Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La Barcelona urbana

La Barcelona urbana

Tot el que necessites per gaudir de la cultura urbana a la ciutat

nevermind
Per Eugènia Sendra i Ricard Martín
Advertising

Skate, hip-hop, skin fade, sneakers, grafits, long board... Si no et sona ningun d'aquests anglicismes és que no estàs a la última. Et presentem una petita guia per gaudir i conèixer la cultura urbana de Barcelona en només nou passos.

Nevermind

icon-location-pin El Gòtic

Si hi ha algun bar aglutinador de la moguda skate, aquest és el Nevermind Raval; en ple eix skater per excel·lència, Plaça Universitat/ Macba, hi flueix la cervesa barata, els grafits a la paret i un fil musical de skate-punk i stoner a tot drap. El més important: disposa d’una pista de skate, un half-pipe de mida respectable fet de ciment pur, on hi havia el magatzem del bar anterior. Fent-se soci –tràmit gratis, instantani– s’hi patina per la cara, tarda i nit.
I la decoració és un mosaic de taules trencades de skate! “Som l’únic cementiri de taules de Barcelona”, explica el seu propietari, mentre recorda com el van nodrir: “Vam demanar a la gent que ens portessin la seva taula a canvai de quatre cerveses”. Tot just obrir van haver de regalar 4.000 cerveses! Un consell: embadaliu-vos amb les exposicions d’art urbà enreixades a la porta.

Música, Espais musicals

Jamboree

icon-location-pin El Gòtic

D’ençà l’any 1993, la sala Jamboree és l’única de Barcelona que programa una sessió de hip-hop i R&B cada nit de la setmana. A les dotze s’acaba el jazz en viu, i DJ Yoda i els seus convidats punxen novetats o organitzen nits temàtiques de hip-hop de totes les èpoques. Tot i que no fan sets en viu, el programador de la sala, Ramon Sos, explica que després d’un concert passen els músics per la sala a punxar. I amb un micro obert “és habitual que facin de les seves”. Alguns habituals són Mucho Muchacho i DJ Lírico. I si feu us de promocions a les xarxes socials, de diumenge a dijous s’hi accedeix per uns mísers cinc euros.

Advertising
Botigues, Música i entreteniment

Botigues de discos

icon-location-pin El Raval

Així com no fa massa anys hi havia botigues amb un nodrit fons de hip-hop, actualment la majoria de les vendes van per Internet. Sí, és trist, però l’exuberància de la compra física ha mort. Ara bé, no desespereu: encara trobareu un catàleg de novetats actualitzat a la FNAC (Pl. Catalunya, 4), una petita selecció curosa a Discos Paraíso (Ferlandina, 39) i un bon fons històric de hip-hop a Discos 100 (Escorial, 33), el darrer pistoler de les botigues de discos extensives que queda en peu a Barcelona. Quina paradoxa: la musica és omnipresent, i cada cop costa més trobar una botiga pel carrer.

Botigues

Montana Shop & Gallery

Ja poden dir de Pantone, que els de Montana no és queden curts inventant colors. Si sumem els forats de la paret (que no els esprais) surten les 300 referències de què se serveixen grafiters i cada vegada més dissenyadors i decoradors. A un costat de la botiga hi ha la galeria i, a l’altra banda, el bar que fa d’amplificador dels nous talents de la cultura del grafit. Però tornem a la botiga: no passeu de llarg de les samarretes de firmes locals potents, com Laser i Hero Kid, les revistes 'Goodfellas' i 'Graffiti Art', i l’encaputxat dels brasilenys Os Gemêos. Això sí que no es repinta.

Advertising
Botigues

Hey Ho Let's Go

Uns altres veterans, els del Ferlandina. Reivindiquen que són 'old school', que els van les taules de skate grans i amples, les que signen com a Hey Ho Let’s Go! i les de Rata, The Barrios, Warriors i Anties. Les Banana Board –les mares de les Penny australianes– i els long boards són personatges secundaris, explica Maxi Santapa. Des del seu cau han vist com s’omplia la plaça del Macba, i d’allà els arriben nanos a qui ensenyen a ajustar la taula, però continuen reivindicant “el costat B de l’escena skate”, més a prop del fang que de l’escena fashion.

Reskate

Taula de skate inservible és gairebé un oxímoron des que van engegar els de Reskate fa tres anys. Poleixen la fusta de taules velles, els donen la forma que imperava als 70 i 80 i les deixen en mans d’il·lustradors i artistes plàstics, perquè juguin. No són els primers que fan art als baixos de l’skate, però són els que convertiran la vostra taula en peça de museu si mai decidiu que ja n’hi ha prou, de trucs. Si preferiu convertir-la en guitarra, visiteu els luthiers argentins Skateguitars.

Advertising
Art

Les galeries urbanes

icon-location-pin Ciutat Vella

Mutt, la llibreria de Juanjo Fernández, és també un llenç perfecte i ara l’habiten les criatures coloristes de Keis. Connecta amb Krizia Robustella, que combrega amb la cultura del hip-hop, i ha convertit les parets de la seva KR Store Backyard (Montsió, 6) en un lloc de referència per a artistes urbans. Podreu acabar d’alimentar l’ànima a galeries com Mútuo (Julià Portet,5) i Miscelänea (Guàrdia, 10).

Botigues

Limited Editions

El seu nom ho diu tot: aquí hi trobarem les 'sneakers' –la vamba de tota la vida, convertida ara en objecte de disseny i de desig, en edició limitada– que porten de cap la joventut urbanita de mig planeta. En lloc de les recurrents muntanyes d’esportives fins al sostre, aquí la sabata s’exposa amb ànim museístic, amb pedestals i aire: unes Vans Marc Jacobs o unes Adidas Stan Smith importades de Japó. Porta amb porta, la botiga Opium exposa el futurisme barroc de la línia de calçat esportiu Nike Air Jordan.

Advertising
Botigues

Krispy Cuts & Sabor

El vostre tall no és convencional: aposteu per les barbes maques, els tupès i l’skin fade. Si a més sou fan dels estris i el massatge retro, demaneu hora a Krispy Cuts Barber Shop, un espai a mig camí de la barberia i la botiga de roba que comparteixen Ale, vell conegut de Cream, i Marte, de Nasty Project.

Advertising