Canet de Mar Casa Museu Domènech i Montaner
© Gonzalo Sanguinetti
© Gonzalo Sanguinetti

Maresme, entre romans i modernistes

Canet de Mar i Mataró són les dues destinacions del nostre viatge a la comarca costanera

Publicitat

Al Maresme s’hi respira Modernisme. Dos dels grans arquitectes varen tenir vincles molt estrets amb la comarca: Josep Puig i Cadafalch va néixer a Mataró i hi va viure els seus anys d’infantesa i joventut, a més a més d’estiuejar a Argentona; i Lluís Domènech i Montaner passava llargues temporades a Canet de Mar. Precisament els elements modernistes de Canet són el motiu de la primera part de l’escapada, i després anirem a Mataró, però per conèixer el seu passat romà i els seus mercats.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Canet de Mar

Cada primer dissabte de mes a les 11 h es fa una visita guiada pel Modernisme de Canet. No és necessari fer reserva prèvia, només ser a l’hora a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, on hi ha també l’Oficina de Turisme. Si aneu a la població qualsevol altre dia, podeu, és clar, fer la ruta pel vostre compte. Una altra opció és que formeu un grup de vint o més persones i concerteu una visita. L’itinerari comença a la casa on residia Domènech i Montaner i que va construir entre el 1918 i el 1920 amb el seu fill, Pere Domènech Roura, i el seu gendre, Francesc Guàrdia. A dins hi trobareu una exposició permanent sobre l’arquitecte i també exposicions temporals. Al costat, a la masia Rocosa, hi tenia el seu estudi i taller.

A la riera de Sant Domènech hi ha la Casa Roura, encàrrec dels cunyats de l’autor del Palau de la Música, i tocant a aquesta l’Ateneu Canetenc, que destaca per la rosassa central i la gran balconada. Prendrem el carrer Ample, amb obres com la Casa Floris, de Pere Domènech, la Casa Puxan, del mestre d’obres Josep Cabruja per encàrrec de l’indià Jaume Puxan, i la Casa Carbonell, amb façana esgrafiada. A la població també hi ha antigues fàbriques interessants des d’un punt de vista arquitectònic, com la Fàbrica Jover, de Pere Domènech, i la Fàbrica Carbonell, de Puig i Cadafalch. La cirereta de la ruta és el Castell de Santa Florentina, restaurat i ampliat per Domènech i Montaner; això sí, cal caminar una mitja hora per arribar-hi, i s’ha de reservar amb antelació per visitar les seves dependències.

Iluro, la ciutat romana a través dels sentits

Ens desplacem tot seguit a la capital de la comarca. A Mataró s’hi fan moltes visites guiades; nosaltres optem per la que porta per títol Salve Iluro. La ciutat romana a través dels sentits. Iluro és el nom que tenia el que vindria a ser l’actual Mataró ara fa dos mil·lennis, una població petitona, aturonada, i amb les seves muralles, el Fòrum, les termes, algunes domus... L’itinerari, que s’inicia a la porta de l’Ajuntament i no requereix reserva prèvia, no és teatralitzat però sí que compta amb alguns elements participatius, com ara que algun dels assistents pot acabar vestit com a l’època dels romans, o la possibilitat de tocar restes d’aquells anys, ja sigui ceràmica o tessel·les. També es visita l’exposició permanent del Museu de Mataró dedicada a Iluro.

Si el dia que visiteu la ciutat no es fa aquesta ruta, podeu optar per alguna altra que es dugui a terme – Modernisme, ruta sobre el primer ferrocarril, un passeig per la història, ruta per les fàbriques... – o bé demanar a l’Oficina de Turisme, situada al mateix Ajuntament, de fer una ruta audioguiada.

A la capital del Maresme també podeu gaudir dels seus mercats. Avui en dia Mataró en té set en funcionament, però els dos més cèntrics són el de la plaça de Cuba, obra de l’arquitecte Lluís Gallifa, i el de la plaça Gran, situat en ple casc antic, amb una construcció central, el Rengle, d’Emili Cabañes reformada per Puig i Cadafalch.   

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat