Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Turó de l'Home Montseny
Turó de l'Home Montseny

Escapada al Vallès Oriental: colors de tardor al Montseny

Una volta pel Parc Natural i per alguns dels pobles de la seva falda

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Declarat Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO, la tardor és probablement el moment més dolç per al Montseny, o si més no per visitar-lo, quan el bosc mostra tota la seva gamma cromàtica i els bolets i les castanyes treuen el nas. Aquesta escapada de 48 hores al Vallès Oriental la centrarem en aquesta pàtria de l’excursionisme, ja sigui endinsant-nos en la seva Natura o passejant per algunes de les poblacions properes. 

Tarda dia 1: itineraris per Gualba

Tarda dia 1: itineraris per Gualba

Ens dirigim en primer lloc a Gualba, municipi del Baix Montseny on trobem un seguit d’itineraris senyalitzats pel seu ric patrimoni natural. Pràcticament tots són de baixa dificultat, ideals per fer amb canalla si en porteu, i només en algun cas la durada és una mica llarga. Com que a les tardes de tardor i hivern la foscor arriba d’hora, nosaltres ens hem decantat per fer la ruta de Can Puig, circular, de 7,5 km, i que es pot completar en aproximadament una hora i mitja. Ens agraden especialment les magnífiques vistes del Montseny que ens permet contemplar, com també la varietat de la flora. Ah!, i diuen que és un bon lloc per trobar-hi rovellons i rossinyols... però a veure si vosaltres teniu més sort (i vista) que nosaltres, que hem acabat la volta amb el cistell tan “ple” com el teníem al començar-la...

Dia 2: el cim més alt

Dia 2: el cim més alt

Amb 1.705,8 metres d’altitud el Turó de l’Home és el punt més elevat del massís del Montseny. I a més a més, si no esteu avesats a caminar ni a pedalar, no hi ha problema: es pot pujar fins pràcticament dalt amb vehicle motoritzat! Ara bé, nosaltres us hem de recomanar que feu cames i hi aneu a peu o sobre dues rodes a través d’algun dels itineraris que us hi porten, i així gaudir plenament del paisatge i la Natura. Un cop al capdamunt, com ja us podeu imaginar, les panoràmiques als quatre vents –si les boires no us ho impedeixen– són magnífiques, cap a la costa, cap als Pirineus, cap a tot arreu! Al cim també hi destaca l’observatori meteorològic, inaugurat l’any 1932, que lluu una placa dedicada a un dels seus impulsors i fundador del Servei Meteorològic de Catalunya, Eduard Fontserè. Malauradament fa alguns anys que l’observatori es troba en desús.

Quan ja hagueu satisfet la vista i renovat l’aire dels pulmons, us proposem que feu una visita al Centre de Manipulació de la Castanya, obert tot l’any, tot i que estareu d’acord que a la tardor és quan ve més de gust visitar un espai com aquest! Està gestionat per l’empresa Castanya de Viladrau, nascuda amb la idea de recuperar els castanyers del Montseny i oferir un producte arrelat a la terra. En les seves instal·lacions us mostraran la selecció que fan del fruit, i també com s’elaboren alguns aliments, com la farina de castanya, la mel de castanyer, el pa de castanya, o fins i tot la cervesa de castanya. Per si us queda temps, dir-vos que la mateixa empresa organitza excursions pels entorns i, ja que estem en el tema i queda a prop, recomanar-vos que aneu a conèixer l’espectacular Castanyer de les Nou Branques, tot un símbol a Viladrau!

Publicitat
Dia 3: el bressol del rei Alfons I
© Oriol Clavera

Dia 3: el bressol del rei Alfons I

El matí del darrer dia al Vallès Oriental l’hem reservat per conèixer Sant Pere de Vilamajor. Volem descobrir-hi el seu nucli històric, La Força, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i antic recinte fortificat al voltant del castell de Vilamajor. D'aquell castell, residència dels comtes de Barcelona quan es movien per aquestes terres i on es diu que hi podria haver nascut el rei Alfons I de Catalunya, fill de Peronella d'Aragó i del comte Ramon Berenguer IV, ens en queda avui la imponent Torre Roja, reconvertida en torre de campanar exempta a l'església de Sant Pere. Allí mateix hi ha el Punt d'Informació La Mongia, on és convenient entrar per tal que no perdem detall de tot allò que podem veure al centre històric de Sant Pere de Vilamajor. Per exemple les muralles i fossats que encara es mantenen, o Can Vila, antiga torre defensiva del castell, o l'anomenada Torre Negra o Torreta, al punt més alt del monticle de l'església de Sant Pere.

Fent un salt en el temps, però no gaire en l'espai, molt a prop hi ha La Rectoria, una masia de l'any 1639 i avui centre d'art on han fet estada nombrosos artistes. A l'esplanada del davant hi ha diverses obres d'art modern, del mateix estil que la dedicada al rei Alfons I arran de l'església de Sant Pere.

A la tarda fem camí a Santa Maria de Palautordera. Sempre s'ha dit que el Montseny és singular per la riquesa i varietat de la seva vegetació, amb un collage de paisatges que van des dels propis del clima mediterrani fins a aquells més habituals a l'Europa central. Així doncs, quin millor lloc on muntar un arborètum ben divers que a la falda mateixa del massís? Hi ha fins a 80 espècies d'arbres, diuen que tots els que es poden trobar al Montseny. I, certament, dubtem que en trobeu a faltar cap que conegueu. Cada arbre, és clar, amb el seu nom al davant i una petita explicació. L'espai és ideal per anar-hi en família, ja que disposa d'àrea de pícnic, gronxadors, i també una bassa amb ànecs i peixos.

Aprofitarem el que ens quedi de temps abans de posar el punt i final a l’escapada per conèixer el patrimoni de Santa Maria de Palautordera. Podem començar a l'església, un edifici gòtic que es veu acompanyat d'un campanar que fou l'antiga torre d'un palau del segle XIII. Hem de passejar pel carrer Major, i endinsar-nos al passeig del Remei per trobar les cases modernistes. Al capdamunt ens hi espera l'ermita neoclàssica del Remei, al costat de la que havia estat la capella de Sant Sebastià, avui habitatge particular. També són d'interès en diferents racons de la vila algunes torres d'estiueig, masies, o el curiós pont trencat sobre el riu Tordera, meitat a Santa Maria de Palautordera (que conserva la seva fesomia antiga), i meitat a Sant Celoni (reconstruït de forma moderna l'any 2005), i que pot ser un bon lloc on acomiadar-nos d’aquests entorns del Montseny.

Can Parpers
  • Restaurants
  • Catalana

Al Parc de la Serralada Litoral, i en la collada que separa el Maresme del Vallès Oriental, el restaurant Can Parpers pot ser ideal si aneu en grup o família, ja que té un extens jardí perquè la canalla corri i faci la seva particular sobretaula, o perquè els adults prenguin l’aperitiu, i també hi ha bestiar i servei de monitoratge. La cuina que presenten és de mercat i catalana, destacant la carn a la brasa.    

La Font de Can Moreu
  • Restaurants
  • Cuina creativa

Cuina creativa al Parc Natural del Montnegre i Corredor, feta amb passió i amb un producte de primera qualitat. Les presentacions al plat també són treballades i acurades, des dels entrants fins les postres –per cert, excelses. A tot plegat afegir la bona carta de vins, o que a l’estiu s’hi fan concerts, és a dir, encara més motius, si cap, per conèixer La Font de Can Moreu.

Publicitat
La Taverna d’en Grivé
  • Restaurants
  • Catalana

El treball amb el producte de temporada i de proximitat, la manera mestra de cuinar-lo i presentar-lo, l’ambient acollidor dels seus menjadors, o les més de 300 referències al celler, fan de La Taverna d’en Grivé un dels grans noms de la restauració de Granollers i de la comarca. La carta és variada, però els mateixos responsables del local en destaquen els ous amb fetge gras i tòfona negra, els peus de porc cruixents amb espardenyes, o l’arròs amb conill. No us perdeu tampoc els plats protagonitzats per la mongeta del ganxet.

Ventidue
  • Restaurants
  • Pizza

Pizzeria de Sant Celoni que cuida el producte i ofereix pastes i pizzes de qualitat a un preu no excessiu, i uns postres casolans que arrodoneixen l’àpat a la perfecció. La tria acurada de les matèries primeres i la cocció al forn de llenya donen com a resultat que poques pizzes arribin a suposar tota una experiència difícil d’oblidar com les del Ventidue.

Publicitat
Can Pedragosa
  • Restaurants
  • Catalana

Menjar casolà i tradicional en aquesta masia-restaurant als afores de Llinars, on podreu demanar, entre molts altres plats, canelons, paella, sopa de ceba, carn a la brasa o els postres tradicionals de les nostres latituds, com la crema catalana. No hi busqueu grans complicacions, però sí qualitat en el producte, i en aquest sentit la relació preu-qualitat-quantitat és la mar de bona. 

Hotel Suís
  • Hotels

Un històric, per la seva ubicació, just davant de l’Ajuntament de Sant Celoni, i pels seus anys de trajectòria, en funcionament des de 1920. Evidentment des d’aleshores s’ha anat remodelant, i hi trobareu totes les comoditats d’un bon hotel de tres estrelles, amb els espais adaptats per a persones amb alguna discapacitat funcional, TV satèl·lit, connexió a internet, habitacions amb bany... Això sí, per als que els agradi el retro, el Suís manté algunes habitacions amb decoració clàssica.    

Hotel Mercure Augusta Vallès
  • Hotels

La seva ubicació és excel·lent, a prop d’una sortida d’autopista i a cinc minuts del Circuït de Barcelona-Catalunya, a un quart d’hora de l’espai comercial La Roca Village o a vint minuts de Barcelona. Totes les habitacions –101 en total– estan insonoritzades, i disposa de sales de reunions i d’un restaurant, Trànsit, especialitzat en cuina mediterrània. No hi manca tampoc piscina i solàrium.

Publicitat
Vila de Caldes Balneari
  • Hotels
  • Hotels spa

A la població termal de Caldes de Montbui és convenient allotjar-se en un establiment que disposi de balneari i tractaments termals. El Vila de Caldes n’és un, i hi podreu gaudir dels beneficis de les aigües minero-medicinals, sempre sota control de l’equip mèdic. Pel que fa a les habitacions, aquestes estan reformades de fa pocs anys, són totes exteriors i elegants, mentre que si us entra la gana i voleu menjar sense sortir fora ho podeu fer al Burg & Gintònic, un nou concepte d’hamburgueseria i lounge.

Ca l’Agnès
  • Hotels
  • Casa rural

Una masia en ple Parc Natural del Montseny aïllada de la xarxa d’enllumenat i sanejament i que funciona de manera autònoma mitjançant energies renovables. Així és Ca l’Agnès, que demana als seus hostes –n’hi caben 8 al mateix temps– que lògicament també respectin el medi ambient i la seva manera de fer mentre s’estiguin en aquesta acollidora república independent. Per acabar-ho de fer rodó, la nostra recomanació és que una vegada arribeu a la casa, deixeu reposar el cotxe i us endinseu als boscos que us envolten només a ritme de xiruca.

Publicitat
Can Mateuet
  • Hotels
  • Casa rural

Masia d’inicis del segle XVIII avui reconvertida en un allotjament rural envoltat de cultius i amb disponibilitat de cinc habitacions dobles amb bany, i que es lloguen independentment. Hi trobareu una piscina, i també un restaurant no només per als que s’allotgen. Si us heu de casar d’aquí a uns mesos, sapigueu que a Can Mateuet estan especialitzats en acollir bodes a l’aire lliure, en els seus espais exteriors.

Fàbrica de les Arts Roca Umbert
  • Què fer
  • Espais per a celebracions

L'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert s'ha convertit en la darrera dècada en el centre de la vida cultural i associativa de la capital del Vallès Oriental. L'edifici compta amb diferents espais, com la biblioteca municipal, inaugurada el 2005, el Centre Tecnològic i Universitari, l'Espai d'Arts, que ofereix serveis i recursos a la comunitat artística per tal d'afavorir la creació contemporània, o el cub, un equipament per a l'assaig i la producció musical. Un punt i a part mereix La Troca, un espai singular que acull una desena d'entitats vinculades a la cultura d'arrel popular i tradicional.

Teatre Municipal Can Gomà
  • Teatre
  • Teatres públics

Pocs casos més podrem trobar d'un antic centre de producció i embotellament de vi i cava que s'hagi convertit en un teatre i auditori amb una programació estable de teatre infantil, dansa i teatre professional. L'edifici és ben bonic per dins i per fora, i conserva intactes les caves subterrànies. On hi havia una antiga tina, avui hi ha la cabina de so i llum. Tot plegat, doncs, un valor afegit a l'hora d'assistir a un espectacle, i un bon exemple de com reconvertir antigues edificacions destinades inicialment a altres usos.

Publicitat
Thermalia
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

A la planta baixa hi ha l'oficina de turisme de Caldes de Montbui, imprescindible d'acudir-hi si voleu saber tot allò que podeu visitar en aquest municipi. Però aprofiteu per entrar a veure tot allò que té Thermalia, perquè no només hi trobareu la història del termalisme a Caldes, sinó també una important selecció d'obres de l'escultor Manolo Hugué, que visqué a la vila molts anys, i peces del seu amic Pablo Picasso. A la sala d'exposicions temporals també hi trobareu sempre mostres de gran interès.

Museu de Granollers
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

El seu fons cobreix camps diversos: l'arqueologia, l'art, les arts decoratives, la numismàtica i l'etnografia. Les Ciències Naturals també s'estudien a partir d'una extensió en funcionament des de 1987. Així doncs, el museu és pluridisciplinar, i quan travesseu la seva porta trobareu aquesta varietat tant en les exposicions permanents com en les temporals. Tot plegat, però, us permetrà conèixer més a fons el passat i el present de la capital vallesana i dels seus voltants. I pels amants de l'art contemporani, teniu una bona mostra a la tercera planta de l'edifici.

Publicitat
Teatre Auditori de Granollers
  • Teatre
  • Teatres públics

Inaugurat ara fa una dècada, l'edifici porta la signatura de l'arquitecte granollerí Josep M. Botey, i consta de dues sales: la gran amb capacitat per a 700 espectadors i la petita per a 221. És remarcable la quantitat d'espectacles que s'hi programen al llarg de l'any, ja siguin de música, de teatre o de dansa, però si el que voleu és conèixer a fons els amagatalls de l'edifici, res millor que demanar una visita guiada (es fan per a grups amb un mínim de 15 persones), durant la qual passareu pels escenaris, els vestidors o el pati de butaques.

Casa Museu Prat de la Riba
  • Museus i institucions
  • Història

Aneu fins a Castellterçol per a conèixer la casa on va viure i va morir un dels polítics catalans cabdals del segle XX, Enric Prat de la Riba. Va ser l'impulsor i el primer president de la Mancomunitat, i independentment que estigueu més a prop o més lluny del seu pensament polític, la visita paga la pena perquè conserva la decoració i l'ambient d'una casa de poble de principis del segle passat. Ens agrada especialment el dormitori, amb els mobles vuitcentistes, i l'ambient del despatx, que en aquest cas va ser traslladat des de Barcelona.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat