Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Espais de debat
Espais de debat

Espais de debat a la ciutat

Tres iniciatives ciutadanes de reflexió sobre temes d'actualitat

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Mai havíem tingut un accés a la informació com el que tenim ara i, a la vegada, mai l’havíem consumida amb tanta velocitat. Amb voracitat. En titulars. D’on neixen les opinions que tenim? Estem ben informats? Reflexionem prou? Som ciutadans crítics? Un dels trets en comú que tenen aquests tres espais i les persones que hi treballen és el de creure que a la nostra societat falten espais de pensament i de debat que visquin al marge d’interessos polítics i econòmics, que tinguin com a objectiu principal la generació d’idees i el plaer de compartir punts de vista sobre els fets que ens afecten en tant que part d’aquest món.

La Taula Rodona

Per reflexionar sobre un tema, sigui quin sigui, cal analitzar-lo des de diferents angles. Tants com sigui possible. Des de La Taula Rodona, espai de discussió i debat, es dediquen a posar en comú reflexions al voltant de diferents temes perquè a partir d’aquí cadascú n’extregui la seva opinió. És senzill: ells busquen matèria primera de qualitat i que cadascú cuini la seva recepta. Els encarregats de parar la taula són Albert Lloreta, Xavier Justes, Guillem Perdigó i Manel Vidal, quatre amics que s’acarnissen a un grup de WhatsApp cada setmana per discutir quin tema tracten i a quins experts sobre el tema en qüestió poden convèncer perquè n’escriguin una reflexió de 300 paraules que després pengen al seu web. Van engegar el projecte a finals de setembre de 2015 i des d’aleshores han tingut un menú omnívor de reflexions setmanals que va des de plantejar-se a qui beneficia el TTIP, quina hauria de ser la llengua d’una Catalunya independent, les sèries que perduraran en el temps o la reacció d’Occident respecte a Daesh. Mentre esperem que algun dia la taula sigui també física, els seguim a www.lataularodona.cat.

Espai AnGram

“Si no ens donen oportunitats, les haurem de crear nosaltres”. Sota aquesta convicció en Joan Solé, periodista de 25 anys, va fundar la revista Mirall, un espai per reivindicar la feina de joves periodistes que no han perdut les ganes d’explicar històries tot i no haver trobat un espai dins del circuit laboral. Des de la plataforma de Mirall reivindiquen un periodisme minuciós, lluny de la necessitat d’imprimir cap titular que simplifiqui la realitat. Des de fa uns mesos, el projecte s’ha ampliat amb l’Espai AnGram (Granja, 23), un local amb el mateix esperit que Mirall, nascut per donar veu a periodistes, crítics, músics i poetes joves que tinguin alguna cosa important a dir sobre qualsevol suport o disciplina i que no hagin trobat l’espai per fer-ho.

Publicitat

Espai de Debat de l’Hospitalet

L’Amadeu Juan és president de l’Espai de Debat de l’Hospitalet (Josep M. de Segarra, 29), un projecte que va néixer fa 23 anys amb “aquell cuc de fer alguna cosa per canviar el món”. L’Espai té diferents potes, en funció de la temàtica i els objectius que es tracten, però l’objectiu sempre va en la mateixa direcció: sensibilitzar les persones i estimular l’esperit crític. Només aquest any han participat en les seves activitats Jordi Évole –al cicle Converses amb..., en el qual els mateixos ponents trien el seu interlocutor–, el periodista Xavier Vidal i Folch a un debat sobre l’Europa actual, la també periodista Milagros Pérez Oliva, que hi participa molt sovint, i el dramaturg Jordi Galceran, entre molts altres.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat