Els Feréstecs

Teatre
Recomanat
4 de 5 estrelles

Time Out diu

4 de 5 estrelles

De: Carlo Goldoni. Dir: Lluís Pasqual. Amb: Laura Aubert, Andreu Benito, Jordi Bosch, Laura Conejero, Pol López, Carles Martínez, Xicu Masó, Rosa Renom, Boris Ruiz, Rosa Vila.

Lluís Pasqual ha convertit la caixa màgica del Lliure de Montjuïc en una hilarant ínsula Baratària de les variants dialectals del català. Un genial artifici barroc per la seva capacitat de sorpresa mecànica. Una bombolla de fascinació que només es trenca quan l’ovació final expulsa el públic a la severa nit de la realitat. Per què no pot durar cinc minuts més? Ser feliç una estona més en aquesta bufada de temps que vola en una excel·lent comèdia.

'Els feréstecs' (I rusteghi) no és el primer text de Carlo Goldoni que dirigeix ​​Lluís Pasqual. Es nota el pòsit deixat per 'Un dels últims vespres de carnaval', però en aquesta guerra de sexes entre el conservadorisme obtús dels homes i la liberalitat humanista de les dones –entre misantrops i filantropes–, el director ha decidit oblidar el pare i imaginar una nova tradició que lligui el teatre popular català amb la Commedia dell’Arte italiana. Un invent d’enorme efectivitat còmica. Traslladats a una fictícia comunitat d’irredempts carlins enmig del breu període de la I República Espanyola –sona amb tenora l’himne de Riego, usat de polca de carnaval–, els personatges apareixen més embrutits i primitius. Dibuixos d’una vella auca al servei de la malícia crítica del mestre, que diu tot el que vol dir i denunciar sense trencar la lleugeresa de la comèdia: des de la manipulació de la Viquipèdia, l’oracle de la modernitat, fins a la ironia de l’estàtica composició final al 'lieto fine' (l’obligat final feliç del segle XVIII) en un espectacle que és pur moviment.

Ni rastre del paisatge burgès venecià. Això és territori ultramuntà. Terra poc fèrtil per a noves idees liberals, en què destaca encara més –per radical contrast– la intel·ligència natural i el sentit comú de les dones, dilapidat en com sobreviure en un entorn advers. El brillant enginy d’una dona. Perquè en aquesta comèdia, hi reina Victòria (Felicia), una marquesa de Merteuil de províncies: encantadorament manipuladora, deliciosament coqueta, una maquinadora vocacional interpretada per una radiant Laura Conejero. Seductora en cada petit o gran gest. Una presència captivadora acompanyada per un elenc excel·lent d’intèrprets format per Andreu Benito, Jordi Bosch, Pol López, Carles Martínez, Xicu Masó, Rosa Renom, Boris Ruiz, Rosa Vila i la sorpresa de la Laura Aubert, que arrasa com a petita salvatge. 

Detalls

També t'agradarà
    Best selling Time Out Offers