Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Manresa església

Escapada al Bages: història, natura i pobles de postal

Us descobrim part del passat manresà i municipis com Rajadell, Mura i Talamanca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

En la sortida al Bages que us proposem no perdrem ni un minut. Anirem a tres pobles que són interessants tant pel seu casc antic com pels seus entorns naturals, i també ens arribarem a la capital, Manresa, per conèixer el pas per la ciutat de Sant Ignasi de Loiola i el seu passat medieval.

Dia 1: Rajadell i els seus entorns

Dia 1: Rajadell i els seus entorns

Iniciem la nostra estada al Bages a Rajadell, bonica població a tocar de Manresa, marcada per la presència del seu castell en situació privilegiada, origen del poble junt amb l’església de Sant Iscle i Santa Victòria. Actualment al castell no s’hi pot entrar, però per fora ja val la pena veure’l, tractant-se d’un dels castells més majestuosos i ben conservats de la comarca. De l’església en destaca el campanar, del segle XVII, i a l’interior les escenes de la Passió de Jesús que porten la signatura de l’escultor manresà Ramon Oms. Del mateix Oms és la figura que trobem a la plaça de l’Església, La Noia de la Plaça, una jove que ofereix una cadira al visitant, en representació del caràcter hospitalitari dels rajadellencs.

Ara bé, després de conèixer els carrers i edificis més destacats de Rajadell, si allò que us agrada és endinsar-vos en la Natura, als entorns d’aquest poble trobareu infinites possibilitats. Podeu, per exemple, prendre la Via Verda que enllaça amb Manresa, o seguir el curs de la riera de Rajadell, o anar a cercar les diverses fonts, o arribar-vos a la Vil·la Romana de Sant Amanç... A peu o amb bicicleta, teniu un munt de quilòmetres per explorar!  

Matí dia 2: la Manresa Ignasiana

Matí dia 2: la Manresa Ignasiana

A Manresa, capital del Bages, se la pot descobrir des de molts punts de vista. Però potser un dels motius pels quals aquesta ciutat és més coneguda, fins i tot més enllà de les nostres fronteres, és per l’estada que hi va fer Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, l’any 1522, temps que va aprofitar per escriure els seus Exercicis Espirituals. Per saber més sobre aquest fet i no perdre-us detall dels espais relacionats amb el sant, el millor és que us apunteu a una visita guiada que en un parell d’hores us durà, entre altres llocs, a l’antic Col·legi de Sant Ignasi, a la Capella del Rapte, al carrer del Balç i, sobretot, a la Cova amb vistes a Montserrat on Sant Ignasi va trobar la inspiració, i on avui trobem un Santuari i el Centre Internacional d’Espiritualitat Ignasiana.

Publicitat
Tarda dia 2: el carrer del Balç

Tarda dia 2: el carrer del Balç

Estret i sinuós, el carrer del Balç de Manresa presenta la mateixa estructura que fa 700 anys, quan la ciutat era de les més destacades de la Corona d’Aragó i rebia amb tots els honors els sobirans que hi feien cap. De fet, hi ha qui diu que el segle XIV fou “el Segle d’Or de Manresa”. Avui aquest “carrer-museu” és de visita obligada si passeu unes hores o uns dies a la capital bagenca, i sobretot si us interessa l’Edat Mitjana. I no hi pot faltar tampoc la visita al Centre d’Interpretació del mateix carrer, que usant les tecnologies més avançades us permetrà saber un munt de coses sobre la Manresa medieval... explicades pel mateix rei Pere III el Cerimoniós!

Matí dia 3: les Valls del Montcau

Matí dia 3: les Valls del Montcau

Canviem completament d’escenari. El darrer dia el passarem a les Valls del Montcau, un paratge singular que forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i que acull pobles com Mura, que visitarem aquest matí, o Talamanca, que veurem a la tarda.

Mura és un d’aquells indrets que se’n diu “de postal”, pintoresc, amb les cases i els carrers de pedra, i –tot i que sigui un tòpic– on sembla que el temps s’hagi aturat. Per tant, el millor que podeu fer-hi és caminar sense presses pels carrers i descobrir-ne els racons. No us costarà trobar l’església de Sant Martí, romànica i amb un interessant timpà que representa l’adoració dels Reis d’Orient al Nen Jesús. La plaça d’Àngel Guimerà, el passeig de Camil Antonietti o el Mirador són altres espais del nucli urbà que us captivaran. Ara, si us voleu allunyar una mica d’aquest nucli sense deixar el municipi, seguiu la riera de les Nespres i arribeu fins al gorg del Pare, i sobretot aneu al Puig de la Balma, amb una masia construïda espectacularment dins una balma i que acull un petit museu i un centre agroturístic.

Publicitat
Tarda dia 3: final a Talamanca

Tarda dia 3: final a Talamanca

Se’ns acaben les hores i us havíem promès visitar també Talamanca. Al igual que Mura, el nucli urbà de Talamanca és format per cases i carrers de pedra. Tot ell se situa dalt d’un turó, i l’element més destacat n’és el castell, on, l’any 2012, s’obrí un Centre d’Interpretació de la Batalla de Talamanca. I és que el castell guarda una llarga història, que arrenca ja al segle X però que té un dels seus moments cabdals en el decurs de la Guerra de Successió, quan es convertí en un focus de resistència en favor dels Àustria. És per això que Felip V el feu enderrocar, però el castell el tornaren a alçar els marquesos de Castellbell unes dècades més tard, aprofitant alguns elements antics. Sens dubte, un espai carregat d’història i de simbolisme, un bon lloc on posar el punt i final a la nostra escapada al Bages.        

Can Miliu
  • Restaurants
  • Catalana

Acabades de bufar les 40 espelmes, a Can Miliu gaudeixen de la seva feina com el primer dia, amb un tracte amable, proper i familiar, i sobretot amb un menjar per llepar-s’hi els dits, basat en la cuina catalana i producte de proximitat. A més a més parlem d’un restaurant molt complet, amb espais també per a celebracions, per a dinars d’empresa, o amb terrassa molt aprofitada pels fumadors i quan arriba el bon temps.

Tesi
  • Restaurants
  • Marisc

Tot i que Santpedor ja queda força lluny de la costa, al restaurant Tesi hi podreu provar un bon peix i ben elaborat, ja sigui una sopa de pescadors amb fruits del mar, o un rap amb puré d’albergínia i dolç de tomàquet. Els carnívors també xalareu amb els plats: magret d’ànec, espatlla de cabrit al forn, civet de senglar... Sempre, això segons disponibilitat del mercat i temporada. Un restaurant amb una molt bona relació qualitat-preu, amb mestratge als fogons.   

Publicitat
Can Ladis
  • Restaurants
  • Marisc

Si tanqueu els ulls i us poseu el menjar a la boca, tranquil·lament podreu pensar que us trobeu en un restaurant a primera línia de costa. Però no, esteu a Sant Fruitós del Bages, a Can Ladis, un restaurant que basa la seva oferta en el peix i el marisc, i on podreu degustar calamarcets de costa saltejats, rap ros a la marinera amb cloïsses, paelles, calderetes, sarsueles... En fi, que si sou de mar i quan estigueu al Bages enyoreu la salabror, feu cap a Can Ladis!   

Ospi
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Al capdavant de l’Ospi –i d’aquí el nom del restaurant– hi ha Òscar Piedra, cuiner experimentat i guardonat, i que proposa dues línies de cuina: per un costat l’anomenada cuina en miniatura, que se serveix al bar-cafeteria, i per un altre plats d’alta qualitat gastronòmica, basats en la cuina de mercat però elaborats des d’una perspectiva personal, d’autor. Ofereix menús a preus diversos, i també servei de càtering, espais per a celebracions...  

Publicitat
Raviolo
  • Restaurants
  • Pizza

Amb el nom del restaurant ja us podeu imaginar que hi podreu menjar pastes i pizzes. Però no només. El Raviolo va molt més enllà i pot ser una tria excel·lent per fruir d’un arròs negre, d’un morro de bacallà o d’un magret d’ànec. Productes de temporada de primera qualitat i pasta elaborada a diari en obrador propi, al centre de la capital del Bages.

Cal Jan Bastardas
  • Hotels
  • Casa rural

La finca de Cal Jan Bastardas data del segle XVIII i ofereix unes magnífiques panoràmiques de la muntanya de Montserrat. A l’exterior hi ha jardí i piscina amb terrassa, mentre que l’interior té quatre habitacions, llar de foc, i tots els instruments necessaris per passar uns dies sense pràcticament moure-us d’aquest paratge. Ara, si necessiteu alguna cosa de menjar, sapigueu que a pocs metres hi ha una casa on venen productes ecològics i càtering.

La Tina de Betlem
  • Hotels
  • Casa rural

El nom li ve donat perquè antigament allà on avui us podeu allotjar s’hi guardava el vi. D’olor de celler ja no en sentireu, però sí que podreu gaudir d’una excel·lent casa rural des de la qual hi ha uns paisatges magnífics, i amb disponibilitat de piscina, barbacoa, hort, terrassa, jardí... A dins de la casa tampoc hi hem trobat a faltar res, i al costat mateix hi ha una masia amb granja que segur que farà les delícies dels petits. Ens n’oblidàvem! La casa té capacitat per a 6 persones, es lloga sencera, i admet animals domèstics.  

Publicitat
Ca l’Antonieta
  • Hotels
  • allotjament rural

Casa en el casc urbà de Talamanca amb una capacitat d’entre 8 i 10 persones, dividida en dues plantes diferenciades: en la primera hi ha una sala-menjador, cuina, bany, terrassa, dues habitacions de matrimoni i una habitació individual; en la segona hi trobareu un espai tipus loft, amb sala menjador, cuina americana, un llit de matrimoni, un sofà-llit i un bany. La terrassa compta amb barbacoa. Habitualment es lloga la casa sencera, però segons el nombre de persones també és possible ocupar una de les dues plantes.

Hotel Els Noguers
  • Hotels

Hotel de ciutat proper a la zona lúdica de Manresa, sense grans luxes però amb totes les comoditats tant si hi feu estada per oci com per temes de feina. En aquest segon cas, destacar les diverses sales de convencions i de reunions de què disposa. Habitacions ben equipades i restaurant molt correcte, que ofereix cuina catalana i de mercat. Un quart de segle fa que tots aquells que volen allotjar-se a la capital del Bages troben les portes obertes de l’hotel Els Noguers.

Publicitat
Càmping Emili Freixa
  • Hotels
  • Campaments

És el càmping que es troba més a prop de la capital del Bages, i per tant un lloc ideal com a punt de partida per fer visites a Manresa i a molts altres llocs d’interès que queden ben a la vora. La instal·lació ret homenatge amb el seu nom a un dels socis fundadors de la Unió Caravanista de Catalunya, entitat que gestiona el càmping, i disposa d’àmplies parcel·les, poliesportiu, piscina, local social, parc infantil... 

Kursaal – Espai d’arts escèniques Manresa
  • Música

El coliseu municipal manresà registra una activitat frenètica, que abasta espectacles de totes les disciplines imaginables, formació i un servei educatiu. Ah: i bar-restaurant. Som en un edifici noucentista dels anys 20 que va tancar als 80 i que va ressuscitar el 2007 com a teatre-auditori gràcies a allò que en diuen la societat civil. A la sala gran hi caben més de 800 ànimes; a la petita, polivalent, unes 200. El gestiona l’associació El Galliner i atrau uns 75.000 espectadors cada any.

Casa Museu Rafael Casanova
  • Museus i institucions
  • Història

L’heroi de la desfeta del 1714, el conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, va néixer el 1660 en aquesta casa de família rural rica, que ha canviat ben poc des de llavors. L’edifici ja existia al segle XVI, però el clan el va comprar i reformar al següent; cal contemplar-hi la finestra gòtica i les pintures del XVIII, sobre el cicle d’Ester. Allotja una mostra sobre l’època, la vila, l’estirp i l’home, i, també, l’arxiu municipal i el museu local moianesos. Pertany al Museu d’Història de Catalunya.

Publicitat
Món Sant Benet
  • Museus i institucions

El complex complex cultural i lúdic de la La Fundació Catalunya – La Pedrera a prop de Manresa us convida a anar-lo assaborint a poc a poc, sense ennuegar-vos: el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, els horts ecològics, l’hotel, amb els tres restaurants –un, amb estrella Michelin–, i amb espai per a esdeveniments i trobades... Recapitulant: art, cuina i natura per a tots els públics i gustos –i butxaques–, lligats des del 2007 en una salsa aromàtica. Com la tastareu?

GeoParc de la Catalunya Central
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Inèdit i difícil d’explicar. Abstracte i, alhora, palpable. I amplíssim: tota una comarca. Però ¿què carai és un geoparc? Un parc geològic i miner. Un museu a l’aire lliure que inclou quasi tots els municipis bagencs més Collbató (Baix Llobregat Nord), amb cinc punts d’informació i nou centres: les coves del Salnitre, les del Toll, Montserrat, Sant Llorenç, La Culla, Súria, el Museu de Geologia Valentí Masachs, Sallent i Cardona. El recorren dues rutes: de Moià a Cardona i de Moià a Collbató.

Publicitat
Castell de Cardona
  • Museus i institucions
  • Militar i marítim

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina col·legiata romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Alberga un parador, museïtzat fa poc, i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. Amb tot el que suposa.

Museu de Montserrat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

No tanca mai dels mais. Exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia, aplegat des de la devastació napoleònica. Va néixer el 1963, però prové del 1911, amb els objectes de l’expedició al Pròxim Orient del monjo Bonaventura Ubach. Les sales modernistes de Puig i Cadafalch mostren, en dues plantes, molta pintura dels segles XIX i XX –i antiga, i contemporània–, icones bizantines, orfebreria, peces arqueològiques del món bíblic i Nigra Sum, sobre les peripècies de la marededéu.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat