Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les obres de teatre que no et pots perdre
'Trilogía Pacífico'
FOTO: Teatre Lliure

Les obres de teatre que no et pots perdre

La cartellera de teatre barcelonina és extensa i aquí trobaràs les obres imprescindibles

Per Andreu Gomila
Advertising

Des d'obres més petites a grans produccions, de monòlegs a espatarrants musicals... La cartellera de teatre de Barcelona és potent i encara aguanta els cops de l'actualitat. Hem fet una tria de les peces que us faran tornar al teatre.

NO T'HO PERDIS: Festivals de música a Barcelona i Catalunya el 2021

'Canto jo i la muntanya balla'
'Canto jo i la muntanya balla'
FOTO: Anna Novell

Canto jo i la muntanya balla

Teatre Drama Biblioteca de Catalunya, El Raval

Entre Prats de Molló i Camprodon, Irene Solà va concebre un paradís on no era necessari morir per sentir-se viu i agermanat amb el bucòlic paisatge que va evocar a 'Canto jo i la muntanya balla', una novel·la magistral que combina naturalesa, humanitat i subjectivitat narrativa amb un art i mestratge que parla de la maduresa professional de l'autora.

De la mà de la dramaturga Claudia Cedó, el text d'Irene Solà s'adequarà a l'àmbit teatral amb la seva estrena durant el mes de febrer a la Biblioteca de Catalunya.

'El bon policia'
'El bon policia'
FOTO: El Maldà

El bon policia

Teatre Clàssic El Maldà, El Gòtic

Santiago Rusiñol no és només patrimoni del TNC. El fantàstic duet format per Ricard Farré i Arnau Puig ha desenterrat aquesta obra del 1905 que parla de dos amics en un temps de crisi, de l’amor i d'un seguit d’embolics hilarants que, de ben segur, tornaran a posar en evidència els prejudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia. Una comèdia per riure’ns del món que ens ha tocat viure tot recordant el de fa més d’un segle.

Advertising
ESTIgMES
ESTIgMES
Roser Blanch Gallego

ESTIgMES

Teatre Drama Sala Flyhard, Sants - Montjuïc

Francesc Cuéllar dirigeix aquesta obra de Concha Milla, que ella mateixa protagonitza i que ens parla dels estigmes imposats a les dones que tenen el desig de ser mares i no ho poden ser. Milla ja ens va sorprendre amb el seu debut, Refraccions, i ara ha decidit posar-hi la pell per mirar de cara un fantasma que persegueix les dones: la maternitat.

'La nit de la iguana'
'La nit de la iguana'
'La nit de la iguana'

La nit de la iguana

Teatre Clàssic Teatre Nacional de Catalunya, Fort Pienc

Carlota Subirós torna a Tennessee Williams després d’enfrontar-s’hi per primer cop, amb molt bona acollida, a la La rosa tatuada. Amb Joan Carreras, Màrcia Cisteró, Nora Navas i Lluís Soler, entre d’altres, ens proposa un viatge als anys 40 del segle passat a la costa del Pacífic de Mèxic, en un racó de món envoltat de turistes i d’uns personatges que, com tots els del dramaturg nord-americà, sentirem tan propers com la vida mateixa.

Estrenes del mes

Cartell de l'obra de teatre De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, de La Calòrica
Foto: White Horse/ TNC

De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda

Teatre Teatre Nacional de Catalunya, Fort Pienc

La Calòrica és, sens dubte, la companyia del moment. Al Nadal, van omplir cada nit la Sala Beckett amb la reposició d’'Els ocells'. I ara fan el seu debut al TNC (ja era hora!) amb 'De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda', una peça escrita per Joan Yago i dirigida per Israel Solà, que compta amb la tropa habitual formada per Xavi Francès, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol, amb Mònica López com a estrella convidada.

I de què va 'aquesta merda'? Doncs, del que ens ve a sobre: l’imparable canvi climàtic. Coneixen bé el context: han parlat d’encontres en la tercera fase ('El profeta'), de la democràcia corrupta ('L’editto bulgaro'), mons ideals ('Els ocells') i la precarietat ('Bluf' i 'Sobre el fenomen de les feines de merda'). Sempre amb la farsa com a rerefons i sense mossegar-se la llengua.

Cartell de Just desire, de Soren Evinson
Foto: James Trimmer

Just desire

Teatre Antic Teatre, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Søren Evinson és un dels grans artistes barcelonins contemporanis. Després d’estrenar 'Just desire' al festival Sâlmon el porta a l’Antic Teatre. Es tracta d’un solo que ens proveeix d’un seguit de fantasies delirants articulades totes elles en relació al desig. La interacció fluïda i constant entre els materials i l’intèrpret crea una seqüència que es nodreix dels imaginaris 'mainstream' de la nostra cultura.

Advertising
Obra de teatre La malaltia
Foto: Teatre Lliure

La malaltia

Teatre Teatre Lliure, Sants - Montjuïc

Amb 'El mal de la joventut' de Ferdinand Bruckner com a teló de fons, Juan Carlos Martel Bayod, amb Íngrid Guardiola com a dramaturgista, ens explica què és ser jove al segle XXI. Per fer-ho ha enrolat un repartiment de primera en què destaquen Guillem Balart i Elena Martín. Set estudiants de Medicina que no amagaran què els preocupa: el suïcidi.

Obra de teatre La segona Eva
Foto: Teatre Tantarantana

La segona Eva

Teatre Teatre Tantarantana, El Raval

Marta Aran, guanyadora del Max 2020 a autoria revelació per 'Els dies mentits', s’enfronta a l’església amb tots els ets i els uts amb una peça que dirigeix ella mateixa i que compta amb Maria Hernández Giralt, Òscar Intente, Mar Pawlowsky i Eric Balbàs. La història d’un maltractament la víctima del qual ha de lluitar amb dents i ungles perquè li facin cas.

Advertising
Rubén de Eguía a La Venus de les pells
Foto: Teatre Akadèmia

La Venus de les pells

Teatre Teatre Akadèmia, L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Guido Torlonia dirigeix Rubén de Eguía i Raquel Ferri en un clàssic nord-americà contemporani, una peça de David Ives que Roman Polanski va portar al cinema i que ens presenta un ambiciós dramaturg que està desesperat per trobar l’actriu que haurà de representar el personatge femení de la seva adaptació de 'La Venus de les pells', de Leopold von Sacher-Masoch.

Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols
White Horse / TNC

Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols

Teatre Sala Atrium, Dreta de l'Eixample

Amb direcció de la gran Imma Colomer. Fina Rius, en el paper de la doctora Nela Simari, ens ofereix una peculiar conferència sobre la influència de Víctor Català en l’aclamat director italià Roberto Rossellini. La seva lliçó magistral ens convida a reflexionar al voltant del concepte d’autoria.

Advertising
The Mountain, de Agrupación Señor Serrano
Foto: Jordi Soler

The mountain

Teatre Teatre Lliure: Gràcia, Vila de Gràcia

L’Agrupación Señor Serrano ens presenta el seu estudi sobre la veritat amb aquesta peça que va de la primera expedició a l’Everest, l’èxit de la qual és encara avui incert, a Orson Welles sembrant el pànic al seu programa de ràdio 'La guerra dels mons' i Vladímir Putin dissertant satisfet sobre la confiança i la veritat. Ja podeu tremolar.

Traces, de la companyia Última vez
Foto: Última vez

Traces

Dansa Mercat de les Flors, El Poble-sec

Feia molt de temps que la companyia Última Vez del gran coreògraf belga Wim Vandekeybus no ens visitava, i només per això hem de celebrar l’arribada de 'Traces' (si la pandèmia ho permet). Peça inspirada en la natura dels Carpats, a Romania, l’últim reducte natural d’Europa, parla de la tensió entre un temps que ha quedat aturat i un temps que avança directament, irreflexivament, desbocat.

Advertising
Una habitación propia
Foto: Sala Beckett

Una habitación propia

Teatre Sala Beckett,

María Ruiz ha dirigit i ha adaptat el text fundador del feminisme modern, un assaig escrit per Virginia Woolf a finals dels anys 20 del segle XX que demana a les dones que es construeixin els seus propis referents per fugir del masclisme imperant i poder ser alguna cosa. Clara Sanchis dona cos a l’espectacle.

Els Brugarol, de Ramon Madaula
Foto: Iván Moreno

Els Brugarol

Teatre Comèdia Teatre Poliorama, El Raval

Després dels èxits 'L'electe' i 'Adossats', Ramon Madaula escriu i protagonitza una comèdia familiar amb grans dosis d’humor que enfronta cara a cara les contradiccions dels seus protagonistes. Dues generacions i dues maneres d’entendre el món en una societat on tots voldríem creure'ns un model de coherència absoluta.

Recomanat

    També t'agradarà

      També t'agradarà

        Advertising