Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Image: Shutterstock / Time Out
Image: Shutterstock / Time Out

9 ciutats que podrien estar sotar el mar el 2030

Amb els nivells del mar augmentant cada cop més, algunes de les grans metròpolis del planeta estan en greu risc de quedar submergides

Ed Cunningham
Escrit per
Ed Cunningham
Publicitat

L'escalfament global és un fenomen que costa d'imaginar. Si no et sents directament amenaçat per l'augment del nivell del mar, has vist amb els teus propis ulls l'escassetat d'aigua o has patit l'impacte dels incendis forestals... pots arribar a entendre la magnitud de la tragèdia? Tot sembla massa abstracte. 

És per això que projectes com Climate Central són eines essencials per a conscienciar-nos de la crisi climàtica. Aquest lloc web crea mapes que mostren quines parts del món podrien trobar-se sota l'aigua a causa de l'augment del nivell del mar. A mesura que el planeta s'escalfa i la contaminació continua sense disminuir, quines seran les ciutats del món que es podrien trobar sota l'aigua el 2030? Aquí te'n fem una llista a partir dels últims mapes del web, basats en l'informe d'IPCC  del 2021, és a dir, algunes de les dades més fiables que tenim actualment sobre el canvi climàtic.

Per descomptat, hi ha moltes variables en joc, però el que estem veient aquí és què podria passar si la contaminació continua en la trajectòria actual, i res canvia. Aquests mapes mostren els nivells futurs del mar (en vermell), però no tenen en compte altres variables, com per exemple possibles inundacions o altres esdeveniments meteorològics extrems.

Moltes coses poden canviar abans de 2030. Podríem construir defenses, adaptar les ciutats i, idealment, si les reunions de la COP26 segueixen el seu pla, prendre mesures dràstiques per aturar l'escalfament global. Però si res d'això passa, aquí podeu veure'n les conseqüències: nou ciutats que es podrien enfonsar en menys d'una dècada.

A Espanya, per exemple, una de les zones més afectades seria el parc natural de Doñana, ubicat a la desembocadura del Guadalquivir (Cadis), que compta amb una gran extensió de maresmes que abasteixen al parc d'una gran biodiversitat. A Catalunya el principal afectat seria el parc natural del Delta de l'Ebre. Aquest parc natural constitueix l'hàbit aquàtic més extens del país, és molt singular per la seva realitat física, geogràfica i natural i podria enfonsar-se en menys de deu anys.

A més, Barcelona també rebrà les conseqüències del canvi climàtic a curt termini: l'augment de les temperatures, la disminució de precipitacions i l'increment dels nivells del mar podria posar en risc el delta del Llobregat i la zona de l'aeroport. I això no és tot, ja que les platges del litoral barcelonès també podrien desaparèixer per culpa de l’erosió de la costa. 

Ciutats que podrien enfonsar-se abans de 2030

Bàssora, Iraq
Image: Climate Central

2. Bàssora, Iraq

La principal ciutat portuària d'Iraq, Bàssora, es troba al costat de Shatt al-Arab, un riu enorme i ample que desemboca al golf Pèrsic. A causa de la seva complexa xarxa de canals i rierols i aiguamolls, Bàssora i els seus voltants són especialment vulnerables a l'augment del nivell del mar. I per si això no fos prou preocupant, Bàssora ja pateix de manera significativa les malalties transmeses per l'aigua, de manera que l'augment de les inundacions comporta amenaces importants.

Publicitat
Nova Orleans, Estats units
Imagen: Climate Central

3. Nova Orleans, Estats units

Veieu aquestes vores grises gruixudes al mapa de dalt al voltant del centre de Nova Orleans? Aquest és el sistema de dics de la ciutat que la protegeix de la part de color vermell que s'acumula des del llac Maurepas al nord, i del llac Salvador i el Little Lake al sud. Sense aquestes defenses, Nova Orleans estaria molt amenaçada per l'augment del nivell del mar, però fins i tot amb elles, el dany sembla catastròfic. Les reserves de vida salvatge de Biloxi i Jean Lafitte semblen especialment vulnerables: al mapa tots dos sembles gairabé sumbergits. 

Venècia, Itàlia
Imatge: Climate Central

4. Venècia, Itàlia

En un futur molt proper, Venècia s'enfrontarà a una doble amenaça: el nivell del mar augmenta i la ciutat s'enfonsa dos mil·límetres cada any. La capital veneciana ja ha estat afectada per les inundacions, i és probable que el canvi climàtic faci que cada vegada hi hagi més marees altes que la facin submergir. Com Nova Orleans, Venècia disposa d'un sistema de defensa contra inundacions, però a mesura que la crisi empitjori, aquests seran més difícils (i cars) de mantenir.

Publicitat
Ciutat Ho Chi Minh, Vietnam
Imatge: Climate Central

5. Ciutat Ho Chi Minh, Vietnam

El mapa de Climate Central mostra les zones amb més risc a la ciutat d'Ho Chi Minh: els districtes orientals, especialment els aiguamolls plans i molt urbanitzats de Thú Thiêm. Però també sembla que la ciutat estarà cada cop més amenaçada al llarg del delta del Mekong. Mentre que és poc probable que el mateix centre d’Ho Chi Minh es trobi sota l'aigua el 2030, serà més vulnerable a les inundacions i les tempestes tropicals.

 

Calcuta, Índia
Imatge: Climate Central

6. Calcuta, Índia

Gran part de Bengala occidental ha prosperat durant segles a causa del seu paisatge fèrtil, però com mostra el mapa anterior, això s'ha convertit en un gran motiu de preocupació a Calcuta i els seus voltants. Com Ho Chi Minh, la ciutat podria patir durant la temporada del monsó, ja que l'aigua de pluja té menys terra per córrer. Aquest mapa de la situació potencial l'any 2100 és encara més preocupant.

Publicitat
Bangkok, Tailàndia 
Imatge: Climate Central

7. Bangkok, Tailàndia 

Un estudi del 2020 va descobrir que Bangkok podria ser la ciutat més amenaçada per l'escalfament global a curt termini. La capital tailandesa es troba a només 1,5 metres sobre el nivell del mar i, com Venècia, s'està enfonsant (i molt més ràpid: uns dos o tres centímetres a l'any). Però Bangkok també està construïda sobre un sòl argilós molt dens, que fa que sigui encara més propens a les inundacions. Pel 2030, la majoria de les zones costaneres de Tha Kham i Samut Prakan podrien estar sota l'aigua, igual que el seu aeroport principal, Suvarnabhumi International.

 

Georgetown, Guyana
Imatge: Climate Central

8. Georgetown, Guyana

Durant segles, la capital de Guyana, Georgetown, s'ha basat en els murs del mar, o, més exactament, en un gegantesc mur marí de 450 km de llarg, per protegir-se de les tempestes. Això és perquè la major part del litoral es troba entre 0,5 i 1 metre per sota de la marea alta. Al voltant del noranta per cent de la població de Guyana viu a la costa i, com podeu veure, el país haurà de reforçar el seu mur marí si les zones centrals de Georgetown volen evitar danys massius. 

Publicitat
Savannah, EUA
Imatge: Climate Central

9. Savannah, EUA

La ciutat de Savannah, Geòrgia, es troba en un focus d'huracà, però fins i tot sense un huracà el mar podria engolir part d'aquesta ciutat històrica. El riu Savannah al nord i el riu Ogeechee al sud podrien vessar-se als aiguamolls propers, el que significa que quan els huracans i les inundacions sobtades afectin la ciutat (i cap al 2050 es preveu que la ciutat experimenti nivells d'inundació històrics cada any) els efectes poden ser encara més greus. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat