Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Matar un rossinyol

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Matar un rossinyol

Matar un rossinyol

Harper Lee

Per Carles Valbuena
Advertising

Harper Lee
Trad. Xavier Pàmies
Edicions 62
368 pàg. 19 €

Gairebé tothom ha vist 'Matar un rossinyol', la famosa pel·lícula de Robert Mulligan, però són pocs els lectors catalans que han llegit l’obra original. I caldria resoldre aquesta carència, perquè la que fins fa poc estava considerada l’única novel·la de Harper Lee és una d’aquelles lectures que no s’obliden: una història, ‘com les d’abans’, que es llegeix amb delit des de la primera fins a l’última pàgina i que ara es reedita en català acompanyant la publicació de la seva seqüela, 'Vés i aposta un sentinella'.

Hi ha moltes raons per llegir aquest clàssic del 1960: el retrat costumista de Maycomb, una petita població del sud dels EUA en els anys 30; l’al·legat antiracista o el retrat de personatges entre els quals sobresurt l’inoblidable advocat Atticus Finch. Equànime, just, modest, sensat i tolerant, aquest heroi nord-americà i universal defensa les seves conviccions a ultrança.

Però segurament el secret de l’èxit de 'Matar un rossinyol 'i principal mèrit que cal atribuir a la seva autora sigui el d’haver triat una nena com a narradora d’aquesta història a vegades còmica i d’altres dramàtica, en la qual conflueixen el millor i el pitjor de l’ésser humà. La mirada alhora lúcida i innocent de la Jean Louise Finch, filla de l’Atticus, mitifica i dóna als fets aquell punt de màgia i misteri que només tenen els bons relats.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising