Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Joglars. El coloquio de los perros

  • Teatre, Clàssic
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

3 de 5 estrelles

Dir: Ramon Fontserè. Text original: Miguel de Cervantes. Adaptació: Albert Boadella, Martina Cubanas i Ramon Fontserè. Amb: Ramon Fontserè, Pilar Sáenz, Dolors Tuneu, Xavi Sais i Xevi Vilà.

A favor d''El coloquio de los perros': la simplicitat ben entesa. Posada en escena, interpretacions, efectes, tot neix del mínim necessari per assolir la màxima expressivitat i significat. Escenografia bàsica i màscares per reivindicar un teatre ancestral, intemporal, d'arrel popular.

Actualització de l'ofici dels còmics de la llegua. Els tipus humans s'expressen amb les tècniques de la comèdia de l'art –excepte el guarda de la gossera, d'estil més convencional–, i la parella de gossos amb el do de la parla un subtil zoomorfismo de petits gestos, els justos perquè el públic es cregui els dos cans (Berganza i Cipión), amos de la seva intel·ligència crítica, amb l'aspecte de 'clochards' beckettians. Ramon Fontserè –ell mateix un excel·lent mastí cervantí– es destapa com un bon director d'actors.

En contra d''El coloquio de los perros': la superficialitat del seu sarcasme antropològic. De la fondària del text original només queda la riquesa pretèrita del llenguatge dels gossos, els únics que mantenen el patrimoni d'una expressió culta no renyida amb el popular enfront de la pobresa exhibida pels humans.

Però el contingut del seu discurs sobre el sentit de la llibertat es nodreix del que és obvi i d'un humor poc sofisticat (com els accents regionals per distingir els personatges). La seva crítica no fa sang. També és discutible la creació d'un personatge (el guarda) que interactua amb els gossos. D'alguna manera es rebaixa l'abast del prodigi –que no miracle– de dos animals que durant la nit adquireixen la capacitat de la parla humana per compartir només entre ells la seva visió del món i els éssers humans.

Detalls

Adreça
Preu
18 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà