Blau

Teatre, Teatre contemporani
3 de 5 estrelles
Blau

Time Out diu

3 de 5 estrelles
Autor: Ferran Joanmiquel. Direcció: Jordi Prat i Coll. Amb: Manel Barceló, Francesc Ferrer, Berta Giraut, Pau Gómez.
 
Jordi Prat i Coll s'havia plantejat diversos reptes quan va acceptar dirigir 'Blau', un tripi dramàtic de Ferran Joanmiquel. La majoria superats, excepte l'abús de la descripció de l'autor que converteix aquesta peça inclassificable en una imitació de teatre radiofònic. A un espectador avesat al teatre menys convencional –sinceritat: aquí no cal esperar el públic que riu amb Cesc Gay– no cal acompanyar-lo amb acotacions perquè no es perdi en l'espai-temps. La seva imaginació funciona tan bé com la de Joanmiquel. Ja li ve de gust llançar-se a la foscor abissal amb l'autor sense corda ni ancoratges. Si la invitació és viatjar al desconegut, encantats, però sense fil d'Adriana.

El millor de 'Blau' (el relat d'un rescat en alta mar explicat pel nàufrag, la persona responsable de la base de control marítim i el pilot de l'helicòpter enviat en la seva recerca) és la combinació d'elements narratius convencionals amb d'altres que pertanyen a la pura fantasia o són reverberacions de clàssics del teatre. Explicat en sec, l'obra és només la conversa via ràdio de tres persones connectades a una nit accidentada. Però l'autor afegeix girs absurds, poètics: un mecànic-marí que no sap nedar, un pilot amb narcolèpsia, un radiofonista amb insomni, els tres assaltats per l'ombra del pare (o la mare), com el fantasma entre tenebres que visita Hamlet.

I a més, un mar que l'autor evoca primer com un misteri del Triangle de les Bermudes i després –ja sense cap lligam de versemblança– com una aventura metafísica del Baró de Münchhausen.

Publicat

Detalls

Els usuaris diuen