cat
- BCN Animals. Garcilaso, 34 (la Sagrera). T. 93 243 30 56. www.bcnanimals.com
- Els Altres. Rosselló, 274 (Eixample dret). T. 93 162 12 75. www.curemelsaltres.com
- Unió de Canaricultors de Barcelona. Meridiana, 91 (el Clot). www.canariosbarcelona.org

Publicitat
Senglars i més fauna: Els habitants de Collserola
© Sergii Votit

Senglars i més fauna: Els habitants de Collserola

Una de les imatges més habituals quan visites el Baixador de Vallvidrera, l’estació que uneix la gran ciutat amb Collserola, és la d’un porc senglar passejant, tranquil, pels frondosos boscos de l’anomenat 'pulmó de Barcelona'. Es calcula que, avui en dia, hi ha uns 1.500 exemplars de senglars al parc natural. Segons apunten les autoritats, el millor que es pot fer quan et trobes amb un d’ells és no interactuar-hi i guardar el menjar, si en porteu, a la motxilla. Penseu que és un animal feréstec que pot ser força agressiu, i tot i que els de Collserola estan acostumats a trobar-se amb persones, en el seu cap qualsevol de vosaltres podria ser l'Obèlix, un depredador en potència. El parc té una superfície de 8.465 hectàrees i moltíssima fauna que farà les delícies dels amants dels animals. A banda dels porcs senglars, a Collserola podríeu trobar-vos amb tortugues mediterrànies, diverses espècies de serps, gripaus, tritons, granotes i salamandres, guineus, toixons, esquirols i unes 130 espècies d’aus, les més habituals són el pit-roig, la cadernera, el colom, l’esparver, l’aligot i la merla. Si teniu prou paciència també podreu veure alguna mellarenga blava; una espècie habitual al Parc que trobareu penjada cap per avall buscant aliment a les branques més fines dels arbres. 

- Parc de Collserola. www.parcnaturaldecollserola.cat

Gats: Tot sobre els felins de la ciutat

Gats: Tot sobre els felins de la ciutat

L'animal 'cuqui' per excel·lència té un representant icònic al centre de la ciutat, el gat gras de Botero de la rambla del Raval. Si volgués sortir a fer una volta, la seva primera parada seria a l'Espai de Gats, un local on el teu gatet i tu hi sereu benvinguts. Ben a prop hi trobareu el Gatuari, un dels llocs de moda a Gràcia. Tots dos funcionen com a centre d’adopció; si hi entreu, passejareu entre animals que esperen carícies i famílies amb ganes que se’ls enduguin a casa. El temple dels felins a Barcelona és el Jardinet dels Gats, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la cura i protecció dels gats de carrer i abandonats. Si la vostra intenció és adoptar o acollir-ne, aquesta és una opció ideal, però no l’única: també ho podeu preguntar a la Plataforma Gatera, on es coordinen la majoria d’associacions de Barcelona dedicades al tema. A més, cada desembre s’organitza el We Love Cats Market al CREC, un mercat 'craft' solidari que recapta fons per als gats abandonats. 

- Espai de Gats. Terol, 29 (Gràcia). www.espaidegats.com
- Gatuari. Sant Lluís, 14. (Gràcia). T. 93 199 23 39. gatuari.cat
- Jardinet dels gats. Nou de la Rambla, 14 (Raval). T. 636 382 194. www.eljardinetdelsgats.org
- Plataforma Gatera. www.plataformagatera.org
- We Love Cats Market. CREC. Blesa, 27 (Poble-sec). www.welovecatsmarket.com

Publicitat
Gossos: Ells mai t'abandonaran

Gossos: Ells mai t'abandonaran

Les estadístiques diuen que a Barcelona hi ha un gos per cada deu veïns; és a dir, que tenim vora els 150.000 cans censats a la ciutat. Per passejar, hi ha diversos pipicans repartits per tots els barris, però un dels més especials i exemplars és el de Can Batlló, un espai autogestionat, ampli i ple d’atraccions per als peluts de la casa. Hi ha moltíssimes activitats que podeu fer amb el vostre gos, ja que cada cop hi ha més locals dog-friendly als nostres carrers. Els trobareu recollits a la guia del Sr. Perro, on podreu consultar si podeu anar o no a sopar amb el vostre quisso al restaurant que volíeu. Si voleu tenir un gos àgil i saludable, el podeu portar al Club d'Agility Ciutat Comtal perquè faci una mica d’exercici. Per adoptar hi ha moltíssimes opcions fàcils de trobar a la xarxa, nosaltres us recomanem el Centre d'Acollida d’Animals de Companyia (CAACB), la gossera municipal. També hi ha altres maneres d’ajudar, com apuntar-se de voluntari a la mateixa gossera i a fundacions com Altarriba.

- Pipican de Can Batlló. Constitució, 25 (Sants). canbatllo.org
- Sr. Perro. www.srperro.com
- Club d’Agility Ciutat Comtal. Polvorí, s/n (Sants-Montjuïc). T. 645 851 006. www.agilitybarcelona.org
- Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAACB). Ctra. de l’Arrabassada, km 3,8 (Vallcarca i els Penitents). T. 93 428 44 17.
- Fundació Altarriba. Espronceda, 214-216 (el Clot). T. 93 412 00 73. www.altarriba.org

Fauna marina: Tot el que no sabem de la nostra costa

Fauna marina: Tot el que no sabem de la nostra costa

La fauna que habita a la costa de Barcelona i la seva província és la gran desconeguda entre la població, que sovint no és conscient del que poden arribar a trobar-se a la costa i, sobretot, de com actuar. Per això, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) va elaborar una completa guia d’actuació per quan et topis amb alguna espècie vora mar. I què és amb el que podries trobar-te? Doncs espècies que no imaginaries que habiten amb nosaltres: tortugues marines, cetacis (dofí llistat, cap d’olla, dofí mular, catxalot i la balena amb bec de Cuvier), tintoreres, taurons pelegrins i mantes. A les platges de Barcelona, un pot topar-se amb sèpies, daurades i llobarros, entre d’altres. Si el que busqueu és veure els peixos de prop, potser us hauríeu d'apuntar a un club de submarinisme, com l'Scuba Diving Club Barcelona i el Buceig Hispània. També pot ser que vulgueu tenir un aquari a casa. En aquest cas, podeu passar per Floraqua Aquaris i l’AQA Espai Aquaris Naturals, especialitzats en peixos tropicals.

- CRAM. Pg. de la Platja, 28-30 (el Prat). T. 93 101 01 70. cram.org
- Scuba Diving Club Barcelona. Moll de la Vela,1 (Fòrum). T. 687 537 329/ Buceig Hispània. Moll de Gregal, s/n (Port Olímpic). T. 685 337 788. www.buceohispania.com
- Floraqua Aquaris. València, 192. (Eixample Esquerre). T. 93 454 05 81. floraqua.es / Espai Aquaris Naturals. Josep Tarradellas, 107 (les Corts). www.aqaespai.com

Els protagonistes

Dora
© Irene Fernández

Dora

La Dora és una àguila de Harris, una espècie autòctona americana. Ara té sis anys i des que és petita viu als afores de Barcelona amb una família catalana que té molts altres animals. Però ella és diferent que la resta, ja que es passa el dia entrenant perquè és una gran treballadora. La podeu veure sobrevolant l'anella olímpica de Montjuïc ajudant a controlar la fauna local –coloms i gavines– amb el seu company Murci, més petit, tranquil i afectuós que ella, una àguila de caràcter.

Bruna
© Irene Fernández

Bruna

Aquesta bellesa té setze anys i forma part de l’equip d'hipoteràpia de la Foixarda. Quan va arribar a l'hípica, es van adonar que una lesió lumbar l’impedeix carregar pes i trotar. El que ningú no sabia és que la Bruna té un altre talent, que és ser la més amorosa i pacient del veïnat, fet que la converteix en la millor ajuda per a persones que necessiten recuperar la confiança. Si us sembla que té una cara familiar, és perquè era l'egua –bé, tenia una doble– que es despenyava a 'Pa negre'.

Publicitat
Milo
© Irene Fernández

Milo

Al Milo el van abandonar, com passa amb milers de podencs cada any a Andalusia, sent nounat en un bosc de Granada. Només ell va sobreviure de tota la seva ventrada. Per sort, el van recollir a la gossera local i va poder salvar la vida, tot i trobar-lo en molt mal estat. Va arribar a Barcelona gràcies un camioner voluntari i a la protectora Adopta un Amic, que està en contacte permanent amb gosseres andaluses i que el va donar en adopció a una família. Ara ja té quasi tres anys i viu feliç al barri de Sants.

Lectures bestials

'Por qué amamos a los perros, nos comemos a los cerdos y nos vestimos con las vacas' de Melanie Joy

'Por qué amamos a los perros, nos comemos a los cerdos y nos vestimos con las vacas' de Melanie Joy

Vols saber què mengem? Per què ens mengem uns animals i d’altres no? La resposta, en aquest bestseller animalista que ha convençut a més d’un a fer-se vegetarià.

'Manifest animalista' de Corine Pelluchon

'Manifest animalista' de Corine Pelluchon

Aquest assaig breu surt de la premissa que la violència contra els animals és un atac directe a la humanitat. Anima a militar en la causa animalista per sobre d’ideologies i conflictes d’interès, una qüestió política de primer ordre.

Publicitat
'Liberación animal' de Peter Singer

'Liberación animal' de Peter Singer

Una obra tan històrica com polèmica. Ja fa més de 40 anys de la primera edició d’aquest llibre que va impulsar el debat acadèmic sobre l’ètica a l’hora de tractar amb animals. No hi ha cap activista animalista que no l’hagi llegit.

'Jaulas vacías' de Tom Regan

'Jaulas vacías' de Tom Regan

Si vols introduir-te en el món animalista, aquesta podria ser una bona opció. L’obra de Tom Regan desemmascara la situació d’indefensió en què viuen molts animals i la crueltat de la majoria de legislació sobre el tema.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat