Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Parc Fluvial del Llobregat Colònia Viladomiu Vell

Escapada al Berguedà: terra de bolets i de colònies industrials

Sortida de 48 hores per alguns dels encants d'una comarca prepirinenca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El pas del riu Llobregat ha marcat la història del Berguedà, especialment la dels darrers dos segles, ja que gràcies a l'empenta del "riu treballador" molts es van poder guanyar la vida en aquestes terres. Les colònies industrials que encara es mantenen dempeus en són una mostra viva. En aquesta escapada en coneixerem algunes, però també tindrem temps d'anar a comprar bolets o de descobrir viles de traç medieval, com Gironella. Comencem aquí.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: Un tomb per Gironella

Tarda dia 1: Un tomb per Gironella

Un esvelt campanar i un cimbori considerable sobresurten en el perfil de Gironella. Si mirant amunt la construcció neogòtica d'Alexandre Soler és la clara dominant, a peu pla l'encant es troba en els carrers retorçats d'herència medieval i en el pas del Llobregat, pel bell mig de la població. Alguns elements arquitectònics concrets que no us podeu perdre són la torre de Cal Metre, la casa pairal Teixidor Bassacs, l'església vella de Santa Eulàlia, o el pont gòtic del segle XIV. Tot això i més veureu a Gironella.

Matí dia 2: La Torre de l'Amo
© Rafael López-Monné

Matí dia 2: La Torre de l'Amo

Al sud de Gironella, i de fet formant part del mateix municipi, anem aquest matí a Viladomiu Nou, una colònia industrial. És recomanable conèixer-hi la Torre de l'Amo, que de segur que hi fareu cap ja que és on avui en dia està situada l'Oficina de Turisme del Parc Fluvial del Llobregat. A la torre hi va residir Tomàs Viladomiu i la seva família, impulsor tant de la colònia de Viladomiu Nou com de la veïna Viladomiu Vell. Tot i que no es té la certesa absoluta, l'edifici s'atribueix a Valentí Canudas, i a l'interior podrem conèixer com vivien els amos d'una colònia industrial.

A Viladomiu Nou hi fem una volta completa per visualitzar molts altres elements comuns a totes les colònies: els habitatges dels obrers (102 en aquest indret, i avui en dia encara hi resideixen prop de 200 persones), l'església, la guarderia, l'escola, la fàbrica, o fins i tot un teatre-cinema.

Publicitat
Tarda dia 2: La Colònia Vidal

Tarda dia 2: La Colònia Vidal

A la tarda encara volem endinsar-nos una mica més en el món de les colònies industrials. Cal Vidal fou la darrera que es va fer. Ignasi Vidal, descendent d'una família manresana destacada en la manufactura de la seda, comprà els que pràcticament eren els darrers terrenys que quedaven disponibles a la comarca arran del Llobregat per posar-hi la seva fàbrica i, voltant-la, la colònia. Hi trobem un museu molt complet per conèixer què significava viure i treballar en una colònia tèxtil, i a més a més, si feu la visita guiada, us portaran a descobrir tots els racons de Cal Vidal, des de la fàbrica fins a les botigues, i també podreu entrar en un dels habitatges.

Dia 3: Caçadors de bolets

Dia 3: Caçadors de bolets

L'escapada que us presentem en aquest reportatge està pensada per fer-la a la tardor o a l'hivern. Així que en aquesta època –sobretot a la tardor– no podeu deixar de passar l'oportunitat d'acostar-vos al món micològic del Berguedà. Com que no sabem les vostres habilitats a l'hora d'anar a cercar bolets pels boscos, i tampoc voldríem que per culpa nostra us perdéssiu, més val que apostem a cavall guanyador i us animem a anar a algun dels mercats que tenen lloc en aquestes contrades. Hi trobareu llenegues, rovellons, fredolics, camagrocs... Tant el Mercat del Bolet de Cal Rosal com el de Guardiola de Berguedà obren cada dia entre els mesos de setembre i de novembre. O sigui que us podreu endur a casa una bona tria de bolets per preparar els plats més saborosos, i si us queda temps conèixer també les poblacions d'Olvan i de Guardiola de Berguedà abans d'emprendre el camí de tornada.

Cal Majoral
  • Hotels

La gran originalitat d'aquest petit hotel són les seves tres plantes diferenciades: al primer pis hi té habitacions clàssiques, amb mobles antics; a la segona planta hi ha estances amb colors vius i mobles d'estil colonial; i a les golfes de la casa hi ha la siute. El mateix establiment també té un apartament, en el qual es pot gaudir d'un jardí privat amb barbacoa, i un restaurant amb tocs originals i personals i basat en productes de temporada i de la terra.

Ca l'Amagat
  • Hotels

Hotel familiar i de llarga tradició a Bagà, també és remarcable la cuina del seu restaurant. Certament, i fent referència al seu nom, en els seus inicis es trobava als afores del poble i potser costava de trobar, però avui ha quedat en situació força cèntrica, tot i que en un carrer que segueix sent estret i tranquil. No hi busqueu luxes en les seves habitacions, són senzilles, però amb tot el necessari i confortables, i al saló podreu refer-vos dels freds amb la llar de foc.  

Publicitat
El Celler de ca la Quica
  • Restaurants
  • Catalana

Arrossos, peix fresc, carns de qualitat, així com una bona selecció de vins i caves. És el que ofereix El Celler de ca la Quica, un restaurant amb encant ja que es troba en els baixos d'una casa de pedra del segle XIX i té diverses sales amb sostre de volta i decoració rústica.

Restaurant Estel
  • Restaurants
  • Catalana

Restaurant situat en l'hotel del mateix nom. L'Estel presenta un aspecte jove i elegant, i serveix esmorzars i sopars tots els dies de la setmana. Fan cuina de proximitat amb algun toc arriscat i exòtic. Hi ha menús a tots els sopars.      

Publicitat
Cal Blasi
  • Restaurants
  • Steakhouse

Ideal per als que vulguin fer un menú macrobiòtic, però també per als que els vingui de gust una bona carn a la brasa. Cuina d'arrel, berguedana i catalana, i de temporada (aneu-hi, si podeu, quan els bolets treuen el cap pels boscos prepirinencs). Aquest establiment, en peu des del llunyà 1932, destaca pel tracte familiar però també per l'ampli ventall de plats que serveix, ja que també hi podeu menjar tapes, entrepans, o fer-hi un excel·lent esmorzar de forquilla.

Cal Mianet
  • Hotels

D'allotjaments de turisme rural n'hi ha molts, però amb el Pedraforca a tocar, ben pocs. Cal Mianet es troba en un lloc idíl·lic, a dos quilòmetres de Saldes, i compta amb espai per a deu persones. Amb un segle i mig d’història és  una casa ideal com a punt de partida per fer excursions pel Berguedà. 

La Sala de Biure
  • Hotels

Els orígens de la casa es remunten al segle XII, i la reforma que se'n va fer per tal de convertir-la en un allotjament rural van procurar conservar el seu encant. Es troba en una finca que manté l'activitat agrícola i ramadera, i on s'elaboren uns excepcionals menjars que, evidentment, els hostes podran tastar. La casa consta de 6 habitacions i 5 banys, i no hi manquen la llar de foc, una piscina, barbacoa o parc infantil. Ah, i gaudir d'unes vistes excel·lents de la comarca!

Publicitat
Cal Raler
  • Hotels

Als afores de Montclar, aïllada, enmig d'una explotació agrícola i ramadera, trobareu aquesta casa rural amb capacitat per a 10 persones. Si cerqueu tranquil·litat i desconnexió, Cal Raler és el lloc ideal. A més a més, disposa de piscina i de barbacoa, per remullar-vos i per fer uns bons àpats.

Berga Park
  • Hotels

L'hotel, de tres estrelles, es troba als peus de la muntanya de Queralt i en un edifici noucentista de l'any 1932 protegit com a bé cultural d'interès local. Disposa d'àmplies sales, aparcament gratuït i 49 habitacions dissenyades de manera elegant i amb tots els serveis i comoditats que necessiteu. Ideal per descansar o com a punt de partida per explorar la comarca.

Publicitat
Càmping Berga Resort
  • Hotels
  • Campaments

Un càmping amb tots els ets i uts, amb moltes instal·lacions i serveis per a que els clients gaudeixin d’una estada divertida i agradable. Especialment pensat per a un públic familiar, però on els adults que hi vagin sols o amb parella també trobaran mil coses per no avorrir-se ni un minut, començant pel seu wellness center amb circuït spa, i seguint per les seves piscines, pistes de tennis, de pàdel... Per als que us faci mandra això de compartir bany, dir-vos que recentment el Berga Resort ha obert unes parcel·les de luxe amb sanitaris individuals.

Museu del Ciment Asland
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Ara farà 100 anys que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell als afores de Castellar de n'Hug va entrar en funcionament, i 40 que va tancar les portes. Per sort, avui podem seguir visitant aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació de ciment. Les visites contemplen un itinerari extern per les ruïnes industrials, i a l'interior, on hi ha el centre d'interpretació que ens ajudarà a entendre millor el funcionament de la fàbrica.

Museu de les Mines de Cercs
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Una de les visites més singulars i atraients a la comarca, i en què hi gaudiran des dels més grans fins als més petits, ja que s'entra dins d'una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, i la trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.

Publicitat
Casa de la Patum
  • Museus i institucions
  • Història

A Berga, l'esperit de la Patum s'hi respira tot l'any. Però, això sí, la festa només la podreu veure al carrer els dies que toca, per Corpus. Si no hi podeu anar per aquestes dates, sempre us queda el recurs d'entrar a la Casa de la Patum i almenys fer un tast d'aquesta històrica i reconeguda festa popular. A la Casa s'hi guarden i exposen els vestits i figures de les comparses, mentre que al Centre d'Interpretació s'hi explica amb tot detall en què consisteix la festa. De segur que us vindran ganes d'anar-hi, o de repetir si ja l'heu viscuda.

Centre Medieval i dels Càtars
  • Museus i institucions
  • Història

El Berguedà va tenir un paper molt destacat en la història del catarisme, sobretot a l'hora de rebre els darrers càtars fugint dels seus perseguidors. És per això que a l'antic palau de Pinós de Bagà hi ha una exposició permanent en la qual diferents personatges, com Guillem de Berguedà i els Mataplana, us explicaran qui eren els càtars i els seus lligams amb l'Alt Berguedà, i en especial amb Bagà. També coneixereu com eren aquestes terres pels volts dels segles XII i XIII.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat