Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Garcia Lorca

Lorca i Barcelona

Desxifrem la relació entre el poeta andalús i la ciutat sense oblidar-nos de la seva presència teatral constant a la ciutat

Escrit per
Andreu Gomila
i
Begoña García Carteron
Publicitat

Amic de Dalí, de Margarita Xirgu, assidu de l'Ateneu Barcelonès, la relació de Lorca amb Barcelona va ser intensa i fructífera. Aquí va estrenar 'Doña Rosita' i moltes de les seves obres. Lluís Pasqual, per exemple, ens explica que la seva companyia, La Barraca, va fer-hi 'El caballero de Olmedo', de Lope de Vega. Ens apropem a la Barcelona de Lorca, la de fa 90 anys i la d'ara.

El teatre d'ara

Bodas de sangre
©Iván Moreno

Bodas de sangre

La blancor dels edificis encalcinats d’un poble andalús, la vermellor de la sang que brolla fruit de la tragèdia... Oriol Broggi ha vist l’obra de Federico García Lorca més com un gran poema ple de ritme i de musicalitat que no pas com una obra de teatre. I la planteja com un seguit d’escenes d’entrades i sortides protagonitzades pel nuvi, la núvia, Leonardo i la dona d’aquest últim. Torna a la Biblioteca de Catalunya a partir del 20 de juny.

La ciutat de Lorca

Teatre Goya
  • Teatre
  • El Raval
L’any 1927, Lorca va viure quatre mesos a Catalunya. Va exposar els seus dibuixos a la galeria Dalmau de Barcelona i va estrenar Mariana Pineda al Teatre Goya, amb escenografia de Salvador Dalí.
Durant aquell temps, el crític teatral Sebastià Gasch li va fer de cicerone, i el poeta, a canvi, li va dedicar una poema en prosa. Titulat Santa Lucía y Sán Lázaro, parla d’un viatge al·legòric a una ciutat que s’assembla molt a Barcelona.

Durant aquell temps, el crític teatral Sebastià Gasch li va fer de cicerone, i el poeta, a canvi, li va dedicar una poema en prosa. Titulat Santa Lucía y Sán Lázaro, parla d’un viatge al·legòric a una ciutat que s’assembla molt a Barcelona.

Publicitat
Teatre Principal
  • Teatre
  • El Raval
El 1935, el poeta va assistir per última vegada a l’estrena d’una obra pròpia. Va ser al Principal de la Rambla, amb la companyia de Margarida Xirgu, i l’obra era Doña Rosita la Soltera o el lenguaje de las flores.

Més espais lorquians

Ateneu Barcelonès
  • Llocs d'interès
  • El Gòtic

L'Ateneu Barcelonès compta amb una de les ofertes culturals més intenses i variades de la ciutat, amb nombroses activitats periòdiques organitzades al voltant d'una desena de seccions temàtiques: Arts plàstiques, Ciències i tecnologia, Cinema, Economia, Estudis polítics, jurídics i socials, Filosofia, Història, Llengua i literatura, Música i Club d'Escacs.

Sala Dalmau
  • Art
  • Eixample

Especialitzats en la recuperació d'artistes de les avantguardes històriques i en artistes contemporanis de la nova figuració. En l'època de Lorca estaven a Portaferrissa, 18.

Publicitat
Centre Cultural García Lorca
  • Què fer
  • Nou Barris

El Centre Cultural García Lorca és una entitat cultural fundada a Nou Barris el 1981. L'entitat va sorgir de la il·lusió d'un grup d'andalusos integrats en la vida catalana, però amb arrels a les terres d'origen, amb l'objectiu d'afavorir la convivència de les persones procedents a qualsevol lloc d'Espanya. L'entitat compta amb acadèmies de ball flamenc, cors, poesia, ball clàssic i balls de saló, un taller de guitarra espanyola i les vocalies de dones i joventut.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat