Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sant Martí de Tous Anoia
© Albert Miro

Nuclis de l’Anoia amb encant

Copons, Sant Martí de Tous i Piera ocuparan les nostres hores a la comarca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Nuclis amb encant és una col·lecció ideada per Anoia Turisme que vol posar en valor diversos nuclis antics de la comarca. S’han editat mapes de cinc municipis: La Llacuna, Copons, Sant Martí de Tous, Piera i Castellfollit de Riubregós. A cada mapa hi ha informació per recórrer el casc antic i conèixer-ne els principals atractius. En la sortida que us proposem, pensada per fer durant dos dies, coneixerem tres d’aquestes poblacions. 

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Copons
Barcelona és molt més

Copons

Comencem explorant el municipi de Copons, a uns 15 minuts amb cotxe de la capital de comarca, Igualada. Al mapa d’Anoia Turisme ens indica fins a 17 punts d’interès, i hi ha una mica de tot: edificis religiosos i civils, places, carrerons, fàbriques, fonts i fins i tot gorgs. També els horts, basses i molins que es troben als afores del nucli però ben a prop de les primeres cases. Com en les altres poblacions que visitarem, us recomanem que us traceu un recorregut a partir del plànol o, potser millor encara, que us deixeu portar per les vostres cames i ja ho anireu trobant, perquè de llocs interessants n’hi ha per tot el nucli. Hi ha també un punt d’informació turística situat al restaurant cafeteria La Culletera. És un bon lloc on començar, ja que allí mateix hi ha coses per veure, com el monument dedicat als comerciants de Copons – obra d’Ernest Altés i inaugurat fa 15 anys – , la rectoria, que data del 1760, i l’església de Santa Maria de Copons, amb elements neoclàssics i barrocs. Ens agrada especialment la plaça Ramon Godó, amb arcs de diverses tipologies, i precisament un Godó, Hermenegild, va ser qui va fundar la gran fàbrica tèxtil que encara es manté dempeus i que connecta amb un pas elevat amb Cal Mero. Si teniu temps, arribeu-vos també als gorgs del Nafre i Salat, així com a l’església romànica de Sant Pere.

Sant Martí de Tous
© Albert Miró

Sant Martí de Tous

A la tarda volem visitar Sant Martí de Tous. Si hi hem fet cap a l’hora de dinar, consulteu aquí a quins llocs podreu fer un bon tiberi, com també on us podreu allotjar. Però centrem-nos en la visita. Seguint amb els mapes publicats per Anoia Turisme, en el de Sant Martí de Tous també hi ha indicats 17 punts interessants, i el número 1 és, com no podria ser d’altra manera, el seu magnífic castell. Les primeres referències que en tenim són del segle X, i la família de cognom Tous hi va deixar de viure fa més de cinc segles, però el castell ha mantingut el nom i va donar el topònim a la població que té als peus. Avui és una residència privada, oberta a visites en dies concrets o bé concertades. El lloc no us deixarà indiferents, per la seva llarga història – ja Guifré el Pilós i l'abat Oliba hi van posar els peus –, i a més a més és motiu d'unes quantes llegendes. No és estrany que des del 2010, el mes de juliol, es dugui a terme en aquestes contrades el Festival de Llegendes de Catalunya (FESLLECAT).

Més enllà del castell, a Sant Martí de Tous hi ha altres llocs que cal conèixer, com Les Voltes, el carrer principal i un dels més antics del poble, Cal Frarés, la casa més antiga, el safareig, o l’alzina mil·lenària de Cal Gol.

Publicitat
Piera

Piera

El segon i darrer dia el dedicarem a Piera, a poc més de vint minuts amb cotxe a l’est d’Igualada. És un nucli allargassat, amb el castell i l’església de Santa Maria en un dels extrems, i la plaça de la Creu a l’altra. Entre l’un i l’altra, dotzenes – no exagerem – d’edificis interessants, de temps medievals però també de vuitcentistes, modernistes i noucentistes. Tots ells ens parlen de la seva història, del dinamisme comercial, de la importància de la vinya en els segles XVIII i XIX, de la industrialització i de Piera com a destí d’estiuejants coincidint amb l’arribada del ferrocarril l’any 1893. En el vostre passeig cerqueu-hi també les arcades, els esgrafiats i els rellotges de sol.

Si us agafa la gana, un bon lloc on menjar per aquestes contrades és el Racó d'en Canela, on disposen de diversos menús a partir d’una cuina de mercat que ells defineixen com a “natural i honesta”.  

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat