Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
David Selvas
© Maria DiasDavid Selvas

Tot el que voldries saber d''Àngels a Amèrica' i no t'has atrevit a preguntar

Si vols descobrir per què l'obra de Tony Kushner que arriba al Lliure és una de les estrenes de la temporada, aquí tens unes quantes respostes

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

De què va?
L'obra comença a Nova York, el 1985, amb una sèrie de personatges de diferents procedències afectats directa o indirectament per la sida enmig d'un clima polític ultraconservador arran de l'arribada de Ronald Reagan a la presidència dels EUA (1981-1989).

Però és tan bona, de debò?
No en tingueu cap dubte.

Però... ha guanyat algun premi?
El 1993, la primera part, 'El mil·lenni s'acosta', va guanyar quatre premis Tony (els guardons de teatre de Nova York), i la segona part, 'Peretroika' va obtenir-ne tres més el 1994. El seu 'revival', aquest 2018, va tornar a guanyar tres Tony... El text de Kushner es va endur el Pulitzer de 1993 en la categoria de teatre. La versió de la primera part que va estrenar Josep Maria Flotats al TN, el novembre de 1996, va marcar una època.

És tan bona com un Shakespeare?
Guardons a banda, es tracta d'una obra que no s'ha deixat de fer a Europa i al continent americà, perquè mescla amb encert un drama íntim amb un context sociopolític de crisi. Potser com 'Hamlet', on tenim la crisi personal del príncep de Dinamarca, a qui li han assassinat al pare, amb la instauració d'un nou règim dominat pel dèspota assassí del rei. O el 'Rei Lear', on hi ha el monarca que veu la fi dels seus dies, els dolents avariciosos el pressionen fins a fer-li perdre l'oremus i la seva filla Cordèlia intenta fer la seva.

SI TENS MÉS GANES DE VEURE TEATRE DELS EUA I EL REGNE UNIT: Grans èxits del teatre anglosaxó a la cartellera

Hi ha explosions?
Sí, i hi ha una cosa millor: un àngel que baixa del cel! David Selvas, el director, ens diu que és una mica 'kitsch', estil Sitges, però que li ha tret les ales: l'àngel es fot una nata en el seu primer aterratge.

Hi ha marro?
Del gros. I gai, per més inri. Però no em direu que a l'any 2018 us estranya veure dos paios morrejar-se en escena, oi?

Hi ha algú que coneguem?
Doncs, sí. Pere Arquillué fa de Roy Cohn, el dolentot de la peça, un gai fatxa que no té pietat de ningú. També hi ha Vicky Peña, que fa de Hannah, una mormona de Salt Lake City que va a Nova York quan el seu fill, en Joe, li diu que és gai i que ha deixat la dona. En Joe és l'Òscar Rabadan. La resta de la tropa el formen els actors i actrius de La Kompanyia del Lliure (Joan Amargós, Quim Àvila, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Eduardo Lloveras, Joan Solé i Júlia Truyol): la majoria dels personatges tenen entre 25 i 30 anys.

El mateix Pere Arquillué de 'La riera' i 'Art'?
El mateix! I heu de saber que és l'únic que va participar a l''Àngels a Amèrica' de 1996. Aleshores va fer de Louis. Té una certa traça per posar-se en la pell d'un malvat!

Però... El dolentot del Roy Cohn aquest va existir de debò?
I tant! Va morir el 1986 de sida. Kushner el defineix com “un advocat d’èxit de Nova York i un home molt influent a les clavegueres del poder”. Va ser el principal conseller del general McCarthy durant la Caça de Bruixes (els judicis a presumptes comunistes dels anys 50 que, per exemple, van obligar a fugir dels EUA a Charles Chaplin) i, entre d'altres coses, va representar l'ara president nord-americà Donald Trump quan començava en això dels negocis.

Com va això de les dues obres?
Les podreu veure juntes els dissabte. En total, són unes cinc hores de teatre. Si només en voleu veure una, heu de saber que 'S'acosta el mil·lenni' es representa els dimecres i els divendres. I, 'Perestroika', els dijous i els diumenge.

Vols dir que n'hi ha per tant?
Uf, com us ho diria. Si us agrada el teatre, les sèries (per cert, n'hi ha una sobre 'Angels a Amèrica', feta per l'HBO) i esteu fins als coll*ns de què us diguin què heu de pensar, no suporteu la 'melena' de Trump i voleu saber per què som on som, aquesta és la vostra història.

NO T'HO PERDIS: Les obres de teatre escrites a Barcelona que no et pots perdre

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat