Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Montsant
Montsant ©Agència Catalana de Turisme

Vi, cava, oli i peix: 4 rutes enogastronòmiques per descobrir el millor del sud de Catalunya

Us proposem seguir els trams 1 i 2 del Grand Tour de Catalunya per gaudir de la riquesa dels productes alimentaris del país, una sèrie de destinacions marcades per l'excel·lència del raïm i la cuina. Descobriu-les!

Time Out en col·laboració amb Agència Catalana de Turisme
Publicitat

Us agrada el turisme gastronòmic? Aquesta és una tendència que està certament a l’alça, cada cop hi ha més gent que demana combinar les vacances i el lleure amb experiències que tinguin relació amb el menjar o el beure. Si aquest és el vostre cas, el sud de Catalunya és un encert assegurat, ja que en una sèrie de rutes ben substancioses podreu tastar alguns dels millors productes de la gran oferta de vins, embotits, formatges i cuina tradicional i moderna del país. Per treure tot el partit d’aquesta experiència, i amb resultats plenament satisfactoris, hi ha una guia infal·lible: seguir algunes de les etapes incloses en el Grand Tour de Catalunya, i en particular els trams 1 i 2, que connecten Barcelona amb les Terres de l’Ebre abans de pujar cap a Lleida, on ens trobarem una varietat de delícies molt diferents, però igualment fabuloses.

El Grand Tour de Catalunya és una proposta d’itinerari que us permetrà descobrir l’enorme diversitat i riquesa cultural que ens ofereix Catalunya. En total són cinc trams que recorren tot el perímetre i l’interior del territori, i que etapa rere etapa us aproparà a tota mena d’atraccions, des de monuments a paisatges, rutes de muntanya, miradors, museus i visites a pobles amb encant. La ruta, a més, té una funció paral·lela, però no menor, que és la de proposar-vos també una sèrie d’activitats i recomanacions de tipus enogastronòmic a mesura que fem el viatge, ja sigui recorrent els cinc trams complets –això es pot fer en tres setmanes, i és ideal per unes vacances llargues i ben aprofitades–, o seleccionant etapes particulars. No importa realment quina opció trieu: aquí el més important és que tant se val quants dies dediqueu al Grand Tour de Catalunya, sempre hi haurà una victòria, perquè en totes les etapes trobareu racons de Catalunya de gran bellesa.

Això és el que farem ara: una proposta de ruta selecta pels trams 1 i 2. El primer tram comença a Barcelona i arriba a Tarragona, passant per Montserrat, Sitges i les terres del Penedès. El tram 2 arrenca a Tarragona i, baixant per la línia de costa, s’endinsa en el Priorat fins arribar al Delta de l'Ebre. Immediatament, pujarem cap a Lleida passant pel Priorat. Aquest és un recorregut ple de sorpreses que us podeu planificar en el següent enllaç, o que podeu demanar que us el prepari una agència de viatges especialitzada, i del qual us facilitarem algunes pistes. Comencem!

La gran ruta del vi: el Bages, el Penedès i més enllà
DOQ Priorat ©Marc Castellet / Agència Catalana de Turisme

1. La gran ruta del vi: el Bages, el Penedès i més enllà

Catalunya compta amb diverses denominacions d’origen que fan del seu vi un producte excel·lent que porta dècades seduint als grans aficionats a l’enologia. Si és el vostre cas, les etapes del Grand Tour de Catalunya que arrenquen a partir de Montserrat i baixen fins a Tarragona són unes de les que no us heu de perdre. Per exemple, és interessant seguir la ruta de les tines de la Vall del Montcau, un record de quan a la zona del Bages es feia el vi a peu de vinya, en recipients de pedra, a la manera tradicional. Ara, el procés de producció del vi està més automatitzat, però el resultat és igual d’excel·lent: tant la D.O. Bages com, una mica més avall, les D.O. Penedès i D.O. Tarragona, ofereixen tasts inoblidables. Hi ha molts cellers que es poden visitar, o que es poden veure des de diversos miradors de la zona seguint la ruta Miravinyes, per contemplar la magnificència del paisatge conreat.

A Vilafranca del Penedès, una de les capitals del raïm, cal visitar el Vinseum, un museu del vi que us donarà pistes sobre les ampolles que heu de comprar. I un cop entrem en terres de Tarragona, una activitat molt recomanable és fer la ruta de Cabra del Camp, una marxa en plena natura que recorre vinyes i camps de cereals, i que culmina amb degustacions de vins de la zona. Finalment, les Terres de l’Ebre també tenen una gran producció enològica, i el seu símbol són les dues Catedrals del Vi: Gandesa i el Pinell de Brai, dos cellers modernistes envoltats per un paisatge que talla l’alè. A partir d’aquí, ve una altra ruta inoblidable, la que ens mostra –pujant cap a la plana de Lleida– la riquesa del Priorat, una altra denominació d’origen qualificada inexcusable amb un espai central que uneix vi i arquitectura: el celler modernista de Falset-Marçà.

Un tresor català: el cava, la malvasia i com gaudir-los
Pinell de Brai @ Agència Catalana de Turisme

2. Un tresor català: el cava, la malvasia i com gaudir-los

Hem deixat el cava en un apartat exclusiu perquè si bé el vi català és de primer nivell, el cava –escumós i daurat– és un dels grans tresors enològics de la oferta gastronòmica catalana. La ruta del cava ens porta principalment a Sant Sadurní d’Anoia, on abunden les vinyes i els cellers especialitzats durant molts anys en la producció d’aquest producte únic. Per conèixer la història del cava, i els seus secrets, un lloc que cal visitar és el Centre d’Interpretació del Cava, un edifici imponent que funciona com una mena de museu i espai enogastronòmic on us explicaran tots els detalls essencials per conèixer perquè el cava és tan misteriós i fascinant. I si voleu passar una bona estona, admireu el Cavatren, una maqueta que representa la circulació del cava amb un tren a escala. Un cop vist tot això, si us heu quedat amb ganes de saber més sobre els diferents vins de Catalunya, la ruta té un altre afegit: en l’etapa 5 un dels productes protagonistes és la malvasia, un vi que es fa a partir d’un raïm dolç, una delícia poc coneguda i sempre satisfactòria.

Vermuts i degustacions de productes de la terra
Tast d'oli d'oliva © Agència Catalana de Turisme

3. Vermuts i degustacions de productes de la terra

Si comenceu el trajecte en l’etapa 3 del primer tram, la que arrenca a Montserrat, una cosa que heu de fer és comprar mató, un formatge fresc, típic i exclusiu que, acompanyat amb mel, conforma unes postres delicioses. En tot el recorregut per les zones de les vinyes trobareu moltes propostes que combinen gastronomia i tasts de vi –brunchs, sobretot, per agafar forces al migdia, ja que les excursions són llargues–, però si busqueu més específicament productes típics de gran qualitat, hi ha molts altres plans que es poden prendre en consideració. Per exemple, podeu fer un vermut a Reus, una de les ciutats més modernistes de Catalunya, i també una de les principals productores mundials d’aquest aiguardent de gran prestigi. Si continuem la ruta cap al delta de l’Ebre, a l’alçada d’El Perelló trobarem una producció de mel de gran qualitat –és per això que hem de comprar mató al principi de tot per fer el postre típic–, i pujant cap a Lleida, és ideal fer l’esmorzar a Montblanc, amb llonganisses de la zona, bon pa i un oli immillorable. El Priorat també és terra d’oli, i que connecta amb el sabor de la plana de Lleida, on podreu tastar productes boníssims com els cargols a la llauna.

Cuina marinera a la costa i el delta de l’Ebre
Muscleres al Delta de l'Ebre © Sergi Boixader / Agència Catalana de Turisme

4. Cuina marinera a la costa i el delta de l’Ebre

Una de les particularitats més notables dels trams 1 i 2 del Grand Tour de Catalunya és que moltes etapes discorren per la costa, i en apropar-nos al mar és quan pren absoluta rellevància la cuina marinera. La primera aturada d’importància és a Cambrils, on es fa un suquet de romesco característic de la zona i que és un dels plats més reconeguts d’aquesta part de la Costa Daurada. Una mica més avall, a l’Ametlla de Mar, l’oferta de cuina a partir de diferents peixos es magnífica, i hi ha fins i tot una activitat lúdica a la qual us podeu apuntar: nedar amb les tonyines vermelles que es crien en les piscifactories d’aquesta zona del Mediterrani. El final de l’activitat consisteix, com no, en tastar-les també al final de la jornada. A les Terres de l’Ebre en tenim d’altres delícies del mar: ostres a l’Ampolla i musclos a la badia del Fangar, i en el delta de l’Ebre, plats a base d’arròs i peix que fan cantar els àngels.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat