Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fàtima Zarfani I ArgumentaBCN
Fàtima Zarfani I ArgumentaBCN

Tot el que heu de saber del cicle sobre salut mental ArgumentaBCN

Els centres cívics barcelonins acullen el cicle de pensament que posa el focus en la salut mental i el patiment emocional, del 17 d’octubre al 30 de novembre. Us expliquem en què consisteix i com serà cada xerrada!

Time Out en col·laboració amb ICUB
Publicitat

Durant gairebé un mes i mig, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona es convertiran en l’àgora de la psicologia per cinquena vegada amb l’ArgumentaBCN, que aquesta edició porta com a lema: ‘No puc més! Mirades als malestars i salut mental’. La programació s’estendrà del 17 d’octubre al 30 de novembre.
El cicle va més enllà de la mirada mèdica i dilata l’angle de visió per incorporar altres punts de vista útils que faran reflexionar sobre les causes socials que provoquen patiment mental i emocional. També, ens ajudaran a identificar, reconèixer i comprendre els malestars. Un altre objectiu és oferir una sèrie d’eines bàsiques per gestionar-los, però l’espai també pretén ser una arena política per trobar diferents maneres d’encarar les problemàtiques, des del punt de vista tant personal com col·lectiu.
L’any passat es van tractar temàtiques tant interessants com la construcció de la pau o la por al segle XXI. Enguany, l’agenda segur que us sacsejarà i farà repensar la realitat d’una altra manera. Exemples? La felicitat en relació amb les classes socials, la medicalització dels malestars emocionals, la protesta, l’estètica, el bullying, la soledat en totes les edats o com guarir a través de diferents eines, com l’art. David Fernández, Rita Rakosnik, Pau Llonch, Merche Ochoa, Anabel Lorente, la cooperativa Metzineres, l’Etnogràfica o el Col·lectiu Ronda són algunes de les veus acreditades que hi participaran.
I si hi voleu anar, és gratuït! Millor que reserveu plaça, que es pot fer des del web o presencialment al centre corresponent, però no és obligatori. I si us perdeu la xerrada, no patiu perquè algunes de les sessions es podran seguir en línia en temps real i també recuperar-les al cap d’uns dies.
Us fem una breu sinopsi de les 11 xerrades, quan i on es faran i perquè heu d’anar-hi!

1. Contra la filosofia de l’autoajuda

I el subtítol: ‘Les condicions materials de la felicitat’. Una conferència que posarà en dubte la noció de la meritocràcia i el perill dels discursos que es generen al seu voltant (com el clàssic, ‘si vols pots’). A la sessió es reflexionarà sobre com el benestar està molt vinculat a condicions materials que el faciliten o el dificulten.
Participen: David Casassas i Ramón Nogueras. La primera sessió la modera João França i la segona, Sandra Vicente.

- CC Casa Golferichs, 7 de novembre, 19 h.
- CC Torre Llobeta, 30 de novembre, 18:30 h.

2. De la queixa a la protesta

Una sessió sobre la politització del malestar que proposa portar les queixes personals al següent nivell: el col·lectiu. Perquè tots compartim pors i penes, com la precarietat, la inestabilitat, la crisi econòmica, la incertesa davant el canvi climàtic... Un moviment que és necessari per crear un canvi en la societat, però com mobilitzar-se i organitzar-se per a dur-lo a terme? Descobriu-ho a la xerrada.
Participen: Joana Bregolat i Nacho Parra. Totes dues sessions les moderarà Sandra Vicente.

- CC El Sortidor, 19 d’octubre, 19 h.
- CC Torre Llobeta, 2 de novembre, 18:30 h.

3. Els rics també ploren?

Els malestars són diferents en funció de la classe. La xerrada parlarà sobre com els diners (o la manca de diners) són la causa de gran part dels malestars de la societat, especialment en un món consumista i capitalista sense fre. Tant la romantització de la riquesa com de la pobresa és una il·lusió. Voleu descobrir quin paper hi juguen els diners en la felicitat? Doncs aneu-hi!
Participen: David Fernàndez i Rita Rakosnik. La primera sessió la modera Sandra Vicente i la segona, João França

- CC Casa Golferichs, 17 d’octubre, 19 h.
- CC Navas, 22 de novembre, 18:30 h.

4. Guarir a través de l’art

Ja és sabut que l’art pot ser una eina catàrtica, tant al contemplar-se com al ser el principal creador. Com ens guareix l’activitat creativa o ser testimonis d’ella?
Participen: Fina Alert i Pau Llonch a la primera sessió, amb João França com a moderador. A la segona sessió, els protagonistes seran Alba Bittah i Fina Alert i moderarà Sandra Vicente.

- CC Navas, 18 d’octubre, 18:30 h
- CC El Sortidor. 26 d’octubre, 19 h.

5. La pressió estètica i el pes de les crítiques

L’ideal inassolible de cos té conseqüències en els nostres cossos i ments. I és una pressió que patim tots en el nostre dia a dia i que molts cops va associat a una idea deformada de preocupació per la salut aliena basada en l’aparença d’un cos. Com tots aquests comentaris externs ens afecten?
Participen: Irene Cardona i Sandra Gonfaus. Modera: João França.

- CC El Sortidor, 2 de novembre, 19 h.

6. La soledat no volguda no entén d’edats

La soledat, quan no es decideix, pot ser causa d’un gran malestar. I tot i que s’associa sovint amb la situació d’una part de la població de la gent gran, potser és un fenomen més invisible entre la gent jove, però que pot tenir greus conseqüències. 
Participen: Montserrat Celdrán i Raquel Ballesteros. Modera: João França.

- CC Torre Llobeta, 19 d’octubre, 18:30 h.

7. Per què medicalitzem els malestars?

Més enllà de les pastilles, la conferència pretén reflexionar al voltant del límit entre la frontera de la sobremedicalització i l’ús necessari, una conversació molt necessària en un dels països del món on més ansiolítics es consumeixen. Estem davant de problemes tan greus que necessitem sedació o és que vivim en un sistema que no ens deixa, de cap manera, estar malament?
A la primera sessió participen Esperanza Martín i Metzineres i modera Sandra Vicente. A la segona, Aina Perelló i Metzineres i modera João França.

- CC Navas, 25 d’octubre, 18:30 h.
- CC El Sortidor, 9 de novembre, 19 h.

8. Entendre el bullying

Quan l’escola no és un refugi, es pot convertir en un veritable malson perquè s’hi passa gran part de la vida. Les situacions d’assetjament i violència a l’entorn escolar poden tenir moltes conseqüències en les persones que les pateixen. La xerrada es pregunta quines són les causes del bullying, com detectar-lo i com podem fer-hi front.
Participen: Ana Pérez-Vigil i Fàtima Zarfani. Modera: Sandra Vicente.

- CC Navas, 8 de novembre, 18:30 h.

9. Què és la felicitat? 

Una conversa complexa que es respondrà des de la ciència i la filosofia. La felicitat pot tenir una explicació química, però va més enllà. Quins pensaments i contextos ens apropen o allunyen de la felicitat?
Participen: Montserrat Crespín i Paco Muñoz. Modera: Sandra Vicente.

- CC Casa Golferichs, 14 de novembre, 19 h. 

10. Sectes i negacionisme

Davant dels diferents corrents i formes de pensament negacionistes i sectaries, la solució és la construcció de realitats alternatives que tinguin cabuda l’esperança i que siguin més hol·lístiques. Com afecten aquestes corrents a les persones que les segueixen? I què podem fer?
Participen: Miguel Perlado i Núria Ribas. Modera: Sandra Vicente.

- CC Casa Golferichs, 21 de novembre, 19 h.

11. Sempre ens quedarà l’humor

I us deixem amb un bon regust de boca. I és que ja se sap que la risoteràpia fa miracles, i encara més aplicada al dia a dia. Però no només per evadir-se un dels problemes, també utilitzat de manera satírica. De què serveix una bona riallada? I quan pot ser l’humor una eina poderosa per afavorir el benestar?
Participen: Anabel Lorente i Merche Ochoa. Modera: João França.

- CC Torre Llobeta, 16 de novembre, 18:30 h.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat