Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mont-roig del Camp
© Joan Capdevila

Escapada a la Costa Daurada: el paisatge dels genis

Visitem Reus, Mont-roig del Camp i el Vendrell, poblacions relacionades amb Gaudí, Miró i Pau Casals

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

La Costa Daurada és terra de genis, de catalans universals. Antoni Gaudí va passar la seva infantesa a Reus, i Pau Casals és fill del Vendrell, on també va tenir una casa d'estiueig arran de mar avui convertida en un museu en record del violoncel·lista. Joan Miró va néixer a Barcelona, però les seves estades a Mont-roig del Camp van ser freqüents, població del Baix Camp on va trobar la llum i la inspiració. El Paisatge dels Genis és una proposta turística que permet resseguir la petjada d'aquests artistes mentre descobrim els paisatges on van créixer o que els van captivar.

Tarda dia 1: Antoni Gaudí
© Joan Capdevila Vallvé / El Paisatge dels Genis

Tarda dia 1: Antoni Gaudí

Reus és la capital del Baix Camp, una ciutat comercial, dinàmica i cultural…. Si ara ho és, al segle XVIII, XIX i principis del XX ho va ser molt més.

Us proposem passejar pels carrers del centre històric resseguint els edificis modernistes. Per als més petits es pot convertir en un joc: qui troba les flors i els animalons de les façanes? Juguem?

El petit Antoni Gaudí vivia amb el seu pare Francesc Gaudí, la seva mare Antònia Cornet i el seu germà Francesc a Reus, a la casa familiar, on hi havia la caldereria, l’espai màgic on Gaudí va descobrir el treball del metall. La casa encara es conserva i se'n pot visitar l’exterior tot seguint la ruta Gaudí&Reus, que passa també per altres indrets importants en la infantesa de Gaudí: l’església Prioral de Sant Pere, on va ser batejat, les antigues escoles Pies on va estudiar, o el Santuari de la Misericòrdia.

Un bon lloc on començar o acabar la nostra ruta és el Gaudí Centre, un espai d'interpretació dissenyat amb les últimes tecnologies, per descobrir els secrets del geni i de la seva innovadora arquitectura. Un centre modern, divertit i interactiu, pensat per tocar i experimentar.

La visita a Reus no s’acaba aquí. Mentre els petits corretegen per la cèntrica plaça del Mercadal cercant els elements de la natura a la façana de la modernista Casa Navàs, els grans poden degustar el popular vermut de Reus.

Matí dia 2: Joan Miró
© Joan Capdevila Vallvé / El Paisatge dels Genis

Matí dia 2: Joan Miró

El nostre recorregut per la Costa Daurada ens porta avui fins a Mont-roig del Camp. El primer viatge de Joan Miró a aquesta localitat, per tal de recuperar-se d'una malaltia, el va fer decidir a ser pintor.

Per ell, Mont-roig era el seu univers en colors. Deia: “El color vermell és el color de l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca i li dona nom al poble. El color blau és el cel de Mont-roig. El verd és el dels garrofers, i el groc és la joia de Mont-roig, les seves floretes i les seves petites plantes”.

És obligada l’excursió a la muntanya roja i la visita a l’ermita de la Roca, des d'on gaudireu d’unes vistes espectaculars. Els més valents podeu buscar la silueta del rei moro i el seu cavall. Diu la llegenda que el cavall es va desbocar i va relliscar per l’espetec dels trons i llamps que en sec van aparèixer un cop el rei va robar la llàntia d’argent i les joies de l’ermita de Sant Ramon i de l’església de la Mare de Déu. Van morir en el barranc que ara es coneix amb el nom de “la baixada del rei moro".

Publicitat

Tarda dia 2: el Centre Miró

Després de dinar us proposem visitar el Centre Miró, ideal per entendre la relació entre l'artista i la terra de Mont-roig. Sabeu què van inspirar les estrelles que trobem freqüentment en l’obra Miró? Doncs van ser les canyes entrecreuades que veia als camps de Mont-roig i que els agricultors utilitzen per enfilar les tomaqueres. La terra, els animals, tots els elements de la natura de Mont-roig els va incloure a La Masia (1921-1922), un dels seus grans quadres de l’època detallista, amb cert aire naïf i que es troba exposat a la National Gallery of Art a Washington DC.

Al centre hi podreu veure el tapís, El llangardaix de les plomes d’or (1989), obra  que la família Miró va donar al municipi de Mont-roig amb motiu del centenari del naixement de l'artista (1993). El va fer Josep Royo partint d'un dibuix de Joan Miró.

I per acabar la jornada, res millor que una visita a la platja de la Pixerota, freqüentada per Miró quan es trobava a Mont-roig, Hi anava a fer exercicis de gimnàstica, però també a observar, durant llargues hores, els estels i la llum de la lluna. Feia dibuixos a la sorra i acostumava a recollir les coses que li cridaven l'atenció.

Matí dia 3: Pau Casals
© Joan Capdevila Vallvé / El Paisatge dels Genis

Matí dia 3: Pau Casals

El tercer geni del nostre itinerari és Pau Casals. Al Vendrell podem començar visitant el Museu Casa Nadiua, la casa on el mestre va obrir els ulls. Us transportarà al segle XIX, i haureu d’entrar-hi d’un en un en fila índia per unes escales estretíssimes. Allí les palanganes, el galliner i els estris de cuina de l’època us sorprendran. S'hi conserva el piano i el bressol de Pau Casals.

Ens encaminem tot seguit a la platja de Sant Salvador, on el Museu Pau Casals, davant el mar, ocupa la que va ser la seva casa d'estiueig. L'equipament ofereix un programa d’activitats anuals que inclou experiències especials per als més petits. No us perdeu la visita teatralitzada a càrrec de la Maria, la minyona, i el Ramon, el pescador de Sant Salvador.

Publicitat
Tarda dia 3: Sant Salvador
© Joan Capdevila Vallvé / El Paisatge dels Genis

Tarda dia 3: Sant Salvador

Se'ns acaba el temps, i encara voldríem fer una caminada per la platja de Sant Salvador i una aturada a l'ermita del mateix nom.

Al passeig de la platja hi veureu els antics magatzems de vi i aiguardent reconvertits en residències de la burgesia vinculada a la vinya. Escoltant els sons de la natura al Vendrell de Pau Casals, com els ocells, el vent, el mar..., de ben segur podreu comprendre una miqueta més al geni, un dels músics més destacats del segle XX, un dels millors violoncel·listes de tots els temps que també va destacar com a director d’orquestra i com a compositor, i que tot i les seves llargues gires i exili, mai va oblidar aquesta terra i aquest mar.

Gaudí Centre Reus
  • Museus i institucions
  • Història

Antoni Gaudí no té cap edifici amb la seva signatura a Reus, però l'arquitecte és ben present a la ciutat. I si no aneu a la concorreguda plaça del Mercadal i entreu al Gaudí Centre Reus, l'únic centre d'interpretació sobre la vida i l'obra del geni. Dotat amb la darrera tecnologia audiovisual i amb un munt d'espectaculars maquetes de les construccions gaudinianes, la visita és tota una experiència per als sentits.

  • Museus i institucions

Tot un homenatge a un visitant il·lustre, un centre d'interpretació sobre Joan Miró i la seva obra, i en un espai si més no original: l'església vella de Mont-roig del Camp. Hi trobareu des de reproduccions de facsímils de quadres de Miró relacionats amb la població fins a vídeos que ens acosten a la seva producció pictòrica però sobretot a les seves vivències a Mont-roig.

Publicitat
Vil·la Museu Pau Casals
  • Museus i institucions
  • Història

La casa prop del mar en què el músic Pau Casals descansava de les seves gires és avui un museu on poder conèixer a fons la trajectòria del mestre, a més a més de poder passejar pels jardins, la galeria d'escultures o la sala de música d'aquest edifici reformat per l'arquitecte Antoni Puig i Gairalt als anys 30 del segle passat.

  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics

Al centre del Vendrell es pot visitar la casa on va néixer i viure al llarg de la seva infància i joventut el músic Pau Casals. És una casa humil amb mobiliari de finals del segle XIX i principis del XX i, a través de la visita guiada, coneixerem la part humana del violoncel·lista, els seus orígens però també com es va rebre al seu municipi la notícia de la seva mort.  

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat