Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. World Press Photo 2015
    ©Massimo Sestini, 2015World Press Photo 2015 (Massimo Sestini)
  2. World Press Photo 2015 - © Mads Nissen, Scanpix / Panos Pictures
    ©Mads Nissen, Scanpix / Panos Pictures World Press Photo 2015 (Mads Nissen, Scanpix / Panos Pictures)
  3. World Press Photo 2015  © Gianfranco Tripodo
    ©Gianfranco TripodoWorld Press Photo 2015 (Gianfranco Tripodo)
  4. World Press Photo 2015 © Raphaela Rosella, Oculi
    ©Raphaela Rosella, OculiWorld Press Photo 2015 (Raphaela Rosella, Oculi)

World Press Photo 2015: el món en imatges (i xifres)

El concurs de fotoperiodisme World Press Photo s'instal·la al CCCB del 12 de novembre al 13 de desembre. El desgranem en números

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Una embarcació plena de refugiats anant cap a Europa, la intimitat d’una parella d’homes dins d’un petit apartament a Sant Petersburg, una nena kamilaroi de Moree –una de les comunitats més desafavorides d’Austràlia– que espera l’autobús vestida de violeta per anar a l’escola, o la mirada d’en Wei, un noi de 19 anys que treballa 12 hores al dia a una fàbrica de l’est de la Xina fent ornaments de Nadal. Aquestes són algunes de les instantànies preses el 2014 que formen part del World Press Photo 2015, la iniciativa de Photographic Social Vision que ens apropa la mirada de més d’un centenar de fotoperiodistes de tots els racons del globus.

11

EDICIONS

El World Press Photo va arribar a Barcelona per la fotògrafa Lorena Ros, que va participar-hi el 2001. Va ser ella, ens explicava la Sílvia Omedes, directora de Photographic Social Vision, qui va posar les dues organitzacions en contacte per organitzar el festival a Barcelona.

14

ANYS TÉ PHOTOGRAPHIC SOCIAL VISION

Des de l’any 2001, aquesta entitat es dedica a la creació, producció i difusió de reportatges documentals i fotoperiodístics d’alta qualitat amb els objectius d’informar i sensibilitzar la societat sobre temàtiques poc conegudes, així com fomentar l’interès públic per la fotografia documental.

Publicitat

1955

NEIX WORLD PRESS PHOTO

Tres fotògrafs holandesos organitzen un concurs per exposar treballs de fotoperiodisme a escala internacional. Poc devien imaginar-se que allò es convertiria en un dels premis més prestigiosos del món i que al voltant de tres milions i mig de persones visitarien cada any les sales on s’exposa.


97.912

FOTOGRAFIES S’HAN PRESENTAT A CONCURS

Aquest any han enviat imatges 5.692 fotògrafs de 131 països. Entre tots aquests, World Press Photo ha atorgat 45 premis a 41 autors de 17 nacionalitats diferents.

Publicitat

134

FOTOGRAFIES EXPOSADES

Les imatges recullen els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de l’últim any i que fan d’aparador dels millors fotoperiodistes del moment i els donen l’oportunitat de difondre mundialment els seus treballs. El que més es valora d’una bona fotografia documental, explicaven des de Photographic Social Vision, és la capacitat que té una imatge d’informar, interrogar i emocionar qui la mira, per propiciar el debat, que és l’objectiu. El danès Mads Nissen ha aconseguit el premi World Press Photo de l’any per retratar la supremacia de l’amor en contextos adversos

8

CATEGORIES

Les fotografies es classifiquen sota les divisions de temes contemporanis, vida quotidiana, temes d’actualitat, projectes a llarg termini, natura, retrat, esports i notícies d’actualitat. La intenció, expliquen, és donar una visió tan àmplia com sigui possible de tot el que passa al món al llarg d’un any i promoure històries que fugin de la immediatesa de la premsa diària per explicar relats amb recorregut, profunditat i dedicació.
Publicitat

7

PECES MULTIMÈDIA

El concurs premia també set peces multimèdia dins de les categories de curtmetratge, llargmetratge i documental interactiu. L’espanyol Carlos Spottorno, de l’agència Panos Pictures –que vindrà a fer una conferència–, ha guanyat el tercer premi al millor curtmetratge amb 'At the gates of Europe', un seguiment a la recerca de 200 immigrants a la deriva entre Lampedusa i Tunísia.

60%

DE LES FOTOS SÓN ELIMINADES AL PRIMER VISIONAT

El primer que es valora, en el llarg procés de selecció de les fotografies, és l’impacte immediat. Cada membre del jurat té una mena de 'joystick' amb el qual, a la primera projecció de les fotografies rebudes (recordem que són 97.912) han de votar ‘in’ o ‘out’.
Publicitat

16

MEMBRES TÉ EL JURAT

La fundació holandesa es limita a organitzar el concurs però no té cap responsabilitat sobre el resultat. Cada any nomenen un jurat especialitzat en les diferents categories i equilibrat pel que fa a professions. Hi ha fotògrafs de primera línia, editors, directors de museus... Dada curiosa: entre els membres del jurat d’enguany, hi figura Pamela Chen, directora editorial d’Instagram.

43.210

VISITANTS L'ANY PASSAT

El nombre de persones que s’interessen per aquesta exposició creix any rere any. En només els dos últims anys han passat de 32.183 a 43.210 visitants.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat