Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Súria

Escapada al Bages: tresors de Cardona i Súria

Sortida per aprofundir en dues poblacions plenes d'atractius naturals i patrimonials

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Anem a una comarca extensa, al cor de Catalunya, i plena de llocs d'interès. Però ens volem centrar bàsicament en dues poblacions: Cardona i Súria. I és que entre ambdues tenim atractius suficients per no parar al llarg de 48 hores, i de segur que encara ens quedaran coses per veure!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: La Muntanya de Sal

De primer fem cap a Cardona, població de gran pes històric i amb el seu imponent castell presidint la contrada. El castell, però, ja el visitarem demà. Avui descobrirem una muntanya que al llarg de quasi tot el segle XX va ser la principal font de treball de la població. Ens referim a la Muntanya de Sal, espai avui batejat com a Parc Cultural de la Muntanya de Sal, i que des de 1929 fins a 1990 fou l'explotació Mina Nieves, una de les mines de sal potàssica més importants del món. El blanc s'escampa per tot arreu en aquest indret que té un punt màgic, i on, a través d'una visita guiada –també hi ha l'opció d'escollir-ne una de teatralitzada– ens explicaran l'excepcionalitat geològica del jaciment i la importància que la sal ha tingut per a la Humanitat al llarg dels segles. Una visita que no deixarà indiferents ni a grans ni a petits, tenint en compte que, equipats amb un casc miner, recorrerem mig quilòmetre de galeries, amb estalactites i estalagmites de formes impossibles que pacientment porten segles formant-se gota a gota esperant la nostra arribada.

Matí dia 2: Castell emblemàtic

Matí dia 2: Castell emblemàtic

De la bellesa que pot arribar a crear la Natura passem a la bellesa que pot arribar a alçar l'ésser humà. Gens lluny de la Muntanya de Sal hi tenim, dalt d'un cim, el castell de Cardona, amb una part important dedicada a parador de turisme, però amb molts altres espais que es poden visitar lliurement, com el pati ducal, el claustre o l'arrodonida torre de la Minyona. Us recomanem que per conèixer els interiors del castell i de l'adjunta col·legiata de Sant Vicenç us apunteu a alguna visita guiada. Veureu un conjunt amb una indubtable importància històrica, estratègica i patrimonial (la col·legiata de Sant Vicenç està considerada una obra cabdal del primer romànic català), i també religiosa, ja que aquí morí Sant Ramon Nonat l'any 1240.

Publicitat

Tarda dia 2: Pels carrers del centre

Aquesta tarda encara ens quedarem a Cardona. I és que tot allò que hem vist fins ara està als afores de la població, però el rovell de l'ou, el centre històric de Cardona, mereix, i molt, una llarga visita. No en va, aquests carrers i places de traç medieval estan declarats Bé Cultural d'Interès Nacional.

Us recomanem dirigir-vos al Centre Cardona Medieval, a la plaça de la Fira, i apuntar-vos a una visita guiada. Si preferiu fer el passeig pel vostre compte, us proposem agafar el carrer de la Fira, que desemboca a la plaça i a la capella de Santa Eulàlia, amb bonics portals gòtics. Allí mateix, sota uns porxos, hi ha el Museu de la Sal Josep Arnau, que mostra l'obra amb aquest producte d'aquest artesà cardoní. Tot seguit sortirem a l'avinguda del Rastrillo, just al davant de l'Oficina de Turisme i de cara al castell, però ens tornem a endinsar al centre històric a través del carrer dels Escasany, per sobre i paral·lel al de la Fira. Diversos passatges mig amagats enllacen ambdós carrers, mentre algunes cases ens expliquen a través de les seves finestres gòtiques i de les plaques que hi ha a les façanes que romanen en aquest indret des de fa mig mil·leni. Xino-xano ja som a la plaça del Mercat, porticada i on els paradistes hi feien les vendes des del segle X, i allí mateix el temple de Sant Miquel, notable església gòtica i d'una sola nau, i que va substituir el segle XIV el vell edifici romànic.

Unes voltes ens comuniquen al carrer Major, també molt antic i residencial, però el deixem de seguida a mà dreta per tal d'enfilar el carrer del Convent i així fer cap al Mirador de les Hortes, des d'on tenim una imatge fantàstica del castell de Cardona, de part de les teulades de la vila, i dels entorns. Anem a cercar el parc del Forn de la Munició i des d'aquí podem baixar pel carrer de Francesc Moragas, i a davant se'ns presentarà, ja al carrer Major, un magnífic palau gòtic. Una mica més avall, girem a mà dreta pel carrer del Teatre, i arribarem a la plaça de la Vall. Acabarem de conèixer els carrers medievals de Cardona agafant ara el carrer de Cambres, i de seguida sortirem a la plaça de la Fira, en la seva part superior, on trobem una segona porta d'accés a l'església de Sant Miquel i un bonic monument dedicat a l'11 de Setembre, obra de l'escultor Josep Campeny.

Matí dia 3: El Poble Vell de Súria

El darrer matí el passarem a Súria, sobretot al seu Poble Vell. Hi accedim a través del portal de Garbona. En aquesta Súria medieval els carrers són empedrats i les cases conserven i llueixen el nom des de fa anys i panys. Deambuleu sense presses, passegeu pel carrer de la Mura, el de Sant Climent, el Major... En aquest darrer hi ha El Casinet, un dels edificis més destacats i amb una part sobre l'antiga muralla. Els vostres passos us duran també fins a la Plaça Major, centre del lloc, i on hi ha l'antic Ajuntament (cal Quinquer), en el qual es va allotjar, en el decurs de la primera guerra carlina, el pretendent Carles V, l'any 1837.

Finalment arribareu a l'església, que s'enganxa al castell, punt culminant de Súria i origen de tot.

Publicitat

Tarda dia 3: El nucli de Coaner

Si encara no heu de tornar a casa i us queden energies, us proposem un itinerari de Natura fins el petit nucli de Coaner. El recorregut és senzill, no arriba als sis quilòmetres de distància i es pot fer en poc més d'una hora i quart. Cal anar a cercar el Sender de Súria (PR-C 134), i, seguint la senyalització blanca i groga, en el punt quilomètric 2,60 trobareu la variant de Coaner (PR-C 134-1). Passareu per la font del Ferro i pel camí gaudireu de frondosos boscos de pins i de magnífiques vistes sobre Rasos de Peguera i el Port del Comte.

El punt àlgid del recorregut és l'arribada a Coaner, al terme municipal de Sant Mateu de Bages. És un lloc bell i amb especial interès arquitectònic: el petit nucli conserva l'església romànica de Sant Julià i el santuari de la Mare de Déu del Coaner, amb un retaule barroc. També hi observareu una torre rodona que formava part d'un castell medieval. Deixant enrere Coaner seguiu sempre la riera, i aviat enllaçareu de nou amb el PR-C 134, en el punt quilomètric 3,40, a través del qual podreu anar a Súria.

Golden
  • Restaurants
  • Catalana

Apunten els propietaris d'aquest restaurant manresà que el seu desig és oferir plats de qualitat a preus raonables i amb un bon servei. Per aconseguir-ho, s'envolten d'un equip jove però preparat, i disposen d'un menjador a la carta i d'un ampli espai de bufet lliure (tots els migdies, festius inclosos, i els divendres i dissabtes a la nit). Si sou dels de carta, trobareu excel·lents plats de mercat tant de carn com de peix.

Les Voltes de Talamanca
  • Restaurants
  • Catalana

A les portes del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt, el restaurant Les Voltes de Talamanca presenta unes excel·lents panoràmiques des de la seva terrassa –lloc excel·lent per esmorzar o fer l'aperitiu– i un interior íntim i acollidor. Ofereix tant menús diaris com de caps de setmana, amb plats de cuina tradicional i de qualitat. Podeu demanar conill a la cassola, lluç amb samfaina o cuixa de pollastre a la brasa, per posar només alguns exemples de segons plats.

Publicitat
La Premsa
  • Restaurants

Restaurant i hotel rural amb encant, ubicat en un antic molí molt ben conservat. Aposta 100% pels productes de la terra, en especial pel vi, amb una carta diferent per a cada temporada, i per l'oli. Però no es pot oblidar, és clar, el menjar, amb plats també diferents a cada estació. En quant a plats de 1714 hi trobareu, tots els dies de la setmana, l'escudella de carbassa, el bacallà amb mel i la tortra de ahendra, entre d'altres.

Cal Jaume
  • Restaurants

Quant mató, a la carta! Amb mel, amb xocolata, en flam. I en amanida de tomàquet amb olivada. El ja emblemàtic restaurant del poble matonaire per excel·lència és als peus del massís sagrat, als ditets del qual quasi es pot fer pessigolles. El germà de la mestressa, Roger Costa, és un dels quatre artesans que hi fabriquen el preuat or blanc, amb la marca Can Florí. Fa cuina de casa amb brasa de carbó d’alzina. Per a la gent blaugrana, El racó del culer. Esmorzars de forquilla i calçotades.

Publicitat
Raviolo
  • Restaurants
  • Pizza

Amb el nom del restaurant ja us podeu imaginar que hi podreu menjar pastes i pizzes. Però no només. El Raviolo va molt més enllà i pot ser una tria excel·lent per fruir d’un arròs negre, d’un morro de bacallà o d’un magret d’ànec. Productes de temporada de primera qualitat i pasta elaborada a diari en obrador propi, al centre de la capital del Bages.

Mas de la Sala
  • Hotels

Conegut durant molts anys com l'Hostal del Camp, l'hotel és en l'actualitat un quatre estrelles que disposa d'un restaurant de cuina tradicional i de proximitat. Hi ha piscines i jardins, ideal tant per si hi aneu amb canalla com si hi voleu muntar una celebració especial. Envoltat de tranquil·litat i amb moltes possibilitats de practicar turisme actiu ben a la vora.

Masia l'Abadal
  • Hotels

L'antic corral d'una masia pairal de fa cinc segles es va reformar de dalt a baix i avui és un fenomenal allotjament rural que podeu llogar per habitacions o bé tot sencer. I amb diversos valors afegits, com ara tenir un restaurant de cuina tradicional catalana a la mateixa finca, el que us permetrà, si ho desitgeu, demanar estada en règim de mitja pensió o de pensió completa. O poder visitar un celler on hi ha nou tines i amb botes de roure del segle XIV. La masia disposa de cinc habitacions, tres de dobles i dues de quàdruples.

Publicitat
Ca l'Arturo
  • Hotels

Des del segle XIX, Ca l'Arturo ha acollit tot tipus d'activitats agrícoles pròpies de la zona rural en què es troba. De fet, encara està voltada de bosc, horts i camps. Tot i pertànyer a l'explotació agrícola i ramadera de Can Carné, des de fa uns anys ha estat restaurada i avui és una casa pairal amb capacitat per a una desena de persones amb sala de jocs, piscina, jardí i barbacoa. És el que necessiteu si busqueu un espai ampli i còmode per passar el cap de setmana amb bona companyia.

Bremon
  • Hotels
  • Lloguer d'apartaments

Preciós, a Cardona, nascut de la conversió de l'escola de les Carmelites Vedrunes, un edifici del segle XIX, en hotel. Cuidant els detalls, i amb predomini de colors clars i pastel, el Bremon és un oasi de tranquil·litat, amb 19 habitacions confortables, i també amb l'opció de llogar apartament. Al seu acollidor cafè s'hi serveixen algunes menges, com  creps, entrepans o taules de formatges. 

Publicitat
Guilleumes
  • Hotels

Hostal senzill i de tracte familiar en ple Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Ideal per emprendre excursions per la muntanya serrada i, també, per desconnectar uns dies embadalint-se amb les panoràmiques que ofereix. Al restaurant hi serveixen cuina catalana moderna i de temporada, amb especial atenció als productes de la comarca.

Kursaal – Espai d’arts escèniques Manresa
  • Música

El coliseu municipal manresà registra una activitat frenètica, que abasta espectacles de totes les disciplines imaginables, formació i un servei educatiu. Ah: i bar-restaurant. Som en un edifici noucentista dels anys 20 que va tancar als 80 i que va ressuscitar el 2007 com a teatre-auditori gràcies a allò que en diuen la societat civil. A la sala gran hi caben més de 800 ànimes; a la petita, polivalent, unes 200. El gestiona l’associació El Galliner i atrau uns 75.000 espectadors cada any.

Casa Museu Rafael Casanova
  • Museus i institucions
  • Història

L’heroi de la desfeta del 1714, el conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, va néixer el 1660 en aquesta casa de família rural rica, que ha canviat ben poc des de llavors. L’edifici ja existia al segle XVI, però el clan el va comprar i reformar al següent; cal contemplar-hi la finestra gòtica i les pintures del XVIII, sobre el cicle d’Ester. Allotja una mostra sobre l’època, la vila, l’estirp i l’home, i, també, l’arxiu municipal i el museu local moianesos. Pertany al Museu d’Història de Catalunya.

Publicitat
Món Sant Benet
  • Museus i institucions

El complex complex cultural i lúdic de la La Fundació Catalunya – La Pedrera a prop de Manresa us convida a anar-lo assaborint a poc a poc, sense ennuegar-vos: el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, els horts ecològics, l’hotel, amb els tres restaurants –un, amb estrella Michelin–, i amb espai per a esdeveniments i trobades... Recapitulant: art, cuina i natura per a tots els públics i gustos –i butxaques–, lligats des del 2007 en una salsa aromàtica. Com la tastareu?

GeoParc de la Catalunya Central
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Inèdit i difícil d’explicar. Abstracte i, alhora, palpable. I amplíssim: tota una comarca. Però ¿què carai és un geoparc? Un parc geològic i miner. Un museu a l’aire lliure que inclou quasi tots els municipis bagencs més Collbató (Baix Llobregat Nord), amb cinc punts d’informació i nou centres: les coves del Salnitre, les del Toll, Montserrat, Sant Llorenç, La Culla, Súria, el Museu de Geologia Valentí Masachs, Sallent i Cardona. El recorren dues rutes: de Moià a Cardona i de Moià a Collbató.

Publicitat
Castell de Cardona
  • Museus i institucions
  • Militar i marítim

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina col·legiata romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Alberga un parador, museïtzat fa poc, i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. Amb tot el que suposa.

Museu de Montserrat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

No tanca mai dels mais. Exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia, aplegat des de la devastació napoleònica. Va néixer el 1963, però prové del 1911, amb els objectes de l’expedició al Pròxim Orient del monjo Bonaventura Ubach. Les sales modernistes de Puig i Cadafalch mostren, en dues plantes, molta pintura dels segles XIX i XX –i antiga, i contemporània–, icones bizantines, orfebreria, peces arqueològiques del món bíblic i Nigra Sum, sobre les peripècies de la marededéu.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat