Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Montserrat panoràmica
© Gonzalo Sanguinetti / Diputació Barcelona

Escapada al Bages: el millor de Montserrat i de Manresa

Centrem la sortida en dos indrets coneguts, sobretot la muntanya serrada, però que sempre són de bon redescobrir

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Una gran comarca situada al cor de Catalunya mereix també una gran capital. I la té. És Manresa, una ciutat que explorarem el tercer dia d'escapada des de diferents perspectives. Abans, però, passarem un dia i mig a l'emblemàtica muntanya de Montserrat, un lloc on potser ja heu estat però que sempre ofereix noves possibilitats o el goig de la retrobada amb espais únics.

Tarda dia 1: un museu a l'aire lliure

Us proposem per a aquesta primera tarda que prengueu una audioguia i aneu al vostre ritme cercant els treballs escultòrics d'artistes de renom internacional que hi ha a Montserrat. I no ens estem referint dins del Museu, sinó a l'exterior. Montserrat és realment un museu a l'aire lliure. Aquí i allà és ple d'escultures a les que potser en altres ocasions no hem parat prou atenció, i que ara l'audioguia ens detalla i ens permet -junt amb un mapa i un llibret que també ens lliuraran- anar trobant, mentre passegem prop de la basílica, en direcció a la Santa Cova, pel Camí dels Degollats, o fent el trajecte del Via Crucis. L'activitat es pot reservar prèviament via internet, i l'audioguia està disponible en sis idiomes, i en vuit el llibret.
Matí dia 2: el centre neuràlgic de la muntanya

Matí dia 2: el centre neuràlgic de la muntanya

Montserrat té atractius per totes bandes. Ara bé, si un lloc actua com a centre neuràlgic de tot l'entorn, aquest és sens dubte l'Abadia i les seves immediacions, espai d'espiritualitat mil·lenari on avui hi segueixen fent vida els monjos benedictins en comunitat, on descansa la talla romànica de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, on l'Escolania ofereix les seves meravelloses veus a les oïdes dels visitants per al gaudi d'aquests... És un lloc carregat d'història i de simbolisme, que es pot visitar per compte propi, però que us recomanem, si voleu conèixer a fons els espais que veureu, que us apunteu a alguna visita guiada. En l'itinerari us aturareu a seguir l'interessant audiovisual Montserrat portes endins, per conèixer com viuen els monjos montserratins, i també entrareu al valuosíssim Museu de Montserrat, amb col·leccions que van des de la pintura antiga fins a la moderna, passant per l'arqueologia o iconografia de la Mare de Déu.
Publicitat

Tarda dia 2: des de les altures

Caminar està molt bé. Però si per una cosa també es caracteritza Montserrat és pel grapat de mitjans de transport poc habituals dels que disposa i que salven els diversos desnivells de la muntanya, essent un gran atractiu per sí mateixos. Potser ja heu fet cap a l'esplanada de l'Abadia amb cremallera o telefèric. Ara us recomanem anar més amunt, prenent el funicular de Sant Joan i arribant així als 1.000 metres sobre el nivell del mar, amb unes vistes extraordinàries del monestir i de molts punts de la geografia catalana. Us animem a visitar l'Aula de Natura ubicada a l'estació superior, amb informació de la història de Montserrat però sobretot dels seus aspectes relacionats amb la natura, com la flora i la fauna que viu al Parc Natural, o la curiosa morfologia serrada que li ha donat fama.

A dalt, al Pla de les Taràntules, podeu triar entre diversos itineraris senyalitzats i acabar de recrear la vista, fins el moment que el sol que comença a decaure i la fresca que es va apoderant de la vostra pell us recordin que us trobeu a una altitud considerable i que heu de tornar a agafar el funicular per iniciar el camí de baixada.
Matí dia 3: capital monumental
© Jordi Play

Matí dia 3: capital monumental

Al matí del darrer dia d'escapada ens dirigim a Manresa. I es podria dir que amb aquest trajecte estem repetint els passos de Sant Ignasi de Loiola, que va anar de Montserrat a la capital del Bages, i aquí hi va passar onze mesos. En una balma natural, la Santa Cova, hi va escriure els seus Exercicis Espirituals, l'any 1522. Avui aquest és segurament el lloc de Manresa de més renom internacional, i que podem visitar seguint diferents rutes guiades. Us proposem la que du per nom Manresa Monumental, ja que us permetrà conèixer la Cova de Sant Ignasi, on s'hi va alçar una església barroca i la Casa d'Exercicis -a més de conservar la balma-, però també visitareu per fora i per dins l'altre gran monument representatiu de Manresa, la Basílica de la Seu, edifici notable d'època gòtica que marca perfil al capdamunt del Puigcardener, amb retaules, vitralls, baptisteri, cripta i claustre, entre altres elements, dignes d'admirar.
Publicitat
Tarda dia 3: la Manresa de la burgesia

Tarda dia 3: la Manresa de la burgesia

Canviem d'itinerari i d'estil, però no de ciutat. La darrera tarda a Manresa i al Bages la dediquem a recórrer la Manresa modernista, aquella que es va aixecar tombant el segle XIX en direcció al segle XX, després de l'enderroc de les muralles de la ciutat, i que va ser incentivada per la burgesia, amb ganes de lluir casa i, en conseqüència, estatus social. Ens en queden moltes, d'aquelles construccions, encarregades a arquitectes com Ignasi Oms i Alexandre Soler. De nou us recomanem a conèixer-les a través d'una ruta guiada, per així saber tots els detalls d'allò que anireu veient.

El lloc de partida no pot ser millor: el Quiosc de l'Arpa, a la plaça Major, una cucada de l'any 1917 que va estar complint la seva funció fins no fa pas gaires anys i que en l'actualitat, en temps de festes i fires, és punt d'informació. L'itinerari ens porta per la plana de l'Om, un indret concorregut i que té com a lloc modernista destacat la farmàcia Esteve, i amb l'escultura A l'ombra, de Ramon Oms, sota l'arbre que dóna nom a la plaça (i cognom a l'artista!). La Casa Lluvià, magnífica, actual seu del Col·legi d'Arquitectes del Bages-Berguedà-Solsonès, i, és clar, el Casino, potser l'edifici modernista més emblemàtic de Manresa -avui acull una biblioteca pública i un centre cultural- són només alguns altres edificis que de ben segur us agradarà conèixer.

I si us quedés temps, un altre itinerari molt recomanable és el titulat L'esplendor medieval. Recorrereu el casc antic, coneixereu la muralla i, és clar, passejareu pel carrer del Balç, estret i sinuós i símbol de la Manresa de l'Edat Mitjana. Aquí hi trobareu el Centre d'Interpretació que us permetrà saber més de la Manresa de fa set segles. Després, però, ens tocarà tornar a l'actualitat...
Magadins Vell
  • Restaurants

Carta de temporada i producte de proximitat són dos dels punts forts d'aquest restaurant a la capital del Moianès, amb les carns a la brasa en la primera posició de les sol·licituds per part dels clients. Guatlles, entrecots, conill, peus de porc... de tot i força perquè no us quedeu amb gana i tasteu la riquesa dels fogons de la flamant comarca. Regueu-ho amb algun dels vins del celler, molt ben triats.

Hostal Abat Cisneros
  • Restaurants

Situat a l'edifici de l'emblemàtic hotel de la muntanya de Montserrat, el menjador té els seus orígens al segle XVI, del qual en conserva la volta de pedra de quan en el mateix lloc s'hi guardaven els cavalls. Avui de cavalls no n'hi trobareu, i sí un excel·lent menjar en un ambient tranquil i acollidor, ideal per assaborir bons plats i reposar una estona abans de continuar la vostra jornada a Montserrat.

Publicitat
La Volta del Rector
  • Restaurants

Amb l’energia pròpia dels projectes que comencen, el jove –cinc anyets– restaurant cardoní ofereix cuina casolana de muntanya i de mar, amb peix fresc terra endins. Roba el nom a l’arcada medieval que connecta l’immoble amb l’església parroquial de Sant Miquel, joia gòtica del bisbat de Solsona. Sobre la volta, el rector: hi reposa casa seva. I, per sota, vianants que caminen apressats des de fa més de set segles. No només plats, sinó, també, tapes, copes i música –molta rumba.

Cal Carter Perich
  • Restaurants

Al bonic poble de Mura, Cal Carter Perich serveix menjar típic del lloc des de 1964, destacant dos plats "made in Mura": el poti-poti i els cigrons de Mura gratinats amb bacallà i allioli. En aquest restaurant familiar l'oferta canvia segons temporada, i si bé sempre és un bon moment per anar-hi us recomanem especialment que ho feu a la tardor, amb els bolets protagonitzant moltes de les receptes. El celler amb vins DO Pla de Bages és un altre dels elements a destacar de Cal Carter.

Publicitat
  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • preu 3 de 4

O, ben obert, l’“oh” que devia exclamar el xef Jordi Llobet en assabentar-se que el gastronòmic de Món Sant Benet ha rebut l’estrella Michelin. O que, segons com, l’ha conservat, perquè hereta el lloc i el llistó de l’Angle de Jordi Cruz. Fitxeu-hi, sens falta, els gormands que visiteu el monestir romànic, la Fundació Alícia, de la qual rep mestratge, o els horts, que li proveeixen matèria primera. La cirereta del pastís alimentari del complex pretén que, com el seu equip, hi gaudiu. Res més.

La Caseta de l'Era
  • Hotels

Heu dormit mai en un antic graner? La Caseta de l'Era ho era, i evidentment avui, per tal d'acollir-vos-hi, està molt reformat, però no deixa de tenir l'aire de la seva primitiva funció, i a més a més la decoració, rústica, hi ajuda. Té tres habitacions dobles, i no hi manquen a l'exterior els jocs per a nens, un hort, barbacoa, una piscina a 50 metres, i fins i tot animals de granja.

La Torre Blanca
  • Hotels

Amb 7 habitacions i capacitat per a una quinzena de persones, la Torre Blanca pot sorprendre per la seva altura de tres pisos i el seu color clar, i a més a més està situada en un lloc elevat, el què la fa encara més visible des dels voltants. Passar-hi aquí uns dies és tot un luxe, ja que disposa, entre altres serveis, d'una piscina amb coberta retràctil, jacuzzi, bany amb hidromassatge en totes les habitacions... i recentment ha obert pistes de pàdel. Això sí, la casa només es lloga tota sencera, o sigui que pot ser ideal per anar-hi amb colla.

Publicitat
La Cabana
  • Hotels

Un lloc per descansar, gaudir de l'entorn verd, coure carn a la brasa sota el porxo, escalfar-se al costat de la llar de foc... La Cabana és una masia del segle XVII molt ben restaurada, que disposa de sis habitacions, cinc banys, tres sales d'estar, una cuina ben equipada... En definitiva, una opció de segur encertada tant si hi aneu amb la parella i només voleu llogar una habitació, com si hi voleu fer estada amb una colla d'amics.

Cal Escloper
  • Hotels

La casa data del segle XVIII, si bé està forma reformada i completament adaptada per ser un allotjament de turisme rural amb totes les comoditats del segle XXI i amb capacitat per a 7 persones. A més a més de piscina, zona per a barbacoa, porxo o una zona de jocs, en volem destacar l'anomenat Bosquet, un agradable espai molt proper a la casa amb bancs i hamaques, i també la botigueta amb productes de la comarca.

Publicitat
Cal Sabata
  • Hotels

A diferència d'altres allotjaments rurals, Cal Sabata no es troba aïllada sinó al bell mig d'un poble, l'Estany, cosa que també té els seus avantatges. És una casa àmplia, amb capacitat per a una dotzena de persones, i amb tots els serveis que necessiteu per passar uns dies còmodes i agradables. Disposa d'un jardí tancat de 100 metres quadrats amb porxo, barbacoa, taula i bancs.

Kursaal – Espai d’arts escèniques Manresa
  • Música

El coliseu municipal manresà registra una activitat frenètica, que abasta espectacles de totes les disciplines imaginables, formació i un servei educatiu. Ah: i bar-restaurant. Som en un edifici noucentista dels anys 20 que va tancar als 80 i que va ressuscitar el 2007 com a teatre-auditori gràcies a allò que en diuen la societat civil. A la sala gran hi caben més de 800 ànimes; a la petita, polivalent, unes 200. El gestiona l’associació El Galliner i atrau uns 75.000 espectadors cada any.

Casa Museu Rafael Casanova
  • Museus i institucions
  • Història

L’heroi de la desfeta del 1714, el conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, va néixer el 1660 en aquesta casa de família rural rica, que ha canviat ben poc des de llavors. L’edifici ja existia al segle XVI, però el clan el va comprar i reformar al següent; cal contemplar-hi la finestra gòtica i les pintures del XVIII, sobre el cicle d’Ester. Allotja una mostra sobre l’època, la vila, l’estirp i l’home, i, també, l’arxiu municipal i el museu local moianesos. Pertany al Museu d’Història de Catalunya.

Publicitat
Món Sant Benet
  • Museus i institucions

El complex complex cultural i lúdic de la La Fundació Catalunya – La Pedrera a prop de Manresa us convida a anar-lo assaborint a poc a poc, sense ennuegar-vos: el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, els horts ecològics, l’hotel, amb els tres restaurants –un, amb estrella Michelin–, i amb espai per a esdeveniments i trobades... Recapitulant: art, cuina i natura per a tots els públics i gustos –i butxaques–, lligats des del 2007 en una salsa aromàtica. Com la tastareu?

GeoParc de la Catalunya Central
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Inèdit i difícil d’explicar. Abstracte i, alhora, palpable. I amplíssim: tota una comarca. Però ¿què carai és un geoparc? Un parc geològic i miner. Un museu a l’aire lliure que inclou quasi tots els municipis bagencs més Collbató (Baix Llobregat Nord), amb cinc punts d’informació i nou centres: les coves del Salnitre, les del Toll, Montserrat, Sant Llorenç, La Culla, Súria, el Museu de Geologia Valentí Masachs, Sallent i Cardona. El recorren dues rutes: de Moià a Cardona i de Moià a Collbató.

Publicitat
Castell de Cardona
  • Museus i institucions
  • Militar i marítim

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina col·legiata romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Alberga un parador, museïtzat fa poc, i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. Amb tot el que suposa.

Museu de Montserrat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

No tanca mai dels mais. Exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia, aplegat des de la devastació napoleònica. Va néixer el 1963, però prové del 1911, amb els objectes de l’expedició al Pròxim Orient del monjo Bonaventura Ubach. Les sales modernistes de Puig i Cadafalch mostren, en dues plantes, molta pintura dels segles XIX i XX –i antiga, i contemporània–, icones bizantines, orfebreria, peces arqueològiques del món bíblic i Nigra Sum, sobre les peripècies de la marededéu.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat