Menjar italià per emportar: 'fast food' de qualitat

L’‘slow fast food’, és a dir, el menjar ràpid però amb cara i ulls, s’anima amb establiments italians

Polpa Burger

El tòpic no deixa d’ésser cert: el gran nivell de la cuina italiana en el seu vessant popular. Sí, fan servir el nostre oli –l’operació Mamma Mia va requisar 2.000 tones d’oli espanyol i grec etiquetat com a 100% italià– i la primera salsa 'di pommodoro' documentada es deia ‘salsa a l’estil espanyol’. Però l’incipient 'fast-food' italià pinta bé, la veritat.

Per menjar bé, bo i ràpid

PolentOne

Recomanat

Val la pena, el 'fast-food' italià? Sí, si entra una cadena com PolentOne, un local de menjar ràpid que exporta al món fast allò 'slow', la polenta (pasta feta de blat de moro, típica del nord d’Itàlia):  “És menjar bo, barat i que omple”, explica en Jordi Bofill, copropietari del local amb en Gigi, italià de la Llombardia. Al país de la bota hi ha 11 polentones, però només funcionen per emportar-se el menjar: els dos socis van agafar un local de l’avinguda de Gaudí –acumulant pols durant 40 anys al costat de la Sagrada Família!– i l’han reconvertit en un acollidor restaurant ràpid on hi penquen els propietaris. Del menyspreat blat de moro –aquí va anar directe d’Amèrica a la cort de porcs– en va sortir un plat popular que ells preparen en dues versions: la polenta bramata, la més comuna, i la taragna, que inclou formatge en la cocció i porta també blat sarraí. El menú, amb amanida caprese o verda (tot el producte base és italià) surt per 10 euros beguda i tiramisú inclosos. El plat de polenta es pot amanir amb una quinzena de salses: a l’estiu és bo, però al pic de l’hivern, un bol calent de polenta, puré semisòlid i de gust suau, cobert de salsa de cérvol, de llebre o de senglar, revifa l’esperit. I per cert, si us l’emporteu a casa, heu de saber que amb la polenta reescalfada es produeix l’efecte paella: la del dia després és deliciosa! Si voleu fer un àpat de 'pisto', demaneu la polenta i abans l’amanida de bresaola amb ruca i pecorino, senzill pecat.

Reserva ara Llegir-ne més

Polpa Burger

Polpa Burger és una cadena d’hamburgueseries italiana que ha tingut el bon senderi d’aplicar producte i receptes de la seva terra al sobreexplotat panet carni. “Preferim la pancetta al bacó o el gorgonzola al clàssic cheddar”, expliquen els propietaris, orgullosos d’oferir “talls de 170 grams de carn sense cap mena de greix ni additius, a la planxa i sense cremar-los”. I el concepte és un encert: l’hamburguesa Casale, amb albergínies fregides, cirerols, mozzarella i maionesa balsàmica, redimeix un xic l’acumulació de greix sense sentit que hem patit en el darrer lustre. No aixequen camises: el menú (beguda i patates) surt molt bé de preu. Al Polpa Burger no hi trobareu quètxup ni maionesa Heinz –marca, per cert, propietat de la dona del secretari d’Estat dels Estats Units, Teresa Heinz– sinó una fórmula casolana feta amb vinagre balsàmic, i sobretot la 'salsa rubra', a base de tomàquet, vinagre, api, all i ceba.

Llegir-ne més
Esquerra de l’Eixample
Advertising

Emporio Mandarosso

Es demanava a crits: Le Cucine Mandarosso ha obert un colmado italià, L’Emporio, on et pots emportar a casa els plats del restaurant que no estan saltats al moment, com la pasta al forn, la seva aclamada especialitat: per dir un plat, una gran lasanya (plaques fermes que empresonen ricotta, carn picada i tomàquet), i altres variants con la lasanya amb pesto, la vegetariana o la blanca. Però també totes les postres casolanes, és de domini públic que són del bo i millor de la reposteria italiana a la ciutat (aquella sublim crostata!) i un arsenal de salses de tomàquet i pasta seca, de les que fan servir ells per cuinar.  Sense oblidar el tema mam, esclar. Disposen d'una entenedora, ben triada i econòmica selecció de cerveses i vins del país de la bóta. Per sis euros, teniu 'nonna'!

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ro.Magna

Si l’hamburguesa s’ha tornat gurmet, per què no la piadina? En aquesta petitet i bufó  local de menjar per emportar (l’únic 'fast food' decent a tocar Sant Jaume, amb permís dels  Conesa i el Wok to Walk) han millorat l’'street food' de l’Emília-Romanya amb productes regionals amb DO (amb salami de Romanya, formatge pecorino de Fossa) i també l’han adaptat al producte local (no us perdeu la de romesco). També disposen de sis menes de pasta artesana molt bé de preu: uns capelleti al ragú, mantega i sàlvia us sortirna per 5,50 euros.

Llegir-ne més
El Gòtic
Advertising

Maccaroni

Pasta de primera qualitat, elaborada artesanalment, amb receptes i productes cent per cent italians. Només són tres tauletes i un obrador, però d'aquí surten receptes tan suculentes com el spumone amb ragú de vedella. Tenen un menú molt econòmic, i també podeu demanar un molt recomanable plat del dia.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Comentaris

0 comments