Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Santa Maria Seu d'Ègara Terrassa

Escapada al Vallès Occidental: de l'Edat Mitjana al Modernisme

Viatge al patrimoni arquitectònic de Sant Cugat i de Terrassa

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

L'escapada que ara iniciem recorre alguns dels elements arquitectònics més coneguts i destacats del Vallès Occidental. Ens centrarem en dues grans ciutats: Sant Cugat del Vallès, amb el seu magnífic monestir, i Terrassa, una de les dues capitals de la comarca, on gaudirem de l'extraordinària Seu d'Ègara i dels no menys notables edificis modernistes que hi ha a molts racons de la població.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: Monestir del segle IX

Tarda dia 1: Monestir del segle IX

Arribats a terres vallesanes anem a una de les construccions que ens parlen de la importància històrica de la comarca. A Sant Cugat hi ha el que fou el monestir més considerable a l'època medieval de tot el comtat de Barcelona. La gegantina rosassa gòtica que presideix la façana ens dona bona mostra de la seva rellevància, així com els murs i les torres que, aixecades al segle XIV, encara es mantenen dempeus. L'abadia, benedictina, té els seus orígens al segle IX, i avui se'n conserva en molt bon estat l'església i, sobretot, el claustre, la joia de la corona, romànic i amb uns capitells que mereixen que ens hi fixem detingudament. El mateix claustre acull la seu central del Museu de Sant Cugat, al voltant del qual hi ha la sala capitular i les antigues dependències monàstiques.

Matí dia 2: Xemeneies cap al cel

Matí dia 2: Xemeneies cap al cel

Terrassa, cocapital del Vallès Occidental, fou un dels grans motors industrials de Catalunya. Moltes de les fàbriques que es van construir es feren en l'època esplendorosa del Modernisme, així que aquells edificis varen prendre les formes i estructures pròpies d'un dels moviments artístics més celebrats de casa nostra. D'això ja en fa més d'un segle, però per sort moltes de les fàbriques encara les podem veure avui, si bé majoritàriament amb usos diferents dels originals. I també, és clar, cases modernistes que aquí i allà esquitxen els carrers de Terrassa i que, en molts casos, eren la residència dels patrons de les fàbriques.

Per no perdre's detall el millor és fer la ruta guiada Un tastet pel Modernisme industrial que, amb sortida des de la Masia Freixa, transcorre per la Casa Alegre de Sagrera, el Mercat de la Independència, i el Vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del molt interessant Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Un autèntic viatge en el temps, amb les xemeneies, símbol de l'energia de vapor, traient el nas constantment en el nostre trajecte.

Publicitat
Tarda dia 2: La Masia Freixa, un punt i a part

Tarda dia 2: La Masia Freixa, un punt i a part

No deixem encara Terrassa ni el Modernisme. I és que si hi ha una construcció que crida especialment l'atenció a la ciutat, i que molts consideren la més emblemàtica, aquesta és la Masia Freixa. Sorprèn per la blancor de les seves parets i columnes i pels seus arcs parabòlics. Un exemple –un més– que l'arquitectura modernista és fàcil de reconèixer per les seves constants, però que al mateix temps cada edifici pot ser ben singular. Lluís Muncunill, el més prolífic arquitecte modernista a la ciutat, en signà l'execució, a partir de l'encàrrec que li feu Josep Freixa, que va voler transformar la seva fàbrica en residència familiar. Avui l'edifici és municipal i hi trobem oficines, i en podem conèixer els racons i secrets a partir de les visites guiades que s'hi duen a terme.

Dia 3: Els primers cristians d'Ègara
© Gonzalo Sanguinetti / Diputació de Barcelona

Dia 3: Els primers cristians d'Ègara

Terrassa també conserva edificis més antics que mereixen ser coneguts. Per exemple la Seu d'Ègara, una autèntica joia. Després d'anys de treballs de restauració, les tres esglésies que formen el conjunt (Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel) presenten un meravellós aspecte i ofereixen al públic tota una lliçó d'història arquitectònica, ja que hi ha elements del romànic, majoritàriament, però també de l'època visigoda –dels pocs vestigis que queden al nostre país d'aquesta etapa–, així com del Renaixement, del Barroc, i fins i tot de les darreries de l'Imperi Romà, sense oblidar dos destacables retaules gòtics.

Podeu acabar de passar el dia al parc de Vallparadís, i si encara voleu conèixer més patrimoni, feu una visita al Castell Cartoixa de Vallparadís, originari del segle XII, i un altre dels edificis que ens mostren que, molts segles abans de ser una ciutat que acollís tants milers de veïns, Terrassa ja era un lloc preuat per fer-hi estada per part de gent molt diversa.

La Terrassa del Museu
  • Restaurants
  • Eclèctica

Potser a vegades no ens acaba de fer el pes la idea de quedar-nos a dinar en el restaurant que hi acostuma a haver en tot museu important. A La Terrassa del Museu, situat al terrat del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), hi podem fer cap sense dubtar que hi menjarem millor que bé. Hi fan una cuina de qualitat, elaborada, gustosa, i que pot anar des d'una amanida amb formatge cendrat d'Ullastrell, fins a un steack-tartar de vedella amb tòfona blanca del Piamont.

El Cingle
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Cuina amb la signatura de Montse Estruch, basada en la tradició de casa nostra però amb àmplies mires, i amb una clara aposta perquè seure a taula es converteixi en un mar de sensacions. D'aquesta manera, al cor de Vacarisses i amb la muntanya de Montserrat al fons presidint-ho tot, podreu gaudir d'uns sabors i unes presentacions exquisides, en un ambient cuidat al detall, ja sigui prenent taula a la sala, a la terrassa o al pati.

Publicitat
Lossum
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Singular espai gastronòmic de la mà d'un jove però experimentat xef, Joan Sala, i que ve a ser la continuació de El niu del mussol, restaurant obert pels seus pares (no caldrà que sigueu un Màrius Serra per descobrir la relació entre les paraules "mussol" i "lossum"). Cal reservar prèviament, i un cop ho hagueu fet podreu gaudir d'una cuina moderna i d'autor, i que a més es fa a la vista dels clients.

9 de la Borriana
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Cèntric, situat en un carrer de vianants, i petitet (millor reservar amb antelació). En una pissarra hi escriuen els suggeriments del dia, i és bo de fer-hi cas (tot i que qualsevol plat el trobareu deliciós). Us recomanem els insuperables raviolis de foie amb salsa de ceps i tòfona blanca, i també hi té molta tirada el tàrtar. Excel·lent bodega, amb vins de la terra.

Publicitat
Ristol
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Modernitat i tradició es donen la mà en aquest restaurant de Viladecavalls. Menús per triar i remenar, i per a diverses butxaques. Proveu el culant d’ou amb patates i pernil ibèric, o la pallardina a la planxa amb puré trufat. Tenen diversos plats del segle XVIII, segons disponibilitat de mercat.

Exe Parc del Vallès
  • Hotels

Tot i que el Vallès Occidental és una comarca amb una alta densitat de població i amb moltes vies de comunicació que hi passen, a l'Exe Parc del Vallès hi trobareu tranquil·litat i descans, sense estar gaire lluny de les principals autopistes del país. És un hotel molt preparat per a la gent de negocis, però sense estar renyit amb els que hi vagin per oci i turisme. A l'estiu s'hi pot gaudir de la piscina exterior i la zona de jardí.

Terrassa Park
  • Hotels

Ideal si el gruix de les vostres visites és a Terrassa. Deixeu el cotxe i desplaceu-vos a peu o amb transport públic per aquesta ciutat plena de modernisme i d'atractius. El Terrassa Park és un tres estrelles en què no hi manca de res, confortable, càlid i sense grans luxes, i amb una cafeteria on hi podreu dinar qualsevol dia de la setmana a bon preu. L'establiment organitza algunes activitats, com per exemple el mes de juny un taller de coques de Sant Joan, o prepara completes festes infantils. 

Publicitat
Hotel Don Cándido
  • Hotels

Inaugurat el 1992, l'hotel terrassenc per antonomàsia ja s’albira des de la C-58, per la situació estratègicament de la que gaudeix: a la part baixa de la rambla, entre l’autopista i l’estació dels FGC. L’original planta circular de la que disposa, permet que les 110 elegants habitacions insonoritzades gaudeixin de llum natural. Interessants, el restaurant Mun, d’estil minimalista, on Santi Ortiz fa “cuina evocativa”, i el balneari Oquo, un espai de relaxació, estètica i salut, ideal per desconnectar i deixar-se endur.

DoubleTree by Hilton La Mola
  • Hotels

Com diu un dels seus lemes, es tracta d’un hotel lluny del soroll però a prop de tot. Es troba envoltat del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i per tant d’una natura rica i ufanosa, però al mateix temps molt a prop del nucli de Terrassa i de les principals vies de comunicació de la comarca. Es tracta d’un hotel d’avantguarda, modern, molt pensat com a punt de trobada de treball –té fins a 26 sales polivalents!–, i no obstant també us hi sentireu la mar de bé si us allotgeu com a turistes en alguna de les seves 186 habitacions. Un quatre estrelles en què no hi manca un complet spa.

Publicitat
Campanile Barcelona
  • Hotels

El millor de l'Hotel Campanile Barcelona és la seva ubicació, si allò que esteu cercant és passar la nit en un establiment proper a algunes de les principals xarxes de comunicació del país, i que de seguida us permeti trobar-vos a peu d'autopista. En quant a l'hotel, segueix la línia dels Campanile d'arreu, senzills però amb tot allò necessari per estar còmode. Ideal si us hi allotgeu per motius laborals.

Museu del Gas
  • Museus i institucions
  • Història

Flamant. Perdó. Però és que és molt jovenet: obria el 2012, en plena crisi econòmica, i en una plaça que ja se’n deia, del Gas –oficialment, des del 1979. La seu de la Fundació Gas Natural Fenosa ocupa una antiga central elèctrica amb motors de gas, La Energía. Difon la història corporativa i gasística en una exposició permanent, conserva l’arxiu històric de la companyia i acull mostres temporals i activitats per a tothom. El primer any va captar 22.000 visitants. Pugeu fins al mirador.

mNACTEC
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

El vapor modernista Aymerich, Amat i Jover acull, des de fa un parell de dècades, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Nacional, sí, i fora del centrípet cap i casal. En una desena de muntatges fixos i altres de temporals, reflecteix com els avenços científics ens han canviat la vida, i vetlla pel nostre patrimoni industrial. I compte: aquí no s’acaba el mNACTEC, que continua a 25 museus territorials. La Generalitat preveu d’integrar-lo dins el nou Museu Nacional d’Història.

Publicitat
Teatre-Auditori Sant Cugat
  • Teatre
  • Teatres públics

Amb una programació intensa, diversa i de primer nivell, l’escenari santcugatenc assoleix les dues dècades de trajectòria com a equipament de referència ineludible i indiscutible de la primera corona metropolitana. Obra de dos Ramons –els arquitectes Artigues i Sanabria–, en sobresurt la sala polivalent, amb capacitat per a uns 800 espectadors. Unes 50.000 persones hi gaudeixen cada any de teatre, música, òpera, dansa, espectacles familiars, màgia o sarsuela. O cinema, xerrades, tallers...

Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
  • Museus i institucions
  • Història

El continent no és pas recent: una abadia benedictina començada a construir al segle IX. El contingut, sí: el Museu del Monestir és la seu central i emblemàtica del Museu de Sant Cugat, nascut el 2003 –l’altra és el Museu del Tapís Contemporani, la casa Aymat. A part del claustre i l’església, aixopluga una instal·lació sobre el monument, els monestirs romànics i els monjos medievals; mostres temporals d’art i temes locals, i aules. Organitza visites guiades o teatralitzades.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat