Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Xiringuitos: àpats deliciosos a la sorra

Xiringuitos: àpats deliciosos a la sorra

Una tria dels xiringuitos amb millor taula de Barcelona i les poblacions dels voltants

xiringuito
Per Ricard Martín |
Advertising

Sí, menjar a la sorra de la platja mai ha tingut massa bona fama. Més aviat, és sinònim d'entrepà de llom plastificat, patata fregida congelada i amuntegaments d'ingredients infumables en amanides sorrenques. Ara bé, si visiteu aquests xiringuitos d'intenció gastronòmica innegable, segur que menjareu com Déu mana.

Sis xiringuitos de bona teca

Restaurants

La Mala Vida

Baixeu de la RENFE a Badalona, i camineu cinc minuts en direcció Montgat. El deliciós passeig marítim –amb un encant de poble costaner que no es troba enlloc a Barcelona–és el bonus track; el premi és arribar al restaurant La Donzella de la Costa, al mig exacte de la platja. Baixeu les escales: sou a La Mala Vida (Passeig Marítim, s/n). Aquests banys, de l’any 1928, són de les poques edificacions a primera línia de mar indultades per la piqueta. Un lloc preciós, perdut en el temps: banys de casetes de fusta i formigó davant una llengua de platja, dels pocs vestigis en peu de la modernitat platjera d’abans del franquisme.

Ramon Sala, del trio gestor de l’espai, explica la rutina: “Tu véns aquí, esmorzes, vas a la platja, et fots una paella, posem bona música i la festa s’acaba a les set, amb música en viu”. El menjador és deliciós, fresc, amb una porta directa al mar que sembla que et digui ‘ve hacia la luz, Jennifer’, i la terrassa és inexplicable, de maca. S’han fet ben coneguts per una oferta de paelles d’estil alacantí, seques, primes, estirades, i bones fideuàs (i platillos contundents, com pollastre amb escamarlans o sípia amb mandonguilles).

Les festes són de divendres a diumenge, i de dimarts a dijous us hi trobareu un molt recomanable menú del dia a 12,50 euros. Té carisma: “Una barreja de hipsters barcelonins, famílies i senyors que juguen al dòmino”, diu Sala. La seva música en viu no és qualsevol cosa, i dominen el difícil art de punxar bé en un restaurant.
P: 20-25 € aprox

Restaurants, Marisc

Barracuda

Exiliat de les obligacions competitives de l’alta cuina, Xavier Pellicer gaudeix la vida i la professió dissenyant paelles. I després de l’èxit de la Barraca, a la Barceloneta, acaba de posar els peus a la sorra de Castelldefels, amb un nom més agressiu: Barracuda! Potser perquè està enganxat al xiringuito El Tiburón, amb una perspectiva brutal de Castefa beach, una curvilínia llengua de sorra feréstega impressionant.

Qui menja al Barracuda, menja, entre dunes, unes paelles estratosfèriques, made in Pellicer. “Barracuda és el cosí germà de la Barraca, i en la mesura d’allò possible faig servir tot el producte ecològic”, explica el xef. Peix fresc de la llotja, esclar, amb resultats exceŀlents: sobretot en el que ja és el plat estrella, una fideuà ben seca i arrissadeta, amb sípia i musclos (18 €).
P: 35 € aprox.

Advertising
Restaurants

Vai Moana

icon-location-pin El Poblenou

Marta Garreta, del xiringuito Vai Moana (platja del Bogatell), explica que estan “lluitant per netejar el tòpic del xiringuito de platja com a lloc de baixa qualitat, on et claven i només és apte per a guiris”.

El més important, esclar, és tenir una cuina central propera per poder proveir els àpats a la sorra, una condició que ells acompleixen. Siguem realistes: si tens un xiringuito, el nucli dur de la teva oferta són els entrepans, les tapes i allò que els moderns anomenen finger food.

I aquí és així, però amb qualitat: estem parlant d’hamburgueses i entrepans molt ben fets –una burger de calamar picat i wasabi, amb el pa tintat pel fosc suc de l’eufòria–, tapes fiables i plats calorosos. Com xili amb carn, paella i fideuà.
P: 20-25 € aprox.

La Guingueta
©IvanGimenez
Bars i pubs

La Guingueta de la Barceloneta

icon-location-pin La Barceloneta

La redefinició gurmet del xiringuito de Carles Abellán passa per luxuriosos hot-dogs on la salsitxa és botifarra del Bages, que viatja amarant-se de receptes d’arreu del món; una peruana –un artefacte saborós, amb salsa huancaína, ají amarillo, ceba, coriandre i llima– més uns nachos a l’estil del restaurant Tlaxcal –dels millors de la ciutat– més cervesa són un triumvirat guanyador que amb prou feines sobrepassa els 20 euros.

Advertising
Restaurants

Xiringuito Escribà

icon-location-pin El Poblenou

Qui ho diu que una família pastissera no pot fer bones paelles? Al xiringuito dels Escribà hi podreu tastar tota mena d'arrossos, a banda de marisc de temporada i entrants de primera, entre els que destaquen els 'airbags' de pernil ibèric. És convenient deixar un forat a l'estómac perquè l'àpat ha d'acabar obligatòriament amb algun dels pastissos i dolços de les pastisseries del clan.

Restaurants, Marisc

El Calamar

icon-location-pin Fora de Barcelona

Encara que si el que voleu davant del mar és marisc de qualitat i preus més raonables, el vostre tendal és sense cap mena de dubte el d’El Calamar (Can Camins, s/n. El Prat).

Peixet fregit a 6 euros, deu gambes a la planxa 9,90 euros, i una mariscada de gambes, cigales, calamars i closques variades per 23,90 euros. La cuina és ininterrompuda de 12 a 1.30 h i us fan un pack tovallola d’amanida del dia, beguda i entrepà calent per anar a la sorra. Ja sabeu que aquí l’oferta gastronòmica és complementària d’una fenomenal programació de música en viu i festes.

Advertising