Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Coves del Toll Moià

Escapada al Moianès: tres municipis a fons

Santa Maria d’Oló, Moià i Collsuspina ompliran el temps de la nostra sortida a la comarca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El Moianès és una comarca petitona, de 337 km2 i amb només deu municipis, però on perfectament hi podem passar uns quants dies sense deixar de veure-hi coses interessants. De fet, en l’escapada de 48 hores que us proposem només visitarem tres d’aquestes poblacions: Moià, Collsuspina i Santa Maria d’Oló. Començarem per la darrera.

Tarda 1: Santa Maria d’Oló

Tarda 1: Santa Maria d’Oló

Ens dirigim a aquest municipi de territori accidentat i situat a l’extrem nord de la comarca. Santa Maria d’Oló és el nom de municipi i també del nucli més habitat, però hi ha moltes altres entitats de població: Sant Joan d’Oló, la Frau, el Pla de Grassetes, Raval de la Rovirola, Raval de Santa Eulàlia, Sant Feliuet de Terrassola i Sant Vicenç de Vilarassau.

La part més antiga de Santa Maria d’Oló va néixer aturonada al voltant del castell i de l’església vella. Del primer se’n conserva part d’una torre i murs, i pel que fa a l’avui coneguda com a església vella, data de mitjan segle XVII però alçada sobre dues esglésies medievals. També hi trobareu una església molt més recent, beneïda tot just l’any 1963, i construïda, en gran part, gràcies a les aportacions del matrimoni Roger-Vidal, propietaris de la principal fàbrica del poble. Aprofiteu, doncs, aquesta presa de contacte amb el Moianès per passejar sense pressa pels carrers de Santa Maria d’Oló, o aneu a trobar les masies disseminades amb segles d’història que hi ha pel terme.  

Dia 2: Moià, la capital

Dia 2: Moià, la capital

El dia d’avui el passarem a Moià. La capital de la comarca, no ens enganyem, no és una metròpoli gegantina, sinó una població xica de prop de 6.000 habitants, però on podrem veure-hi força coses interessants i variades. Si us sembla bé, seguiu-nos en la ruta que us proposem!

Comencem a la plaça de Sant Sebastià, patró de Moià. Unes rajoles a la paret recullen cants i homenatges a l’arbre, com ara l’Himne de l’Arbre Fruiter, de Joan Maragall. Baixem pel carrer del Forn, amb cases antigues i emblemàtiques, una de les quals Can Carner, seu del Consorci del Moianès i Hotel d’Entitats, i una altra, la del número 25, que fou la primera casa de l’Escola Pia a Catalunya, inaugurada el 1683. Arribats a la plaça Major, la mirada cal repartir-la a totes bandes: les voltes del segle XIII, l’església de Santa Maria, dels segles XVII-XVIII, els esgrafiats de la vicaria, o, ja al carrer de Rafael Casanova, la casa natal, visitable, del que va ser conseller en cap de Barcelona i símbol de la resistència catalana l’any 1714. Al mateix edifici trobem el Museu Arqueològic i Paleontològic, estretament relacionat amb les interessantíssimes Coves del Toll que hi ha als afores de la població.

Precisament el monument dedicat a Casanova el trobem després de deixar enrere l’església. En un extrem de la plaça on hi ha l’escultura ens criden l’atenció el seguit de cases senyorials amb elements modernistes. Ens hi acostem i observem que som al carrer de Richard Wagner, i a les façanes hi apareixen escrits noms d’òperes del compositor. La referència a Wagner és pel fet que a Moià hi va néixer el 1863 un dels tenors que millor ha interpretat mai les partitures de l’alemany, Francesc Viñas i Dordal. Podem acabar el passeig endinsant-nos en la tranquil·litat del parc Municipal.

Publicitat
Dia 3: Collsuspina

Dia 3: Collsuspina

I si ahir dedicàvem tota la jornada a Moià, avui la passarem a Collsuspina, a escassos deu minuts de la capital. El nom del municipi té el seu origen al mas de l’Espina, els residents del qual eren propietaris de gran part dels terrenys que trepitjarem. No obstant, el nucli urbà va néixer al voltant d’un hostal que a dia d’avui funciona com a restaurant.

Per anar a trobar el mas de l’Espina, així com per conèixer el poble i els seus entorns, podem fer un passeig sortint de la plaça Major, on hi ha l’Ajuntament, prendre el carrer Nou i arribar a l’església, que de primer fou una senzilla capella, transformada de dalt a baix a finals del XIX. Seguint el mateix carrer arribarem a una zona d’aparcament i, a l’angle invers, indicat, comença el camí que porta a l’Espina, a un quilòmetre. El mas és robust i es conserva en molt bon estat. Prenem un camí indicat com a apte per a BTT, i ens endinsem als tímids boscos. Aviat agafarem una mica d’altura, poqueta però suficient per tenir unes bones vistes del poble i els voltants, i després anirem descendint fins trobar una granja i la carretera N-141c. A l’altra banda trobarem més granges i masies, fins arribar al Raval de Les Casetes, un veïnat amb cases de pedra del segle XVIII. Creuant de nou la carretera, aviat entrarem a Collsuspina per l’ample carrer Major, amb una creu que assenyala l’antic límit entre parròquies, i just al darrera el restaurant que us esmentàvem al començar el dia, en un casalot de l’any 1550. Un bon lloc, carregat d’història, on acabar el viatge.

Les Voltes de Sant Sebastià
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Els responsables d’aquest restaurant de la capital del Moianès destaquen plats com el xai tendre farcit de formatge de Montbrú, l’ànec farcit de rossinyols, o el peu de porc farcit de fetge d’ànec. Sens dubte estem parlant d’un dels grans restaurants de la flamant comarca, amb una gastronomia d’alta qualitat i producte de proximitat, i amb l’afegit que es troba situat a les antigues corts de bestiar d’una casa centenària.

La Masia del Solà
  • Restaurants
  • Catalana

Un producte de primera, i que abasta de la carn al peix, els arrossos i els plats de temporada, per tal de presentar una carta extensa i esplèndida, basada en la cuina catalana tradicional però passada pel sedàs de l’actualització i l’avantguarda. Per als que us agradi esmorzar fort, apunteu-vos la Masia del Solà com a lloc a visitar de bon matí, ja que us prepararan un trinxat de col i patata amb cansalada confitada, o un cruixent de cabrit amb patates palla, entre moltíssimes altres possibilitats.

Publicitat
El Rubell
  • Restaurants
  • Catalana

Defineixen la seva cuina com a “típica catalana de mestressa, de qualitat, i que amb el temps ha sabut evolucionar per incorporar, amb gran sentit comú i sense perdre el món de vista, noves tendències i modernitats, adequant-se als gustos més actuals, mantenint això sí un classicisme català que sempre ha estat el nostre tret més distintiu”. Poca cosa més cal afegir, més enllà que estem parlant d’un restaurant amb una llarga tradició i vinculació amb Monistrol de Calders, i que quan era fonda fins i tot hi passà uns mesos el futbolista Ladislau Kubala.

Urbisol
  • Restaurants
  • Catalana

Cuina tant tradicional catalana com d’avantguarda i moderna i amb presentacions acurades, en aquest restaurant integrat a l’hotel del mateix nom. Va obrir les seves portes un ja llunyà 1972, i des dels entrants fins les postres gaudireu d’una experiència inoblidable. Si us voleu allotjar a l’hotel, dir-vos que és un quatre estrelles amb spa i en un entorn privilegiat.

Publicitat
L’Esclopet
  • Restaurants
  • Catalana

Situat al bonic poble de Granera, a l’Esclopet fan cuina especialitzada en carns a la brasa i, quan n’és temporada, bolets. Molts productes els adquireixen de les masies del mateix poble i d’altres del Moianès, i es presenten a la manera tradicional. Podeu demanar des d’una escudella i carn d’olla, fins a botifarres, entrecots, escalivada... Postres també casolana en aquest establiment que forma part de la ruta gastronòmica El Parc a taula.   

Molí Vell d'en Sala
  • Hotels
  • allotjament rural

El Moianès és terra d'antics molins fariners, i algun, com és el cas que ens ocupa, s'ha reconvertit en allotjament rural. El Molí Vell d'en Sala té l'encant que conserva l'estructura original de pedra i que a l'exterior l'aigua que servia per fer moure el molí segueix corrent al seu ritme i avui és una bassa-piscina fantàstica i un indret on remar dalt d'una barca (no cal que us l'emporteu, ja n'hi ha una!). Tot plegat força bucòlic i ideal per anar-hi amb menuts.   

Hotel La Violeta
  • Hotels

En una cruïlla de camins a tocar de Castellterçol hi va néixer fa 150 anys una hostatgeria on els viatgers s'hi varen començar a aturar per fer-hi un mos i descansar. Avui aquell establiment ha canviat molt, però segueix tenint la mateixa funció i amb l'afegit d'haver-se convertit en una cucada, especialment les seves sis elegants i sorprenents habitacions. El restaurant també és un element clau d'aquest hotelet de Castellterçol.

Publicitat
Mas Vilarrasa
  • Hotels
  • Casa rural

Als afores de la capital del Moianès trobem aquesta casa rural amb capacitat per a onze persones, amb cinc habitacions cadascuna de les quals disposa de bany complet. Casa equipada amb tots els electrodomèstics necessaris, i un exterior amb jardí, piscina i barbacoa per aprofitar intensament els dies de bon temps. Els petits de la família segur que hi gaudiran, amb la piscina, amb els jocs, i també amb els corrals on hi ha aus i un cavall.   

Motel El Toll
  • Hotels
  • Motels

Habitacions independents, amb terrassa i sortida directa al jardí, en la tranquil·la i bonica població de Collsuspina. Establiment vinculat al restaurant que du el mateix nom, amb més de 40 anys en funcionament, i on us recomanem anar per provar els productes de la comarca. El motel disposa de piscina, parc infantil, jardí, zona d'aparcament, connexió WiFi, i fins i tot una petita granja.

Publicitat
Cal Sabata
  • Hotels
  • Casa rural

Casa antiga de poble restaurada de dalt a baix i dedicada des de fa prop de 15 anys al turisme rural, amb capacitat per a onze persones. Sala d'estar amb llar de foc, habitacions amb diferents capacitats, jardí tancat amb porxo i barbacoa, terrassa, o una cuina totalment equipada, són alguns dels serveis que hi trobareu. Al poble de l'Estany hi teniu interessants elements a visitar, així com piscina, pista poliesportiva i parcs.  

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat