Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El port de les Cases d'Alcanar

Escapada de 48 hores a Alcanar

Un recorregut entre la muntanya del Montsià i el mar Mediterrani, a través dels nuclis urbans d'Alcanar, Les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Enmig d'immenses esplanades de tarongers, perfumat de gessamí i prop del mar, trobem Alcanar. Un municipi que té un nucli urbà interior i també un altre poblet pesquer, les Cases d'Alcanar, que comparteix protagonisme amb els prop de 10 quilòmetres de litoral i de cases d'estiueig d'Alcanar Platja. Així trobem tant els costums d'interior en un poble que reposa a les faldes de la serralada del Montsià, com a 4 quilòmetres, un acollidor poblet d'encant mariner amb una plaça major que mira al port pesquer.

El repte és ser prou hàbils per gaudir de l'autenticitat de l'oferta interior basada, en part, en la riquesa patrimonial de l'època iber, com del sol, la platja i la gastronomia que podrem trobar a primera línia de mar. Si a més tenim la sort de coincidir amb les festes Quinquenals del municipi, ja podrem dir que l'hem encertat!

A més, si només podeu escapar-vos un dia, Alcanar ha planejat una sortida per a barcelonins que inclou el viatge amb autobús al poble, una visita guiada, un dinar d'arròs o marisc en algun dels restaurants d'Alcanar i, després d'una passejadeta per la platja, tornada a la ciutat.

Us aconsellem que conduïu fins a les Cases d'Alcanar i fixeu allà el vostre camp base. Aquest nucli urbà, a peu de platja, és el que aglutina bona part de l'oferta hotelera del municipi. Podeu optar per un hotel típic de platja mirant al mar, per algun hostal regentat per un veí de tota la vida en el mateix poblet o també, en aquest cas, cobra molta força l'opció del càmping. Sigui com sigui, un cop deixat l'equipatge sota cobert, us aconsellem que feu una passejada per aquest extens compendi de tipologies de platja que formen la costa canareva. Podreu trobar íntimes caletes, juntament amb altres platges llargues de sorra, així com la típica platja de pedretes just davant del centre del poble. Una de les més conegudes és la platja del Marjal, que comença just quan el poble acaba i que s'allarga fins a la desembocadura del riu Sènia, ben a prop del límit amb el País Valencià.

A l'estiu, les Cases d'Alcanar és un poble alegre que celebra les clàssiques festes majors amb envelat i ball davant del mar, mentre que els xiquets corren amb els gelats a les mans i els joves intercanvien històries en rotllana a la platja. A l'hivern és un poble per gaudir de la tranquil·litat vora mar.

Us aconsellem que gaudiu de l'encant de vila marinera lliurement i sense preàmbuls, quan s'acosti l'hora de sopar, us apropeu a un dels restaurants per fer un bon suquet de peix. Com diria l'il·lustre canareu, l'economista Germà Bel, Alcanar és l'únic poble on gairebé hi ha més restaurants que persones. De bon matí, si podeu resistir-vos a la fal·lera de platja, aquí teniu una interessant i desconeguda proposta que alterna tant l'exercici físic com el valor paisatgístic i també històric de la zona. La idea és que sortiu de les Cases d'Alcanar –si pot ser des de la zona de Sòl de Riu, just a la desembocadura del riu Sénia–, direcció a la Ràpita caminant pel costat del mar. De camí, anireu trobant restes constructives de la Guerra Civil Espanyola, des de nius de metralladores, búnquers i defenses antiaèries fins a antics campaments militars. Tot i que en molts de trams el camí no està senyalitzat, val la pena emprendre aquesta aventura. De fet, com certifica un estudi arqueològic recent de l'Ajuntament d'Alcanar, aquest és dels municipis de l'Estat que té més diversificació de restes d'aquella època, la majoria d'elles encara per senyalitzar.

Després d'un bon dinar, és moment de fer un viatge al passat. Us proposem una visita al Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers que està ubicat a l'antiga casa senyorial O'Connor. Visitar aquesta casa és interessant per dues raons: és tan interessant per dins com per fora.

Si bé aquest edifici alberga una de les col·leccions de restes ibers més importants de Catalunya, l'edifici que l'acull és una construcció del segle XIX que val la pena contemplar en detall, sobretot el seu interior. Les decoracions interiors ensenyen al visitant l'estil de vida d’una família irlandesa adinerada que es va instal·lar al poble i que va lluitar en favor de Felip V durant la Guerra de Successió, al segle XVIII.

Als dormitoris de la casa, encara es conserven retrats amb dones pèl-roges típicament irlandeses, així com quadres i plafons amb imatges de productes que denoten el nivell adquisitiu dels propietaris. Ara, aquest edifici és de titularitat municipal i, com dèiem, acull tot el fons arqueològic de les troballes fetes en les excavacions al municipi. A la planta baixa, hi ha una introducció a les civilitzacions ibers amb un punt d’informació multimèdia sobre la població. L’exposició permanent té més de 160 peces arqueològiques originals, entre les quals destaca un conjunt de vaixella cerimonial indígena únic a Catalunya. Recopileu bé tota la informació perquè l'endemà la veureu en directe a la Moleta del Remei.

Us proposem que us cruspiu un bon esmorzar de cara al mar. En els pobles mariners era habitual entre els pescadors fer-se un bon suquet de peix a trenc de l'alba. Així que si voleu rememorar antigues tradicions, seieu i demaneu un peix amb suc o una bona fregitel·la de peix acabada de fer acompanyada d'escalivada i una bona torrada de pa. El més aconsellable, si es visita aquesta població, és fer una bona jornada de platja matinal i així poder gaudir del mar en les seves múltiples possibilitats.

Per als qui vulguin un estil més relaxat, us aconsellem que estireu la tovallola en alguna de les platges del municipi o de la zona d'Alcanar Platja, on hi ha diferents caletes que val la pena conèixer de primera mà. Per als més atrevits, diverses empreses de la zona lloguen caiacs, planxes de 'paddle-surf' o fins i tot patinets per poder fer una ruta pel mar. Poseu-vos protecció solar i a gaudir del mar! Si és hivern, agafeu un llibre i llegiu vora el mar mentre escolteu la brisa impactar per tot el vostre cos. De vegades, els plans senzills són els més gratificants.

Si teniu inquietuds pel patrimoni i l'arqueologia heu caigut a bon lloc. Alcanar compta amb el jaciment iber situat a la Moleta del Remei, just en un turó al capdamunt del poble. Es tracta d'un assentament iber dels ilercavons, una tribu que habitava entre els segles VI i I abans de Crist el territori que ara es coneix com Terres de l'Ebre. Tot i que a l'hivern, les visites al jaciment es programen al matí, de juliol a setembre també està obert a la tarda. Ara bé, atenció: no pequeu de guiris inexperts. Si sabeu que aquell dia anireu a un jaciment, porteu calçat adequat, les xancletes són molt boniques, però no són la millor opció per pujar els 134 escalons que hi ha fins a arribar dalt.

Un cop a dalt, podreu observar les restes d'un nucli tancat amb carrers de circumval·lació, habitatges de planta rectangular adossats a la muralla i diversos espais que servien per intercanviar productes i aliments. Segons ens expliquen els historiadors, els habitants d'aquest poblat, únic a la Ilercavonia, eren l’elit de la tribu que controlava els excedents de la zona, principalment cereals, que intercanviaven per productes de luxe com olives, salaons de peix, vi i ceràmica feta a torn a diferents pobles de la Mediterrània. Per això, aquest és un dels punts d'interès patrimonial més importants de Catalunya. Si sou per la zona a l'estiu, esteu atents a l'agenda, ja que s'organitzen jornades temàtiques per descobrir el patrimoni.

Abans d'acomiadar-nos, tant si sou creients com si no, passeu a saludar a la Mare de Déu del Remei, a l'ermita que hi ha just als peus de la Moleta. És un dels llocs de pelegrinatge més habituals a la zona i un espai on se solen fer trobades culturals, concerts i àpats populars. No hi ha documents que expliquin amb exactitud quan es va construir, però molt probablement va ser a finals del segle XVI o principis del segle XVII, que és el període en què foren construïdes totes les ermites dedicades a aquesta mare de déu.

On menjar

Taller de Cuina Carme Guillemot
  • Restaurants

És el punt de trobada entre l'art i els fogons, allò tradicional i allò innovador, entre la cuina ben feta i l'amor per la creativitat. Aquest reconegut i sublim restaurant canareu, amb un servei personal i proper, ofereix plats d'allò més saborosos i sorprenents: des del xai, passant pel milfulls, els ous remenats i el pop a la gallega, fins a les carns cuinades a baixa temperatura, els arrossos de marisc i les postres casolanes. La seva carta de vins, curosament escollida, acabarà d'arrodonir l'experiència gastronòmica. Una recomanació? Feu el menú gastronòmic.   

Casa Ramon
  • Restaurants
  • Marisc
  • preu 2 de 4

És un dels restaurants amb més història del poble, regentat des de fa seixanta anys per la família Fibla Sancho. Situat a la plaça del poble, els fogons de Casa Ramon són especialistes en cuinar peix i marisc. La seva carta és equilibrada i honesta, i es basa en una bona oferta de picadetes de marisc  -navalles, musclos, ostres, espardenyes, xipirons, cargols o cloïsses - i uns bons arrossos. Bàsicament de dos tipus, els secs i els caldosos.  L’arròs a banda i els fideus cuinats de la mateixa manera conviuen amb els arrosos caldosos de llamàntol, llagosta i escamarlà. Els peixos a la planxa també tenen espai a la carta, així com el clàssic suquet de peix. El tracte delicat i professional del servei també val una menció.   

Publicitat
Racó del Port
  • Restaurants
  • Marisc

Obert des del 1976 i a primera línia de mar, el restaurant Racó del Port ofereix especialitats marineres amb productes de la zona, de qualitat i de temporada. Arrossos, marisc, peix i fideuades en un entorn càlid i agradable.   

  • Restaurants
  • Marisc

Del mar directament al plat. La matèria prima del restaurant El Pescador és de màxima qualitat. Marisc i peix fresquíssim, cuinat sense complicacions, però amb un gust exquisit. Destaquen també els plats d'arrossos i la carta de postres, d'elaboració casolana. A la vora del port i amb unes esplèndides vistes, aquest restaurant casenc és una aposta segura. Això sí, la qualitat té un preu, aneu previnguts.   

On dormir

Tancat de Codorniu
  • Hotels
  • Hotels de luxe

Si us voleu sentir com a reis, el vostre hotel és el Tancat de Codorniu. Una masia del segle XIX, residència d'estiu del Rei Alfons XII, convertida en un hotel de luxe com pocs. Enmig d'una extensa finca de més de 2.500 tarongers en plena producció, les habitacions d'aquest hotel són àmplies, lluminoses, amb vistes al mar i, fins i tot algunes, amb terrassa, jacuzzi, sauna i piscina privada. El seu restaurant, de cuina mediterrània i creativa, treballa amb productes de temporada buscant l'equilibri entre l'avantguarda i la tradició. Amb tot, un hotel amb encant en majúscules.

Carlos III
  • Restaurants
  • preu 1 de 4

Enfront del mar, entre La Ràpita i Alcanar, trobem l'Hotel Carlos III, un edifici de 59 habitacions ben equipades i atenció familiar. Compta amb dues piscines, frontó, zona de jocs infantils i zona de wi-fi gratuït, però allò que fa especial aquest hotel és la petita cala on poder banyar-se amb tota tranquil·litat. També disposa de restaurant, servei de bar 24h, pàrquing gratuït i unes vistes al mar espectaculars.   

Publicitat
Càmping Alfacs
  • Hotels
  • Campaments
  • preu 1 de 4

A primera línia de mar, davant de la gran Badia dels Alfacs, teniu l'opció d'instal·lar-vos en un dels càmpings amb més renom i història de les Terres de l'Ebre. Bungalows, apartaments, càmping o autocaravana per gaudir de la tranquil·litat i la llibertat de la natura, amb totes les comoditats.   

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat