0 M'encanta
Guarda-ho

Aquest estiu, gelat de pal!

Torna el polo de la nostra infantesa, en versió casolana i saludable

Güd
1/4
Güd
Scoops
2/4
Scoops
Shanti Gelato
3/4
Shanti Gelato
Pyreneum
4/4
Pyreneum

Per més que ens omplin el cap a dreta i esquerra parlant-nos de la pàtria i els beneficis de ser patriotes, un sempre acaba pensant que de pàtria només n’hi ha una (bé, dues, però són indivisibles): la infància i la llengua materna. I el gelat, deliciós mèdium que ens uneix amb el fantasma del nen que érem, aquest estiu està més ‘patriota’ que mai: no és que es venguin gelats amb els colors de la rojigualda i la senyera (que segur que sí), però puc afirmar (i afirmo) que el polo, el gelat de pal de la nostra infantesa, torna en versió artesanal.

En trobem una mostra a la 'paleteria' –serveix això per parlar de botigues de gelats de pal?– que fa un parell de mesos ha obert rere Santa Caterina: a Güd (Giralt el Pellicer, 2. Cada dia, de 10 a 22 h), un local tan petit com el carreró que habita, la italiana Nadia Inout fa i ven uns polos que ens recorden els colajets, dráculas, frigopies i altres marranades proustianes. Però sense el gust químic que disparava les papiŀles infantils a fer el ball de Sant Vito. “Aquests polos són un 70% de fruita i aigua. I ja està. Es trituren i es posen al motlle”, diu. Menjo el de fruites del bosc i sona creïble: és amarg, àcid i molt refrescant. Ple de sabor i no embafa. “No té sentit posar sucre a la fruita, ja en té prou, i aquest és un bon producte perquè és sòlid, no és el típic gelat d’aire que es desinfla”. 

Els sabors són atípics i molts tenen coartada saludable: el gran hit és el polo de pastanaga, taronja i mango, versió gelada d’un smoothie energètic. Però també en té alguns que fan levitar les neurones infantils: el de galeta Oreo (que en el seu conjunt no és cap porcada industrial. És un gelat de llet i nata, això sí, amb bocins de la satanitzada galeta de Nabisco).

Curiosament, uns metres més avall trobem Scoops Gelato (Pl. de la Llana, 19. T. 631 923 921), una geladeria més gran on els polos ocupen un lloc preeminent. El seu propietari, l’indi Puneet, presumeix d’oferir polos “100% naturals, sense gens de gluten, sucre o lactosa”. El polo més demanat és el de gerds i mango, i per allò del morbo de comparar en demano un de fruits del bosc, que em sembla tan solvent i lleuger com el que he menjat al Güd.

Sabors trencadors
A més de la tornada del polo, és un fet que la versió saludable dels gelats comença a pesar molt. En trobo una prova a les geladeries Shanti Gelato (Carders, 18 i Canvis Vells, 2), impecables establiments de fabricació artesana i origen italoargentí. El copropietari, en Daniel, em parla de “donar molta importància als gelats vegans, no pel fet en si sinó perquè cada cop més celíacs i gent que no vol lactosa els demana”. De petits sortiríem per cames (a buscar el colorant congelat que es deia Burmar Flax) davant la perspectiva d’un gelat de pinya i api. Però el tasto i és àcid, anisat i refrescant, recorda més el fonoll que el seu parent antipàtic. Boníssim (també hi trobareu tots els gelats de festa, esclar, i altres diversions healthy com el de taronja i gingebre).

I ja se sap que menjar saludable va directament lligat amb el km 0. Pyreneum Gelats, una empresa amb base a Bellver de Cerdanya, té botiga a la plaça de la Vila, 5. El Francisco Ramírez, l’encarregat, explica que el seu tret diferencial són “la llet i la nata fresques de cooperatives del Cadí, l’Alt Urgell i la Cerdanya” i el producte comprat directament a petits elaboradors. Aquí hi trobareu gelat de mel i mató, de caramel i mantega salada, de flor de saüc i maduixa... De mostassa de tupí de Bor! O de farigola!

Aquest darrer, deliciós, et porta directament de la temperatura sahariana als cingles. “Cap dels gelats porta llet en pols o lactosa. Això és un procés en què no entren ni conservants, ni colorants, ni sabors artificials”, diu l’encarregat, qui abans de portar la botiga va netejar les cloves de vainilla.

Més informació

Güd Helados

En un local tan petit com el carreró que habita, la italiana Nadia Inout fa i ven uns polos que ens recorden els colajets, dráculas, frigopies i altres marranades proustianes. Però sense el gust químic que disparava les papiŀles infantils a fer el ball de Sant Vito. “Aquests polos són un 70% de fruita i aigua. I ja està. Es trituren i es posen al motlle”, diu. Menjo el de fruites del bosc i sona creïble: és amarg, àcid i molt refrescant. Ple de sabor i no embafa.

Llegir-ne més

Scoops Gelato

A Scoops Gelato els polos ocupen un lloc preeminent. El seu propietari, l’indi Puneet, presumeix d’oferir polos “100% naturals, sense gens de gluten, sucre o lactosa”. El polo més demanat és el de gerds i mango.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Shanti Gelato

Aquest és el projecte del Daniel i la Julieta, un matrimoni argentí que ha trobat el seu lloc al món a Barcelona a base de fer gelats artesanals (ja sabeu que aquest ofici els argentins el porten a la sang). L'any 2009 va obrir el seu primer local i el 2011 una sucursal a Carders, 18 (que obre cada dia de 14 a 22 h). La parella destaca que van aprendre l'art de fer gelats a la manera italoargentina, "aquella que et transporta a un lloc on el gelat són postres obligades" i que només treballen amb bon producte de proximitat.  Els sorbets els preparen amb fruita de temporada de la Boqueria, fresca del dia, i hi trobem sabors com préssec, pomelo, figa, cirera, poma verda o kiwi. I les cremes es preparen amb nata, llet fresca i sucre, amb propostes tan atractives com menta amb xocolata. I apart de sabors soprenents (com el gelat de vi negre o el sorbet de mojito!) paren especial atenció a la pastisseria vegana (també d'elaboració pròpia) i fan gelats amb llet d'arròs aptes per a intolerants a la lactosa i cel·líacs.  

Llegir-ne més
Advertising

Pyreneum

Pyreneum Gelats, una empresa amb base a Bellver de Cerdanya, té botiga a la plaça de la Vila, 5. El seu tret diferencial són la llet i la nata fresques de cooperatives del Cadí, l’Alt Urgell i la Cerdanya i el producte comprat directament a petits elaboradors. Aquí hi trobareu gelat de mel i mató, de caramel i mantega salada, de flor de saüc i maduixa... De mostassa de tupí de Bor! O de farigola!

Llegir-ne més
Gràcia

Comentaris

0 comments