Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Moià vista general
Moià

Pel Moianès, una volta per la capital i per l’Espai Hemalosa

Centrarem la nostra escapada a la comarca en la capital, però abans anirem a Santa Maria d’Oló

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El Moianès és una petita comarca situada al cor de Catalunya amb molts atractius geològics i patrimonials i que té per capital Moià. Precisament a Moià hi passarem la tarda d’avui. Al matí, però, volem anar a conèixer l’Espai Hemalosa. Ens hi acompanyeu?

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Punt d’informació de l’Ecomuseu

Punt d’informació de l’Ecomuseu

Una fàbrica de l’any 1924 s’ha convertit recentment en l’Espai Hemalosa. Som a Santa Maria d’Oló, i en aquest flamant espai hi trobareu informació sobre la història del poble, una exposició dedicada al tèxtil amb dos telers antics restaurats, o informació turística sobre el municipi i la comarca. Un lloc ideal, per tant, on començar els nostres passos pel Moianès. Així mateix, l’Hemalosa disposa d’un auditori on fer concerts o espectacles teatrals, i dues sales petites per a cursets i tallers. També aquí hi ha un punt d’informació de l’Ecomuseu, el projecte territorial i transversal que té per objectiu revaloritzar el patrimoni del Moianès i convertir-lo en un producte turístic, mediambiental, social i econòmic.

A dinar podem anar a Magadins Vell, entre Moià i L’Estany. Té quatre menjadors rústics i acollidors, així com una terrassa exterior i un jardí natural. Després de dinar visitarem l’Agrobotiga i la seva explotació avícola ecològica.

La vila de Rafael Casanova

La vila de Rafael Casanova

Dedicarem el què ens queda del dia a deambular per Moià, conèixer els seus carrers i espais més emblemàtics, i també alguns fills històrics, com Rafael Casanova i el tenor Francesc Viñas i Dordal.

Podem començar la caminada a la plaça de Sant Sebastià, patró de Moià. Unes rajoles a la paret recullen cants i homenatges a l’arbre, com ara l’Himne de l’Arbre Fruiter, de Joan Maragall. Baixem pel carrer del Forn, amb cases antigues i emblemàtiques, una de les quals Can Carner, seu del Consorci del Moianès i Hotel d’Entitats, i una altra, la del número 25, que fou la primera casa de l’Escola Pia a Catalunya, inaugurada el 1683. Arribats a la plaça Major, la mirada cal repartir-la a totes bandes: les voltes del segle XIII, l’església de Santa Maria, dels segles XVII-XVIII, els esgrafiats de la vicaria, o, ja al carrer de Rafael Casanova, la casa natal, visitable, del que va ser conseller en cap de Barcelona i símbol de la resistència catalana l’any 1714. Al mateix edifici trobem el Museu Arqueològic i Paleontològic, estretament relacionat amb les interessantíssimes Coves del Toll que hi ha als afores de la població.

Precisament el monument dedicat a Casanova el trobem després de deixar enrere l’església. En un extrem de la plaça on hi ha l’escultura ens criden l’atenció el seguit de cases senyorials amb elements modernistes. Ens hi acostem i observem que som al carrer de Richard Wagner, i a les façanes hi apareixen escrits noms d’òperes del compositor. La referència a Wagner és pel fet que a Moià hi va néixer el 1863 Francesc Viñas i Dordal, un dels tenors que millor ha interpretat mai les partitures de l’alemany. Acabem el passeig endinsant-nos en la tranquil·litat del parc Municipal.

Us voleu allotjar a la comarca? Una bona opció és La Pallissa de Magadins, que, com el seu nom indica, antigament servia per guardar-hi palla, però ara hi gaudireu de totes les comoditats i d’un magnífic descans després del dia pel Moianès.

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat