Casa Mariol Wine Bar

Restaurants Dreta de l'Eixample
  • 5 de 5 estrelles
(1Comentari)
2 M'encanta
Guarda-ho
Casa Mariol Wine Bar
Casa Mariol

Ara, entre begudes que donen ales i l’imperi de la cola, pocs recorden el suau, una mescla secreta de gasosa i cafè. El creador va ser l’empresa Saurí de Móra d’Ebre que elaborava tota  mena de refrescos de 1890 a 1983. En Joan Solé, l’amo de Saurí, va batejar la beguda en castellà amb el nom de Zuavo, el nom que rebia la infanteria francesa reclutada de la tribu berber Zwawa. Potser el senyor Saurí va veure un dia el quadre de Van Gogh, on aquests soldats negres apareixien amb el seu inconfusible barretet en forma de tap de gasosa. L’etiqueta incloïa la imatge del soldat, i amb el gust de l’època, resava Ponche espumoso al café. Després, amb l’ús i l’èxit que tenia sobretot a la Ribera d’Ebre, el Zuavo es va convertir en Suau, (que això d’una tribu berber era molt complicat).

Un cop la beguda es va deixar de comercialitzar, la gent de la comarca seguia demanant-ne als bars. Això també passava a al Bar Quim de Benissanet. Per la insistència dels parroquians i, potser també per nostàlgia, el propietari del bar va començar a elaborar-ne a casa amb les famoses gasoses de Benifallet, les Marfa. Durant un temps, el Quim va servir la seva versió casolana del Suau. Quan es va jubilar, la gent encara n’hi anava a buscar a casa.

El seu fill, en Quim Cots, pagès i jardiner, va decidir continuar fabricant el Suau de manera artesanal, però amb totes les garanties sanitàries, des del 2005. L’etiqueta d’ara ja no diu res de ponche espumoso. Es llegeix Suau Quim, refresc artesanal de cafè, amb lletres vermelles en fons blanc i manté el famós caputxó de les gasoses antigues, precinte de garantia. L’èxit de la beguda ha estat tan rotund que, durant els mesos d’estiu, en Quim deixa de treballar a la terra i es dedica a elaborar Suau, ampolla per ampolla. Les produccions són de 10.000 a 12.000 ampolles. I ja no només ofereixen ampolles de litre sinó també envasos petits retornables i no retornables. Fins i tot fabriquen Suau descafeïnat. El Suau, que ja es pot trobar a molts llocs, ha arribat a Barcelona gràcies a Miquel Àngel Vaquer de Casa Mariol que serveix el Suau al Wine Bar. En Vaquer és un visionari. Si ell ha cregut en el Suau, segur que triomfa.

Per Montse Virgili

Publicat

Lloc de la ubicació Casa Mariol Wine Bar
Contacte
Adreça Rosselló, 442
Eixample Dret
Barcelona
08025
Horaris De dl. a dv. de 9 a 22 h. Ds. i dg. de 10 a 15 h.
Transport Sagrada Família (M: L2-L5)

Average User Rating

5 / 5

Rating Breakdown

  • 5 star:1
  • 4 star:0
  • 3 star:0
  • 2 star:0
  • 1 star:0
LiveReviews|1
0 people listening