'Lluna plena', Heartbreak Hotel
Foto: Heartbreak HotelAndreu Benito, 'Lluna plena'
  • Teatre
  • Crítica de Time Out

Ressenya

Lluna plena

4 de 5 estrelles

Àlex Rigola dirigeix una preciosa faula sobre el pas del temps i el significat de la vida amb un repartiment excepcional

Andreu Gomila
Publicitat

Time Out diu

“Què és la vida?”, li pregunta la Fujiko al Tetsuo. Fa sis anys que són en una residència per a gent gran i ella té Alzheimer. S'acaba de despertar i no ha reconegut el seu marit com a tal. Diu que encara no s'han casat, que és el seu promès i demana a la direcció del centre que posin un biombo entre els dos llits, per pudor. Ell intenta seguir-li el corrent, no trasbalsar-la ni contradir-la. Per això, quan li llança la pregunta, ell li demana que la contesti ella. “La vida és l'amor”, li diu la Fujiko.

Blai Bonet, als seus dietaris, va deixar anotada una frase determinant: “A l'horabaixa de la vida, serem jutjats sobre l'amor”. I 'Lluna plena', la novel·la d'Aki Shimazaki que Àlex Rigola ha adaptat al teatre, parla d'això. Perquè la Fujiko (Lluïsa Castell) i el Tetsuo (Andreu Benito) han passat tota la vida junts, des que els van arranjar el casament. Van tenir dos fills, van patir el tràngol de perdre una filla. Però, s'han estimat?

Un cirerer gegant en flor domina el petit i íntim Heartbreak Hotel

La malaltia posa al descobert coses que cadascú ignorava de l'altre. Ella està totalment desinhibida. I ell ha d'assumir sense alterar-se tot el que va descobrint. Enmig, la directora de la residència (Miranda Gas) i un altre intern (Pep Munné), i un cirerer gegant en flor que domina el petit i íntim Heartbreak Hotel, tot afegint altura poètica a tot el que es diu al seu voltant.

Aquest 'Lluna plena' em recorda molt el magnífic 'Vania' que va muntar Rigola amb Ariadna Gil, Gonzalo Cunill, Irene Escolar i Luis Bermejo. Un altre quartet de corda per aixecar una peça que és tan musical com teatral. El tempo és lent i pausat, deliciós, en un muntatge que dura una hora, però que podríem seguir en bucle, un cop al dia, i no deixaríem de trobar ecos, ressons de la vida vista i viscuda.

I ja sabíem que Benito s'ajustava com un guant a la manera de fer teatre del director, a aquesta veritat sense artificis. Gas s'hi suma per segona vegada després d'intervenir a 'Hedda Gabler'. Castells i Munné hi debuten amb un excel·lent llarg. Ella té el paper més difícil, el d'una Fujiko malalta que torna a tenir 20 anys. Li veiem als ulls, en la mirada. Quina gran actriu. I quin gran muntatge.

No et perdis la llista de les obres recomanades que hi ha a la cartellera ara mateix.

Detalls

Adreça
Preu
20-29 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà