Caldes de Montbui
Foto: Ferran TraitéCaldes de Montbui
Foto: Ferran Traité

Pel Vallès Oriental, immersió a Caldes de Montbui

Visitem les termes romanes més ben conservades de la Península i una família de fideuers que es remunta al segle XVIII

Publicitat

Els romans ja van descobrir les propietats de les aigües de Caldes de Montbui. Només cal que poseu la mà — amb molt de compte — al raig que surt de la Font del Lleó i comprovareu que aquesta font no és pas com qualsevol altra! Nosaltres volem avui descobrir diferents i interessants espais d’aquest municipi vallesà, i no només de relacions amb les seves aigües!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Espai Can Rius

Després de prop d’un segle tancat, a principis d’aquesta dècada obria al públic l’antic menjador del Balneari Can Rius, transformat en l’Espai Can Rius. El balneari era un dels prestigiosos d’Europa en el segle XIX, i el reformat Espai conserva la seva bellesa i calidesa. Així que una bona manera de començar el dia a Caldes de Montbui és anar a conèixer-lo. A més a més, es troba en un enclavament privilegiat, en el centre històric de la població però tocant l’entorn natural de la riera i el parc de Can Rius. El conjunt de sales que conformen l’Espai acullen activitats diverses, des de concerts fins a conferències i activitats educatives.

De bona pasta

Sabíeu que a Caldes de Montbui hi ha una família, la Sanmartí, que elabora pasta des de l’any 1700? I a més a més no és una pasta qualsevol: la fan amb sèmola de blat dur i — potser aquí està el secret del seu sabor — amb aigua termal de la població. També deixen ben clar que cap de les seves pastes conté ou ni derivats. Els podeu anar a conèixer al número 40 del carrer de Barcelona. Els dimarts de febrer a abril s’hi fan visites guiades, però si no aneu a Caldes ni en aquest dia ni mesos sempre us hi podeu acostar a comprar alguna de les seves múltiples varietats de pasta.

Publicitat

El passat romà

Abans de dinar, encara ens queda temps per passejar pel centre de la vila, fer-nos fotografies amb la Font del Lleó, i, sobretot, conèixer les termes romanes, considerades les més ben conservades d’aquells segles de tota la Península. Declarades bé cultural d’interès nacional, és visible una piscina que fa 13,5 X 6,9 metres, amb cinc graons per baixar-hi pels quatre costats, i la bonica galeria que l’envolta. Daten del segle I aC.

Ara sí que ja tenim gana. Per fer l’àpat del migdia hem triat el restaurant Cafè del Centre, situat a l’Ateneu El Centre. Podreu triar entre plats de temporada de la cuina tradicional catalana, amb una bona relació qualitat-preu. També disposen d’alternatives vegetarianes i veganes, així com plats per a celíacs o per a persones amb intoleràncies a qualsevol aliment.

Un bany en un safareig

Feta la sobretaula i la digestió, i si fa caloreta, potser us vindrà de gust una experiència que de ben segur molts no heu provat: banyar-vos en un safareig! I no un safareig qualsevol: es va construir a mitjans del segle XIX i a més a més, és clar, l’aigua que us tocarà la pell té les propietats terapèutiques i relaxants de l’aigua mineromedicinal. El safareig portava un parell de dècades en desús — ja se sap, les rentadores... —, i es va rehabilitar i convertir en els Banys Termals El Safareig.

Publicitat

Farmàcia modernista

Com que a la primavera i a l’estiu els dies són llargs, encara ens quedarà temps de fer una altra visita a Caldes de Montbui: el Museu de la Farmàcia Codina. L’espai està restaurat deixant-lo tal com el va inaugurar l’any 1910 el farmacèutic titular de l’època Salvador Codina i Duran. S’hi fan visites guiades, en què s’explica la seva història i també els diferents objectes i utensilis d’època exposats.

Se us ha fet tard? Un bon lloc on quedar-se a dormir és l’Hotel & Spa Vila de Caldes, al centre històric de la població. El balneari es va fundar l’any 1680, mentre que el 1992 es va reinaugurar com a hotel i spa després d’una reconstrucció total. Per aquí hi han passat artistes com Manolo Hugué, Picasso, Miró o Mir.  

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat