Joan Brossa
© Fundació Joan BrossaJoan Brossa
© Fundació Joan Brossa

Qui coi és Joan Brossa?

Hermann Bonnín, que dirigeix 'Diumenge' a La Seca, ens ajuda a entrar dins l'univers artístic i humà d'un dels grans artistes barcelonins del segle XX

Andreu Gomila
Publicitat

Si ets capaç de mirar al terra, a les cantonades, al cel, veuràs que Brossa és a tot arreu, a Barcelona. La seva obra plàstica és a passejos, façanes, cruïlles... Però, si gratem una mica, veurem que hi ha molt i hi ha poc alhora. El mateix Hermann Bonnín, brossià de pro i director d'almenys mitja dotzena de muntatges seus, reconeix que potser ens hem quedat en l'anècdota d'un poeta que va ser força combatiu, que va desafiar el franquisme com pocs ho van fer i que té una obra teatral que forma sis volums. Poca broma, amics.

1. Un home que parlava amb les minyones

Bonnín és l'encarregat de portar a escena 'Diumenge', l'estrena més gran del que s'ha anomenat Epicentre Brossa i que, amb bombo i plateret, han anunciat les institucions de la ciutat. L'estrena més gran en un teatre del Born per a un centenar de persones... “La gent no l'ha llegit”, es lamenta el veterà director, que veu Brossa com un “un home que retrata la societat del seu moment xuclant del passat”, des de l'avantuarda, però sense oblidar el món menestral i obrer que va viure de prop. Bonnín recorda, per exemple, un sopar del poeta i la seva dona a casa, on va demanar un ou ferrat i pa de motlle, tot i les suculentes menges que li havien servit. “Ja podia haver-hi els més il·lustres intel·lectuals al seu voltant, que ell sempre parlava amb la minyona”, recorda el director.

2. Un poeta compromès amb el seu temps

'Diumenge' data de 1964 i ens presenta un matrimoni sense fills (Àngels Bassas i Àlex Casanovas) i un convidat d'excepció (Abel Folk). Som a Barcelona, fa sol i Franco sota pal·li visita la ciutat, amb tots aquells fervents seguidors que cridaven el seu nom al seu pas. No fa tant, d'això. El marit només vol llegir i és un empleat en hores baixes. Ella és una mestressa de casa de l'època, empipada perquè la deixen de banda. I el convidat és un home que pertany a una família important, acomadada i, per tant, franquista, però que té “vibracions interiors”, diu Bonnín. Els dards que llancen contra la societat catalana de l'època no són gens menyspreables.

Publicitat

3. Un artista íntim i antifeixista

Estem parlant d'una obra domèstica, que feta amb una mica de sordidesa podria recordar-nos al que va escriure Thomas Bernhard quinze anys més tard. Bonnín, no debades, fa esment a la gran influència d'Ionesco en l'autor. “Brossa ens fa entrar dins el món domèstic amb la seva poètica”, assenyala el director, que ha intervingut el text original amb altres peces del poeta de diferents èpoques. Bonnín diu que ha potenciat “l'entorn familiar” dels personatges a partir del significat social, és a dir, amb imatges que ens deixen ben clar que són dins una ciutat que adora públicament el feixista, però que conté molts elements íntims de dissidència. Podríem pensar en 'Una giornata particolare', més simple i sense la història d'amor. I amb un vessant còmic que no té l'obra d'Ettore Scola.

4. Un autor oblidat?

“És injust que s'hagi negligit l'obra de Brossa”, dispara Bonnín. El director creu que, tot i el que s'ha progamat per a aquest Epicentre Brossa “s'hauria pogut fer alguna cosa més”, si pensem que és un autor amb unes 300 obres. El director diu que a l'Institut del Teatre no se l'estudia i posa una data al cert oblit –compartit, per cert, amb molts altres-- que ha patit el poeta: els anys 70 i l'època del teatre independent, que van deixar Brossa de banda. “Ell va anar fent i no es va dedicar a fer trucades, com feien d'altres”, remata. Per ara, tenim 'Diumenge'.

Brossa a Barcelona

L'antifaç

Homenatge de Joan Brossa a La Rambla.

Barcino

Escultura de Brossa a la plaça Nova en homenatge a la Barcelona romana.

Publicitat

Llagost

Escultura situada a la façana del col·legi d'aparelladors i arquitectes tècnics, al carrer del Bon Pastor, 5.

Poema visual (destrucció)

Poema visual transitable situat entre el Velòdrom d'Horta i el Laberint d'Horta.

Publicitat

Homenatge al llibre

Escultura situada a la confluència entre Gran Via i passeig de Gràcia.

Lletres gimnastes

Instal·lació situada a la botiga de màgia El Ingenio.

Publicitat

B

Instal·lació situada sobre la façana de l'edifici d'Allada Vermell, 13, on hi havia l'Espai Escènic Joan Brossa i ara hi ha la botiga d'Impossible.

Poema visual

Poema visual situat al carrer València, 250.

Brossa a la cartellera

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Fundació Joan Brossa
Fundació Joan Brossa

Fundació destinada a conservar i difondre l'obra artística i literaria del poeta Joan Brossa. Realitza activitats dedicades a la difusió de la cultura catalana i concedeix premis, beques i ajuts a la investigació i formació. També organitza tallers i recitals de poesia. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat