3 coses que heu de saber si conduïu un patinet elèctric

Des del mes de gener de 2021, Catalunya compta amb una normativa que regula l’ús i la circulació dels patinets. No són joguines, sinó vehicles, i cal fer-los circular amb ordre i respecte

Patinet elèctric
Servei Català de Trànsit
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

És evident que els patinets elèctrics ja no són una moda. Potser ho vam poder pensar fa un parell d’anys, quan van començar a proliferar als nostres carrers, però el cert és que poc a poc s’han convertit en una opció de desplaçament preferida entre molta gent, i ara és tan habitual trobar usuaris que es mouen amb aquest sistema com els que trien la moto o la bicicleta. Certament, el patinet elèctric té uns quants avantatges: és còmode, ràpid, plegable i no emet gasos contaminants, i s’ha convertit en l'opció de mobilitat individual preferida de molts usuaris. Així que aquesta és la realitat: el patinet elèctric ha vingut per quedar-s'hi. Ara bé, hem de saber que el patinet no és una joguina, sinó un vehicle i per tant des de principis de 2021 té una normativa pròpia, aprovada pel Parlament de Catalunya, que regula el seu ús a les vies públiques de tot el territori.

Circular per la vorera, escoltar música amb auriculars o no portar casc, per exemple, són infraccions de trànsit que ja estan regulades i que comporten sanció. Molts usuaris del patinet elèctric encara no ho saben –però recordeu, no conèixer la llei no eximeix de complir-la!–, i per això el Servei Català de Trànsit, amb el suport de Mossos i les policies locals, ha començat una extensa campanya d’informació i conscienciació entre la gent jove, sobretot en instituts, per explicar què és el patinet elèctric, com s’ha de fer servir, quines són les normatives i, també, quins són els vostres drets si el feu servir. Aquí us ho resumim.

1. El patinet elèctric és un vehicle

Potser va començar com una joguina, com un recurs recreatiu, com el patinet a rodes, però cal saber que el patinet elèctric és actualment un vehicle, com un cotxe, una moto, una bici elèctrica o una bici convencional. Això significa que si pugeu a un patinet deixeu de ser vianants per convertir-vos en conductors, i això implica una sèrie de normes que s’han de complir. Per exemple, com el patinet pot assolir velocitats prou importants en ciutat, l’usuari ha de portar casc per la seva seguretat. I ha de circular pels canals que estan marcats per als vehicles. És a dir, s’han de respectar les senyals i les normes de trànsit –no us podeu saltar un semàfor–, portar les llums enceses de nit, i només fer-lo servir a ciutat. Res de vies interurbanes, túnels o autopistes.

2. Baixeu de les voreres!

La velocitat màxima per a un patinet elèctric és de 25 kilòmetres per hora. Comparat amb un cotxe o una moto, que en ciutat no poden sobrepassar els 50 kilòmetres per hora, és un vehicle lent, però si el comparem amb un vianant... llavors es pot convertir en un vehicle perillós. Per això, i com fa temps es va fer amb les bicicletes, els patinets han de baixar de les voreres. No poden compartir el mateix espai que la gent que passeja, perquè comporta riscos que moltes vegades han derivat en accidents desagradables. Els patinets han de circular per la calçada, i preferiblement pels carrils habilitats, que són els mateixos del carril-bici. A la vegada, això també protegeix els conductors de patinets de vehicles més grans com cotxes particulars, taxis, motos o autobusos. És important (i obligatori) que sempre porteu casc.

3. Ni auriculars ni acompanyants

És vital que es respectin totes les normes de trànsit i que circuleu parant atenció a tots els encreuaments, semàfors i cruïlles; quan us incorporeu a una via nova, cal mirar, assegurar-se de que tot és segur, i procedir amb cura i respecte. Això vol dir que conduir un patinet està subjecte a les mateixes normes que un cotxe o una moto: no pots consumir ni alcohol ni drogues (ni abans ni durant), ni tampoc podeu fer-ho amb inhibidors de la percepció sensorial, com auriculars per escoltar música. Si està prohibit fer-ho quan aneu amb bici, és el mateix amb el patinet. A més, el patinet és un vehicle individual i està prohibit que dues persones hi vagin juntes. Si feu això, sereu sancionats.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat