Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Súria

Gaudiu de la Vall del Cardener amb una escapada al Bages

Aquesta excursió ens durà a llocs com la Muntanya de Sal de Cardona o el Poble Vell de Súria

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Heu sentit a parlar del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central? El podríem definir com un parc geològic i miner, un museu a l'aire lliure que inclou quasi tots els municipis de la comarca del Bages més Collbató (Baix Llobregat). L'acumulació d'aquests espais d'interès es deu a que fa milions d'anys, el que avui és el cor geogràfic de Catalunya estava banyat per un mar, que va desaparèixer empès per l'aixecament de serralades com els Pirineus. Ens va deixar llocs tan meravellosos com les formacions rocoses de Montserrat, les Coves del Toll de Moià o la Muntanya de Sal de Cardona. Precisament aquí comencem l'escapada.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Paradís blanc i salat

Paradís blanc i salat

Cardona, població de gran pes històric i amb molts atractius, com el seu castell o el centre urbà, és també on hi ha l'espai avui conegut com a Parc Cultural de la Muntanya de Sal, i que des de 1929 fins a 1990 fou l'explotació Mina Nieves, una de les mines de sal potàssica més importants del món. Actualment es pot entrar a una petita part de la mina, amb una visita guiada en què ens explicaran l'excepcionalitat geològica del jaciment i la importància que la sal ha tingut al llarg dels segles per a la Humanitat. I a Cardona especialment: la mina va ser la seva principal font de feina al llarg de quasi tot el segle XX.

Si encara no heu esmorzat o teniu un cuquet a l'estómac, us proposem anar fins a Súria i comprar i menjar les falletes de Migmón, una pasta seca artesanal feta a mà inspirada en la forma de la falla del mateix nom, un dels símbols de Súria. I és que aquesta població omplirà els propers minuts de la visita, especialment el passeig per l'anomenat Poble Vell, aturonat, fortificat i d'aroma medieval. S'hi conserven antics carrers, cases i casals i places porxades.

Tast d'olis

Tast d'olis

Dinarem a la Masia la Garriga de Castelladral, al punt quilomètric 5,2 de la carretera que va de Súria a Castelladral. Val la pena abans de dinar fer un recorregut pel lloc, un EcoHotel amb encant alçat a partir d'una masia d'origen medieval. El restaurant està situat a l'antiga pallissa, amb vistes a la muntanya de Montserrat, i ofereixen una cuina de tradició renovada, amb productes frescos procedents del mercat o del mateix hort ecològic de la masia.

Acabarem l'escapada endinsant-nos en el món de l'oli. Per fer-ho, anem fins a Navàs, on ens esperen els responsables de Migjorn, un projecte de caràcter familiar i territorial que aposta per la recuperació de feixes i oliveres en aquest indret i que elabora un excel·lent oli d'oliva verge extra. Ofereixen diferents possibilitats de visita; nosaltres hem triat la que porta per nom Les oliveres d'ara i d'abans, que inclou un passeig pels camps d'oliveres, entrar a l'obrador i un tast d'olis amb degustació - maridatge de productes de la zona. Un punt i final per llepar-s'hi els dits a la sortida per la Vall del Cardener i el Geoparc.

Kursaal – Espai d’arts escèniques Manresa
  • Música

El coliseu municipal manresà registra una activitat frenètica, que abasta espectacles de totes les disciplines imaginables, formació i un servei educatiu. Ah: i bar-restaurant. Som en un edifici noucentista dels anys 20 que va tancar als 80 i que va ressuscitar el 2007 com a teatre-auditori gràcies a allò que en diuen la societat civil. A la sala gran hi caben més de 800 ànimes; a la petita, polivalent, unes 200. El gestiona l’associació El Galliner i atrau uns 75.000 espectadors cada any.

Casa Museu Rafael Casanova
  • Museus i institucions
  • Història

L’heroi de la desfeta del 1714, el conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, va néixer el 1660 en aquesta casa de família rural rica, que ha canviat ben poc des de llavors. L’edifici ja existia al segle XVI, però el clan el va comprar i reformar al següent; cal contemplar-hi la finestra gòtica i les pintures del XVIII, sobre el cicle d’Ester. Allotja una mostra sobre l’època, la vila, l’estirp i l’home, i, també, l’arxiu municipal i el museu local moianesos. Pertany al Museu d’Història de Catalunya.

Publicitat
Món Sant Benet
  • Museus i institucions

El complex complex cultural i lúdic de la La Fundació Catalunya – La Pedrera a prop de Manresa us convida a anar-lo assaborint a poc a poc, sense ennuegar-vos: el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, els horts ecològics, l’hotel, amb els tres restaurants –un, amb estrella Michelin–, i amb espai per a esdeveniments i trobades... Recapitulant: art, cuina i natura per a tots els públics i gustos –i butxaques–, lligats des del 2007 en una salsa aromàtica. Com la tastareu?

GeoParc de la Catalunya Central
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia

Inèdit i difícil d’explicar. Abstracte i, alhora, palpable. I amplíssim: tota una comarca. Però ¿què carai és un geoparc? Un parc geològic i miner. Un museu a l’aire lliure que inclou quasi tots els municipis bagencs més Collbató (Baix Llobregat Nord), amb cinc punts d’informació i nou centres: les coves del Salnitre, les del Toll, Montserrat, Sant Llorenç, La Culla, Súria, el Museu de Geologia Valentí Masachs, Sallent i Cardona. El recorren dues rutes: de Moià a Cardona i de Moià a Collbató.

Publicitat
Castell de Cardona
  • Museus i institucions
  • Militar i marítim

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina col·legiata romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Alberga un parador, museïtzat fa poc, i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. Amb tot el que suposa.

Museu de Montserrat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

No tanca mai dels mais. Exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia, aplegat des de la devastació napoleònica. Va néixer el 1963, però prové del 1911, amb els objectes de l’expedició al Pròxim Orient del monjo Bonaventura Ubach. Les sales modernistes de Puig i Cadafalch mostren, en dues plantes, molta pintura dels segles XIX i XX –i antiga, i contemporània–, icones bizantines, orfebreria, peces arqueològiques del món bíblic i Nigra Sum, sobre les peripècies de la marededéu.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat