Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

887

  • Teatre
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

5 de 5 estrelles
Autoria i direcció: Robert Lepage cia. Ex Machina. Amb: Robert Lepage.
 
Anar al Lliure i sortir del teatre víctima d'un encanteri. El que hi he vist no és teatre, sinó, ras i curt, màgia. Robert Lepage és un contador d'històries inigualable en el món del teatre contemporani. Exposa, avança, recula, avança, recorda i remata. I amb aquest esquema, com si fos Aristòtil, ens clava a la cadira i ens serveix un espectacle amb un sol personatge, que no és altre que ell mateix. Sabem que va néixer al 887 de l'avenida Murray de Quebec, que tenia tres germans més, que el seu pare era el sex symbol del poble... Sabrem com eren els seus veïns. I que es creia incapaç de memoritzar el poema 'Speak white' de Michèle Lalonde, símbol de la resistència francòfona del seu país. Veurem la història del Quebec des que ell va néixer, a finals dels 50, ençà. Veurem De Gaulle encenent la flama sobiranista, el Front d'Alliberament del Quebec, i Lepage veient-los.

Aquest '887' demostra que un home sol pot deixar-nos bocabadats. És increïble, per exemple, com fa servir el francès. Canvia de registre amb una naturalitat espaterrant, del poètic a l'expositiu. Mentre fa girar el cub central del qual emergeixen les il·lusions. Un edifici, una cuina, un bar, un rebedor, un taxi... I davant, explicant-ho tot, un mag que va treient conills del barret. Mai no li veiem el truc. Potser per la naturalitat amb què ens ho diu tot. I perquè sembla que Lepage hagi construït tot un espectacle per recitar 'Speak white' i deixar en evidència tots aquells que ja no recorden d'on ve el moviment sobiranista quebequès, apoltronats, feliços en la ignorància. Ens passarà el mateix a nosaltres d'aquí a 30 anys?

A través de Lepage entenem una mica més les últimes obres de Wajdi Mouawad –el dramaturg és un fan acèrrim del director d'escena–. Aquest '887', per exemple, s'assembla formalment a 'Seuls' i, temàticament, a 'Soeurs'. L'any que ve, tots dos faran 'Frères'. I només podem pregar de genolls perquè vinguin. El circ de Lepage no pot trigar tant a visitar-nos.
Escrit per
Andreu Gomila

Detalls

Adreça
Preu
15-26 €
Publicitat
També t'agradarà