Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
 1. Ivan i els gossos
  Ros RibasIvan i els gossos
 2. El curiós incident del gos a mitjanit
  © Ros RibasEl curiós incident del gos a mitjanit
 3. Pol López
  ©Scott ChasserotPol López

Pol López i els gossos

L’actor protagonitza l’adaptació del ‘best-seller’ de Mark Haddon que dirigeix Julio Manrique al Lliure de Gràcia

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

En Christopher és un noi de 15 anys que vol ser astronauta, és un crack en matemàtiques i li agrada estar sol. Viu amb el seu pare. Pateix la síndrome d'Asperger, una malaltia del desenvolupament equivalent a l'autisme. I un matí, al jardí veí, descobreix un gos assassinat amb una forca, cosa que el mourà a intentar descobrir l'autor del crim, peti qui peti. Al Lliure de Gràcia, en Christopher d'El curiós incident del gos a mitjanit és en Pol López, un actor de 30 anys que ja en sap molt, de gossos: el seu gran paper, almenys el que ens el va posar sota el radar, és 'Ivan i els gossos', el monòleg de Hattie Naylor que va dirigir Pau Carrió fa tres anys i on López encarnava un noi criat amb un grup de cans en el Moscou dels anys 90. "L'Ivan també s'allunyava dels humans, però des del vessant més animal", ens diu l'actor, tot marcant la distància que separa un personatge de l'altre.

Per ser en Christopher, López ha hagut d'assumir, primer, què és l'Asperger, sense perdre de vista que la seva funció principal és ficar-se dins la pell del seu personatge. Per què en Chris és com és, per què no entén la psicologia. "Posa de manifest els defectes en les relacions humanes: ell no menteix, entén les coses literalment", diu. El seu refugi serà l'astronomia, el cosmos. I el misteri sobre l'assassí del gos serà un misteri equivalent a l'univers. "Per ell, l'univers serà un reflex del que som nosaltres", afegeix. Per això voldria ser astronauta, perquè és una feina que implica solitud. A l'espai en Chris només s'enduria la seva rata Toby.

El drama d'en Chris no passa únicament per la seva malaltia ni per la curolla del gos assassinat. La seva situació familiar tampoc no serà fàcil. Però no avancem res. Una de les gràcies de la funció és acompanyar el protagonista en els seus descobriments...


De fet, qui va descobrir Pol López no va ser Pau Carrió, sinó el mateix director que porta la batuta a El curiós incident del gos a mitjanit, Julio Manrique. El gener del 2010 van estrenar 'American Buffalo' a l'Espai Lliure de Montjuïc, amb López en el paper de Bob, el missatger d'una botiga d'andròmines de Chicago. El jove actor estava fent l'últim curs de l'Institut del Teatre i va suspendre un Erasmus a Polònia per fer el paper. Després, amb Manrique, intervindria en L'arquitecte. I ara es tornen a trobar amb una obra que, després d''Enric V', és el paper més poderós que haurà fet mai López.


Aquest estiu, La Kompanyia del Lliure, de la qual l'actor forma part, dirà adéu amb una funció d'El caballero de Olmedo a la Biennal de Venècia. La temporada que ve té algun paper important al calaix, i unes ganes terribles de tirar endavant la seva troupe, la Companyia Solitària. Mossegarà fort.

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat