Història
Quan penseu en gastronomia turca a Barcelona, probablement us ve al cap un petit local bulliciós, amb un anar i venir constant de clients, olor de fregits i kebabs oliosos i barats per emportar. Però Ali Ocakbaşı trenca amb tots aquests tòpics i és un dels millors restaurants de cuina mediterrània de la ciutat. Al capdavant hi ha Aktug Birinci, restaurador turc amb establiments a Istanbul i Amsterdam, que ha obert aquest restaurant elegant i amb estil al carrer Enric Granados, on reivindica la cuina anatòlica amb finor, creativitat i un toc d’innovació.
Carta
A la carta, mezze per compartir, plats elaborats amb cereals, llegums, verdures, carns especiades, pa pla i un ús generós d’herbes aromàtiques i oli d’oliva. Molts dels ingredients arriben directament des de Turquia.
Comenceu el festí amb una selecció de mezze, des de clàssics com l’hummus o la muhammara, fins a altres menys coneguts com el kopoglu (albergínia fregida amb patata, pebrot, salsa de tomàquet i iogurt), el cirit efesi (barreja de tres formatges amb pesto, pinyons i grosella), el ciğ köfte (fulles d’enciam farcides de bulgur, tomàquet, all, ceba, julivert, oli d’oliva i bitxos), o l’ali tarator (salsa de iogurt amb all, labneh, ceba caramel·litzada, pastanaga i remolatxa cruixent). Per a qui prefereixi no compartir, hi ha fins a set amanides fresques per triar.
La brasa i la carn tenen un paper protagonista, especialment el xai, amb preparacions com les costelles marinades (pirzola), el xai picat i especiat (zirh) o el filet tallat (kusleme). També hi ha opcions de pollastre i vedella.
Per acabar, postres rics en mel i fruits secs: des de la clàssica baklava (pasta filo amb festucs i xarop) fins al künefe, un pastís cruixent farcit de formatge fos, banyat en xarop i coronat amb festucs. El toc final el posa una tassa de cafè turc.
Ambient
L'ambient és sofisticat, amb taules vestides amb estovalles blanques, il·luminació càlida i un servei molt atent. Un espai que s’allunya de l’estereotip del kebab ràpid i s’apropa més a una experiència de cuina d’autor mediterrani-oriental.