Sala 1 Ramon Montanyà, L'Atlàntida (Vic)
L'AtlàntidaSala 1 Ramon Montanyà, L'Atlàntida (Vic)

Els 10 teatres més bonics de Catalunya

Descobreix aquestes sales emblemàtiques del territori

Publicitat

Catalunya és plena de teatres que mantenen una programació interessant i que conserven un patrimoni arquitectònic que, sovint, va molt més enllà de les arts escèniques. Espais reconvertits o llocs que són fruit de l'esforç de les agrupacions locals per veure a casa grans espectacles. Perquè no només a Barcelona hi ha teatres i hi ha teatre de qualitat a tot Catalunya: Descobreix la teva nova sala favorita!

NO T'HO PERDIS: Les obres de teatre recomanades de la cartellera de Barcelona

Teatres bonics de Catalunya

1. Teatre Kursaal, Manresa

De línies noucentistes i inaugurat el 1927 amb una representació de l'òpera 'Aida' de Verdi a càrrec de l'Orquestra del Liceu, el Kursaal és avui dia un dels escenaris més dinàmics de la Catalunya Central. Durant molts anys, a les dècades de 1970 i 1980 va anar degradant-se i fins i tot va tancar, de 1988 a 1995, però la tenacitat de l'agrupació local El Galliner va aconseguir reobrir-lo i, sobretot, que es rehabilités. La reforma va acabar el 2007 i d'aleshores ençà és una peça clau de la vida cultural manresana. Té una sala gran amb 800 butaques que està gairebé sempre plena.

Compra entrades al Kursaal

2. Teatre Bartrina, Reus

Reus sempre ha estat un dels grans pols teatrals del país. El Bartrina, aixecat el 1905, és el segon teatre de la ciutat i està molt ben conservat. Aquí Els Joglars van fer-hi, per exemple, l'última funció de 'La torna', el 1977. Després de la Guerra Civil va reobrir com a cinema, activitat que va mantenir fins a mitjans de la dècada de 1970. Té 500 butaques i una decoració singular, a banda d'una platea oscil·lant que pot inclinar-se per a les funcions teatrals o bé quedar-se horitzontal per a acollir balls.

Compra entrades al Teatre Bartrina

Publicitat

3. Teatre de Salt

És un teatre que des de fora no sembla molt bonic, però és un dels espais més importants del teatre català contemporani, Barcelona inclosa. Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta, diu sempre que és un “teatre de banlieue”, en referència als teatres perifèrics de París que, tot i no gaudir de cap prestigi arquitectònic, han estat sempre els més dinàmics de França. Inaugurat el 1997, per aquí han passat des de Peter Brook i Cheek by Jowl a Isabelle Huppert. És a dir, el bo i millor del teatre europeu dels últims 50 anys.

Compra entrades al Teatre de Salt

4. Teatre de l'Aurora, Igualada

L'Aurora és una de les sales independents més punyents del país. Es va inaugurar el 1988 amb la inspiració del Lliure de Fabià Puigserver al cap, ja que també es va aixecar en una antiga cooperativa obrera. El va obrir Comediants i ha mantingut el compromís amb el teatre de qualitat, de petit format. És, a més, un centre de producció important al país, és a dir, que no només acull funcions creades a altres indrets, sinó que genera espectacles que més tard es veuen a tot el territori.

Compra entrades al Teatre de l'Aurora

Publicitat

5. Teatre Alegria, Terrassa

Terrassa ha sabut cuidar el teatre. No només s'hi celebra cada any el festival TNT de noves tendències, sinó que per les seves sales s'hi pot veure el millor del país i de més enllà. L'Alegria va obrir portes el 1991 com a espai polivalent a sobre d'un espai que el 1907 va estrenar el primer cinema de la ciutat. Amb el Principal, forma part del projecte Terrassa Arts Escèniques que promou l'ajuntament de la ciutat vallesana.

Compra entrades al Teatre Alegria

6. La Faràndula, Sabadell

Aixecat el 1956 gràcies a l'impuls del grup de teatre Joventut de la Faràndula i amb més de mil localitats, és la seu oficiosa de la segona òpera de Catalunya, després del Liceu. Des de 1982, és la seu de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i motor de la producció operística a tot el país. Aquí neix la Fundació Òpera Catalunya que fa possible que el bel canto es pugui sentir arreu del territori.

Compra entrades al Teatre la Faràndula

Publicitat

7. L'Escorxador, Lleida

Com indicia el seu nom, ubicat en l'antic escorxador modernista de Lleida, que va tancar el 1984. El 1999 va reobrir com a espai dedicat a les arts escèniques, amb el Teatre Municipal, l'Aula de Teatre i el Cafè del Teatre. El vestíbul compta amb un mural de 7x7,5 metres fet per Frederic Amat. És el pal de paller de la creació teatral de les terres de Ponent i lloc de pas de tota mena de produccions, de circ a música.

Compra entrades al Teatre l'Escorxador

8. Teatre Nu, Sant Martí de Tous

Situat en un poble de poc més de 1000 habitants, el Teatre Nu és la prova que no només a les grans ciutats catalanes s'hi fa bon teatre. Teatre Nu produeix espectacles des de l'any 2000 i, des de 2015, també n'exhibeix a la Casa del Teatre Nu, amb més de 60 funcions per temporada, cosa gens menyspreable per a una localitat tan petita. A més, ofereixen un espai de residència. Les seves últimes dues produccions, 'Els ossos de l'irlandès' i 'Estimadíssims malvats', han tingut molt bona acollida.

Compra entrades al Teatre Nu

Publicitat

9. L'Atlàntida, Vic

Dels teatres construïts a Catalunya al segle XXI, el de l'Atlàntida és un dels més bonics, gràcies a la seva ja característica coberta de zenc. Inaugurat el 2010 amb el mateix nom que rebia l'espai que el 2002 hi havia al carrer Sant Fidel de Vic, que va haver de clausurar-se per aluminosi, l'Atlàntida és el punt neuràlgic de l'activitat teatral i musical osonenca. La sala Ramon Montanyà compta amb 800 butaques, mentre que la Joaquim Maideu té un aforament variable de 280 i 384 localitats amb seient.

Compra entrades al Teatre l'Atàntida

  • Clàssic
  • El Poble-sec
Teatre Lliure: Montjuïc
Teatre Lliure: Montjuïc

El Teatre Lliure, iniciativa d'una quinzena de professionals independents nascuda l'any 1976, és sinònim de teatre de creació, en català i de gran qualitat, un model que ha marcat profundament la manera de fer als escenaris catalans. Inicialment, tenia com a única seu el Teatre Lliure de Gràcia, a l'antiga cooperativa La Lleialtat, fins que 25 anys més tard va obrir aquesta segona seu a Montjuïc. 

Compra entrades pel teatre lliure de Montjuïc

 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat