Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. Estany de Sant Maurici | Agència Catalana de Turisme
    L. Carro | Agència Catalana de TurismeEstany de Sant Maurici
  2. El riu Segre, en el seu pas per Balaguer
    Sergi Boixader | Agència Catalana de TurismeBalaguer

La volta a Catalunya en 13 dies: una nova forma de descobrir el país

L’Agència Catalana de Turisme enceta el Grand Tour de Catalunya, una proposta integral i ambiciosa per donar a conèixer la nostra riquesa cultural, paisatgística i gastronòmica en una sèrie de rutes irresistibles

Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

El Grand Tour va ser molt popular a Europa entre mitjans del segle XVII i fins ben entrat el segle XIX. Es tractava d’una activitat formativa per als joves de les classes altes de l’aristocràcia i la primera burgesia industrial que consistia en dedicar un temps perllongat –al voltant d’un any– a conèixer les grans ciutats i monuments d’Europa. Un cop sortien de casa, el participants del Grand Tour visitaven capitals com París, Viena o Roma, admiraven les ruïnes gregues i passaven unes setmanes a Venècia; la ruta era flexible i s’estenia des de Lisboa fins a Moscou, i l’objectiu era que, en tornar al seu lloc d’origen –fonamentalment era una activitat anglesa–, els joves haguessin comprès la riquesa i la bellesa del món amb la voluntat de que aquesta apertura de la ment els convertís en millors persones i líders del futur.

El Grand Tour fa temps que va desaparèixer, però no el seu esperit, que ara està incorporat en programes com l’Erasmus, les vacances en Interrail o el turisme global, amb la seva variant estrella, que és donar la volta al món. I tan forta és l’idea, i tan noble el seu propòsit i la seva història, que és sota aquest nom com es presenta una nova campanya de l’Agència Catalana de Turisme, depenent de la Generalitat, que vol animar a descobrir Catalunya com si fos una gran gira farcida de meravelles.

El Grand Tour de Catalunya no està pensat per fer-lo d’una sola vegada, ja que en les seves dues modalitats –la ruta en 13 etapes, o la ruta encara més extensa en cinc trams– implicaria disposar d’entre dues setmanes i un mes lliure de plena dedicació, un temps del qual, en els nostre món atrafegat, no tothom en disposa. Evidentment ho podem fer si tenim aquesta sort, però realment la manera d’organitzar-ho seria poc a poc, durant tot l’any, dedicant dies lliures, ponts llargs o caps de setmana a fer, una a una, les rutes del programa, al nostre aire. És una ruta per fer amb cotxe, però amb un propòsit sostenible, que reparteixi el turisme a Catalunya per diferents indrets –i que no es concentri sempre en dos o tres punts habituals–, i pensat per a joves interessats en les rutes naturals, famílies petites, gent gran i tot tipus d’aficionats al turisme enogastronòmic, la visita de monuments i el gran espectacle de la natura. Si us interessa i voleu començar a planificar el vostre Grand Tour, aquí trobareu detallades les etapes de la ruta curta, la que us permetrà, no fer la volta al món en 80 dies, sinó la volta a Catalunya en dues setmanes.

La Barcelona modernista
Foto: Shutterstock

1. La Barcelona modernista

El viatge pot començar en qualsevol moment i punt de l’itinerari, i es recomana fer-ho en el sentit de les agulles del rellotge. Ara bé, si hem de començar en algun lloc, Barcelona funciona a la perfecció, i més particularment ens concentraríem en aquesta primera etapa en la Barcelona de Gaudí, Domènec i Montaner i la resta dels genis de l’arquitectura i la decoració modernista. Si voleu ser exigents i exhaustius, la ruta modernista de Barcelona requereix, com a mínim, de dos dies. Així podrem conèixer bé, per dins i per fora, monuments com la Sagrada Família, el Palau de la Música, la casa Batlló i el Park Güell. Aquesta és una ruta que obliga també a sortir de Barcelona, i desplaçar-nos fins a Santa Coloma de Cervelló per visitar la Cripta Güell i la Colònia Güell, i així, seguint el rastre de Gaudí, encetem el viatge fins al segon punt d’interès.

De Montserrat al Penedès
Àngela Llop / Agència Catalana de Turisme

2. De Montserrat al Penedès

Un cop ens desplacem vers el sud, trobarem rutes i punts interessants per detenir-nos en el nostre viatge, com el port vell de Sitges, però el nostre destí principal és el massís de Montserrat i l’abadia i el museu, una de les joies arquitectòniques i culturals de Barcelona. Allà hi és la Moreneta i al museu podrem admirar obres de Dalí o Picasso. Montserrat és una zona de natura espectacular que ens permetrà fer diferents rutes a peu. Un cop torneu al cotxe, el següent pas serà endinsar-vos en la zona agrícola del Penedès i dedicar prou temps a la ruta del vi, visitar cellers i tastar l’èxtasi del turisme enograstronòmic.

Romans i vermuts a la Costa Daurada
Sergi Boixader / Agència Catalana de Turisme

3. Romans i vermuts a la Costa Daurada

La següent etapa té com a protagonista l’antiga Tarraco, la Tarragona romana, amb les seves muralles ben conservades, l’amfiteatre, el circ, l’aqüeducte i la resta del llegat històric que fa de la segona capital mediterrània de Catalunya una destinació turística molt interessant. Abans fóra interessant passar per Reus, on hi ha un atractiu patrimoni modernista. I un cop hagueu vist tots els monuments, aneu a gaudir de la gastronomia de la regió. Serà la recompensa a dos dies de viatge molt ben emprats.

Delta de l’Ebre, natura i gastronomia
Sergi Boixader / Agència Catalana de Turisme

4. Delta de l’Ebre, natura i gastronomia

Seguint la línia de costa, arribareu a les terres de l’Ebre, una zona on la natura ofereix un espectacle inigualable, amb sortides de sol màgiques, pobles mariners i el delta de l’Ebre, amb la seva fauna autòctona que només es pot trobar allà on l’aigua dolça es mescla de manera harmoniosa amb la del mar. Un cop heu visitat localitats de gran bellesa com Tortosa, Amposta o Miravet, i he passat pels aiguamolls del Delta, heu de reservar prou temps també per a la bona taula. No trobareu pas millors ostres, arrossos i musclos.

Vins i espiritualitat al Priorat
Oriol Alamany / Agència Catalana de Turisme

5. Vins i espiritualitat al Priorat

En la següent etapa toca pujar, i abans d’entrar en les terres de Lleida, visitareu el Priorat, l’altra gran regió vinícola de Catalunya. Aquí també hi ha monuments imprescindibles, com el monestir de Poblet –el primer d’una ruta que també inclou el monestir de Santes Creus i el de Vallbona–, però evidentment el vi té un pes molt especial. Aquí el millor pla és fer la ruta monumental en un parell de matins i dedicar la resta del temps a visitar cellers, fer calçotades, tot seguint la ruta del cistercenc.

Estrelles al cel de les Terres de Lleida
Sergi Boixader / Agència Catalana de Turisme

6. Estrelles al cel de les Terres de Lleida

A Lleida no us heu de perdre la catedral ni una passejada seguint el curs del riu Segre. Ara bé, també cal admirar l'antiquíssim castell de la Seu Vella, un dels més antics de la Península, per desprès poder-vos desplaçar pels seus voltants, i és que al costat trobareu pobles històrics amb conjunts monumentals atractius, com Balaguer, o espais naturals que requereixen una gran atenció. Si us agraden els esports d’aventura, una bona activitat seria recórrer el Congost de Mont-rebei en caiac, i si el que us fascina és la magnitud de l’univers, a la serra del Montsec hi ha un observatori esplèndid per veure les estrelles en una de les zones amb menys contaminació lumínica de tot el país.

Romànic i turisme actiu als Pirineus
Maria Rosa Vila / Agència Catalana de Turisme

7. Romànic i turisme actiu als Pirineus

En aquesta etapa entrem ja en el Pirineu, i això significa no només natura i altura, sinó també els conjunts monumentals del romànic català més ben conservats. Les destinacions obligatòries són el Centre del Romànic de la Vall de Boí, on podrem fer una ruta extensa per monestirs i temples de gran transcendència, i a continuació la ruta que ens endinsa en la muntanya, i on podrem fer rutes de senderisme espectaculars en els voltants del parc natural d’Aigüestortes i a l’estany de Sant Maurici.

La singularitat de la Val d’Aran
Som Turisme / Agència Catalana de Turisme

8. La singularitat de la Val d’Aran

La Val d’Aran ens situa en el cor profund del Pirineu. Aquí, les vistes són espectaculars: cims de més de 2000 metres d’altura per tot arreu, natura verge, cascades, rius i, com és una vall, també la densitat dels boscos de la baixa muntanya. Aquesta etapa, amb menys conjunts monumentals, serveix per recuperar forces: és ideal per admirar vistes, passejar –també per fer alguna ruta senderista– i tastar la cuina local. Sabeu què és una olla aranesa? Tasteu-la.

Esports d’aventura i fauna pirenaica
Oriol Clavera / Agència Catalana de Turisme

9. Esports d’aventura i fauna pirenaica

Seguim la ruta pirenaica sense sortir de Lleida, però cada cop ens apropem més a la Cerdanya. Aquesta zona és rica en pobles encantadors amb monuments històrics de gran importància, com la Seu d’Urgell, Ripoll o Besalú. Si aneu en hivern, i us agrada l’esport, el gran atractiu és l’esquí: aquí estan les millors pistes de Catalunya per gaudir d’un matí a la neu. Si aneu en primavera o estiu, les rutes de senderisme són incomparables. En qualsevol cas, és una de les etapes més físiques i atractives del nostre Grand Tour.

L’Empordà de Dalí
Oriol Clavera / Agència Catalana de Turisme

10. L’Empordà de Dalí

Seguint la línia dels Pirineus, arribareu a la costa i, per tant, a l’Empordà, el racó màgic del nord de Girona. De l’Empordà sembla que s’ha dit tot –cales espectaculars, un Mediterrani salvatge, pobles de pescadors, la influència cultural de figures com Josep Pla–, i tot això és el que cal gaudir en aquesta etapa. I, també, òbviament, és necessari seguir les passes del pintor Salvador Dalí, visitar la seva Casa-Museu a Figueres, fer escales a Port-Lligat i Cadaqués, tastar un suquet de peix a l’Escala i, en definitiva, deixar-vos seduir per la bona vida, tranquil·la i plena de plaers, d’aquest paradís.

L’encant medieval de l’Empordà
Inmedia Solutions S.L. / Agència Catalana de Turisme

11. L’encant medieval de l’Empordà

Si ens allunyem de la Costa Brava i ens endinsem en l’interior de l’Empordà, trobarem que hi ha molts pobles amb un passat medieval ben conservat, com Pals o Peratallada, i fins i tot enclavaments que us portaran encara més lluny en el temps, com les ruïnes greges d’Empúries. Aquest encant antic de l’Empordà es manté si, seguint el vostre camí, comenceu a baixar i visiteu els pobles mariners del Baix Empordà, fins a Calella o Palafrugell. Allà es menja molt bé.

Llegats jueus i volcans a tocar de Girona
Oriol Clavera / Agència Catalana de Turisme

12. Llegats jueus i volcans a tocar de Girona

Girona és una ciutat d’un enorme atractiu, coronada per la seva Catedral medieval, però també pel casc antic, ple de records del pas de la comunitat jueva a l’Edat Mitjana. Una passejada pel call, amb visites als jardins i creuant els ponts del riu Onyar, serà una de les millors experiències de la gira. Un cop sortiu de Girona, abans de baixar cap a Barcelona seguint la línia de costa del Maresme, però, cal dedicar temps a l’interior volcànic de la Garrotxa, una zona amb paratges naturals que tallen l’alè i amb una gastronomia tan rica com innovadora.

Barcelona
Maria Rosa Vila / Agència Catalana de Turisme

13. Barcelona

Barcelona és la destinació final de la ruta, tornem al punt de partida. Però abans de tornar, podem visitar Vic, o el Maresme. La ruta ideal implica alternar localitats de l’interior i de la costa, fins que ja veiem el perfil marítim de Barcelona en l’horitzó. Un cop a Barcelona, ja se sap que es necessita temps per pair-ho tot, així que cal anar amb calma. Si sou residents no hi ha cap problema, teniu tot el temps del món o ja coneixereu tot el que cal saber, però si no, no us perdeu els principals punts d’interés: el barri gòtic, les Rambles, la muntanya de Montjuïc, el traçat vell del barri de Gràcia, els museus, els restaurants i la zona de la Ciutadella. Perquè, com diu aquella frase feta, roda el món –en aquest cas Catalunya és el món–, i torna al Born.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat