No es pot parlar de Mèxic sense omplir-se la boca amb la seva gastronomia, patrimoni immaterial de la Unesco. I si hi ha rutes de pintxos (alguns molt dubtosos) per què no fer una ruta de gastronomia mexicana? La Ruta del Antojito Mexicano, organitzada pel Festival Internacional de México en Barcelona MXaBCN, neix amb la intenció de transmetre la cultura mexicana popular per mitjà de la seva gastronomia. El menjar a Mèxic s'enriqueix en l'ambient familiar, la base de les tradicions i de la seva cultura, i forma part dels costums més personals del país al llarg de la seva història.
Nou restaurants mexicans de Barcelona participen en una ruta en què, per un preu tancat, es podrà gaudir de receptes arrelades profundament en la història personal dels cuiners. A La Cocina de Graciela (Ptge Xiprer, 5. L'Hospitalet) compartiran una recepta familiar: mandonguilles de gambes amb un toc de xili d'àrbre amb salsa de chile pasilla i arrós a la mexicana i tortilla de blat (amb beguda, 14 €).
El Malpaso us convida a tastar burritos de vedella coberts de formatge adobat i frijoles, acompanyats de guacamole i salsa de chile. Un plat típic de Chihuahua amb cervesa, per 6,50 €. L'Ocaña ofereix tacos d'ànec al pastor, plat típic de DF, amb 2 xarrups de mezcal: 7,50 €. A Tacos Tacos Barcelona podreu descobrir els tacos de llengua de vedella i el clàssic de cochinita pibil (per beure, clamato, una beguda de tomàquet i cervesa i un xarrup de mezcal: 7,50 €). I al Pikio Tako (Còrsega, 376), han preparat uns tacos inspirats en la costa del Pacífic y el Nord de mèxic, de marisc i vedella, acompanyats de guacamole, salsa de chile i crema d'alvocat (amb cervesa Modelo, 5,50 €).
A la Taqueria el Changarito (França Xica, 52) podreu tastar les flautas, tacos embolicats amb cruixents toritllas de blat i cobertes de nata (amb cervesa, 12 €) i a Mexcla (Ramon y Cajal, 35) el tema passa per una empanada de huitlacoche, fong negre del blat de moro que és l'or negre de la gastronomia de Mèxic (amb birra o margarita de coriandre, 9 €). A la Cantina Mexicana podreu assaborir els 'panuchos' de cochinita pibil. Per acabar, al Café Chapultepec (Borrell, 152) us rebran amb un menú degustació per a dues persones a base d'enchiladas, flautes de pollastre i quesadillas de huitlacoche, acompañades amb un còctel de mezcal (19,70 € per a dues persones).