Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Una copa de vi
© jeka84Una copa de vi

La ruta del vi

Fem un recorregut pels principals cellers de l'Empordà

Escrit per
Aída Pallarès
Publicitat

Sou (tant) addictes al vi com Alicia Florrick? Sou dels que defenseu que una copeta al dia, a l'hora de dinar, no fa cap mal? Us proposem un recorregut per alguns dels cellers més importants de la terra i, de pas, us recomanem un dels seus vins. Ni Penedès, ni Priorat, visca el vi de l'Empordà! 

Castell de Peralada
  • Què fer
  • Alt Empordà

Quan Miquel Mateu va adquirir el castell de Peralada l’any 1923, una de les seves il·lusions era recuperar la tradició vinícola del segle XIV, quan els monjos del convent annex produïen vi. Dit i fet. Així va néixer el celler Castell Peralada, situat al cor de l’Empordà. Una terra que concentra una varietat de sòls que permet al celler, obtenir un raïm amb una amplíssima gamma de matisos com Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot, Syrah, Tempranillo, Ull de llebre i Chardonnay entre d’altres.

La nostra tria: Finca Garbet. Un vi negre elaborat amb un 60% de cabernet Sauvignon, Monastrell i Syrah 40%. Un vi amb cos, d'un ampli ventall aromàtic, fresc en boca i un postgust llarg. De llagrimeta. 

Terra Remota
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • Alt Empordà

La història de Terra Remota és d’aquestes que emocionen: l’avi d’Emma Bournazeau-propietaria del celler amb el seu marit Marc-, va fugir cap a França a l’acabar la Guerra Civil i es va instal·lar a Perpinyà. Terra Remota representa, doncs, la recuperació de la identitat perduda. Un retorn als orígens que va començar l’any 2000, quan Bournazeau adquireix els terrenys i a l’adonar-se que existien alguns vells peus de cep, van decidir dedicar la finca a la viticultura. La relació amb el món del vi, però, no és nova ja que Marc Bournazeau havia liderat dos cellers: el Château Saint-Roch i la Bodega Las Niñas. Una experiència present en la configuració del projecte i, fins i tot, l’estil dels vins de Terra Remota.

La nostra tria: Caminito. Un vi rosat suau, fi i delicat, amb aroma de maduixa i garnatxa. I bé de preu! 

Publicitat
Mas Gelamà
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • Alt Empordà

Gelamà no és una bodega qualsevol. Per què? Perquè és un dels més antics de l’Empordà i les parets de la masia estan plenes d’història, del país i de la família Falgàs. L’any 1892 Raimundo de Falgàs va posar la primera pedra d’una empresa que, amb el pas del temps, va esdevenir una de les bodegues més importants de l’Alt Empordà, especialitzada en cava. La Guerra Civil, però, va posar punt i final a l’activitat de Gelamà. Quatre generacions més tard, la Maria Fernanda Pedret de Falgàs i el seu fill Roger Rius van decidir tornar als orígens i rellançar la marca barrejant tradició i innovació. Elaboració de nous caldos i productes que marquen la diferència i, alhora, ens recorden a l’Empordà.

La nostra tria: Macabeu. El venen com “un vi blanc amb cos de negre” i tenen raó. Està elaborat amb macabeu, una varietat der aïm que, normalment s’utilitza per elaborar cava. El resultat és un vi força fi, afruitat, fresc i ple de matisos.

Empordàlia
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • Alt Empordà

Passat i present. Els fruits de l’oliva i de la vinya. Un tribut a l’Empordà.  Empordàlia neix l’any 2005 amb la fusió de la Cooperativa Agrària de Pau-Roses i la de Vilajuïga. Anteriorment, però, l’any 1986, la Cooperativa de Pau ja s’havia fusionat amb el Celler de Roses. Actualment, a les instal.lacions de l'antiga Cooperativa Agrícola de Pau hi ha la seu social d'Empordàlia, així com una agrobotiga, el molí d'oli d'oliva extra verge i el celler principal. I a la Cooperativa de Vilajuïga s'ha conservat l'antiga botiga. A Empordàlia treballen amb vuit tipus de raïm com lledoner blanc, moscat d’Alexandria, merlot i sità entre d’altres.

La nostra tria: Sinols Antima. Color vermell cirera, aroma intens a tòfones i regalèssia. L’Antima és un vi negre saborós i amb cos, un vi de culte obligat. 

Publicitat
Mas Llunes
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • Alt Empordà

Tradició i modernitat. És la filosofia de Mas Llunes, un petit celler familiar creat l’any 2000 a Garriguella pels Roig.Una família que prové d’una tradició vitivinícola de més de 700 anys d’història! L’activitat, però, es va aturar a la dècada dels 60 del segle passat, a les acaballes del franquisme. I no va fins el nou segle que la família va decidir no només reprendre l’activitat, també construir instal·lacions noves i modernitzar l'essència. Els vins de Mas Llunes tenen un marcat caràcter empordanès. Treballen amb una bona pila de varietat de raïm, des de garnatxa, moscatell, roussane, lledoner i Cabernet Sauvignon.

La nostra tria: Garnatxa d'Empordà Solera. Contra tot pronòstic, afegim un vi dolça la llista. Tenim una excusa: va guanyar el Gran Vinari d'Or 2013, és a dir, que va ser distingit com el millor vi del país! El Garnatxa d’Empordà és, però, un vi complex, fresc i delicat amb sabors de fruits secs i taronja amarga. 

Celler Santamaria
  • Bars i pubs
  • Cellers
  • Alt Empordà

Qui no coneix els Santamaria? Són un dels cellers amb més passat i tradició de l’Empordà. I els responsables del primer vi de criança de l’Empordà: el Gran Recosind, criat en barriques de roure americà. Tot i que l’estructura actual de l’empresa és del 1955, el celler antic (una joia arquitectònica d’estil romàntic-gòtic) data del segle XVI. Uns quants segles més tard, el 1877, Gregori Artizà (que, per cert, surt a l’etiqueta) va rebre el diploma a ‘la Exposición Nacional Vinícola - Medalla de Perfección’. Si us apassiona la història del vi, al mateix celler podeu visitar el museu familiar. Actualment, la producció de Santamaria està destinada als vins de criança embotellats amb la marca de Grand Recosind: vins de gran classe, d’un color roig intens, i molt aromàtics.

La nostra tria: Gran Recosind Cabernet Sauvignon. Un vi intens, potent i elegant. Persistent i estructurat, amb aromes a fruites madures i notes balsàmiques. De categoria. 

Per acompanyar

Mas Marcé
© Mas Marcé

Mas Marcé

Fa més de sis generacions que la família de Mas Marcè fan de pastors. Es tracta d'un formatger artesà especialitzat en l'elaboració de recuits, iogurts, flams, mató i formatges madurats. Treballen sota els criteris del certificat ecològic i, per això mateix, han optat per recuperar antics cereals com el blat de moro vermell, el blanc, el trèvol, l'esparcet, la veça villosa i l'erb. A més -i agafeu-vos fort-, la finca funciona amb energia renovable. Mas Marcè elabora tots els productes amb llet d'ovella ripollesa de la mateixa granja i en els seus productes utilitza quall vegetal 'herba col'.

La nostra tria: El formatge El Marí. Elaborat amb llet crua, quallat vegetal amb herba col i lleugerament salat amb aigua de mar del Cap de Creus. Es tracta d'un formatge tou que deixa el paladar un xic untuós. Combina de meravella amb unes bones anxoves (de l'Escala, és clar!) o unes figues seques.

Làctics Pauet

Làctics Pauet

La història de Làctics Pauet és digne d’una pel·lícula romàntica de Hollywood. Estiu del 78, l’Olga i en Xavi es coneixen collint fruita al camp. No tenen terra ni animals però es moren de ganes per dedicar-se a la ramaderia i viure a pagès. Van començar fent recuit (amb la recepta tradicional) a les Gavarres i llegint un munt de llibres sobre cabres però dos nens més tard van optar per traslladar-se a la plana de l’Empordà, a Jafre. Quan el primer fill, en Pau, es va fer gran va decidir formar-se, continuar amb l’activitat ramadera i construir la formatgeria: Làctics Pauet.

La nostra tria: El formatge fresc. Amb caràcter, gust i textura suau. Elaborat, evidentment, amb llet pasteuritzada de cabra i sense sal. Ideal per combinar amb una bona amanida, sigui dolça o salada.

 

Publicitat
Mas Alba
© Mas Alba

Mas Alba

La formatgeria artesanal Mas Alba, està situada al bell mig del poble de Terradelles, al Pla de l’Estany, a la masia del mateix nom. En un principi es dedicaven només al negoci de la llet, però des del 2008 i amb en Martí Huguet al capdavant, van optar per donar un valor afegit: elaborar formatges amb la llet de les seves més de 300 cabres (que, per cert, són alimentades amb productes de la pròpia explotació com userda, civada en flor, palla i grans com l’ordi i el blat de moro). Una curiositat: La masia, del segle XVIII, està habilitada com a casa rural.

La nostra tria: El terrós. Un formatge de gran format elaborat amb llet crua i pasta cuita de cabra. Olor penetrant, textura eslàstica i un xic tendre i un gust lleugerament picant cap al final. Un formatge amb personalitat i, per cert, un dels primers de gran format català. Ideal per menjar sol, amb un bon tros de pa amb oli. 

Recuits Fonteta

Recuits Fonteta

Si passegeu per les botigues i formatgeries de Nova York és molt possible que, entre bries, camemberts i altres delícies, trobeu el recuit de Fonteta. Aquesta ja és una bona raó per parlar de Casa Martell, però no l'única. En Román i la Montserrat,-pares d'en Quim, actual propietari-, van heretar la recepta del recuit de l'àvia Rosita i el venien, juntament amb uns quants embotits, a la botiga. Quan es van jubilar, en Quim va agafar les regnes de l'empresa familiar i, en comptes de diversificar l'oferta va optar per potenciar allò que ja sabien fer: recuits, formatges i iogurts. I d'aquí, als fogons de mig món i d'una pila de restaurants amb estrella Michelin. La recepta, i la manera d'elaborar-lo, per cert, continua essent el de l'àvia Rosita.

La nostra tria: És obvi: el recuit. Sigui de cabra o de vaca, és una autèntica joia gastronòmica per la seva textura tendre i compacte, la cremositat i el suau aroma. És ideal per menjar-se'l a cullerades amb una mica de mel o sucre al damunt, però si voleu seguir les instruccions de Ferran Adrià, ell recomana menjar-lo batut amb anxoves.

Publicitat
Le Bolut

Le Bolut

Le Bolut: La història de Le Bolut és la prova que el boom de formatges artesans és molt més que una moda passatgera: Després de treballar un parell d’anys amb en Martí Huguet, de Mas Alba, en Santi va sentir com li picava el ‘cuquet’ i uns quants cursos més tard, va decidir crear la seva pròpia formatgeria: Le Bolut, a Galliners, l’any 2014. Actualment elabora dos formatges: el Bunch, fet amb llet crua de les cabres d’en Martí, i el Put, de llet de vaca ecològica de Can Frigola.

La nostra tria: El Bunch. Textura cremosa, aroma intens, és un formatge tipus ‘crottin’ que embriaga el paladar. El podeu trobar al natural o arrebossat amb herbes. És una autèntica delícia de qualsevol de les dues maneres. Ideal per combinar amb un bon tros de pa. De pagès, és clar. O, directament, un bon vi blanc. 

La Balda
© La Balda

La Balda

Enmig de la Vall del Llémena, concretament a Sant Martí i al peu de la cinglera de Sant Roc, va néixer l’any 2012 la petita formatgeria artesana La Balda de la mà d'en Pablo García. Actualment elaboren dos formatges amb llet crua i ecològica de vaca procedent d’explotacions properes, concretament de la Can Frigola, a la Garrotxa i can Garriga al Ripollés. En sentirem a parlar.

La nostra tria: El Fermió. Un formatge d’aspecte rústic que recorda el Saint Marcellin francès. Pasta tova, gust intens i textura cremosa. És ideal per farcir tartaletes però resulta absolutament irresistible acompanyat d’una bona torrada. Una curiositat: L’any 2015, després de recollir el premi Príncep d’Astúries, Francis Ford Coppola va anar a sopar a El Passadís d’en Pep on va tastar un bon fermió. Devia ser una oferta que no va poder rebutjar...

Publicitat
Roura Soler
© Roura Soler

Roura Soler

Els Roura Soler són uns formatges que, com la cervesa, allà on va triomfa. I, de pas, s’emporta un munt de medalles d’or, de plata i bronze. Es tracta d’una petita formatgeria artesana i familiar creada per la Carme i en Martí a la dècada dels 90 a Sant Pau de Segúries, a la Vall de Camprodon. La família ja disposava d’una explotació de vaques, però van decidir donar un valor afegit a la llet i introduir-se en el món dels formatges. Al principi només utilitzaven llet de vaca però, actualment, també usen la de cabres del mateix municipi. El que pràcticament no ha canviat és la manera d’elaborar els formatges: a la vora del foc. Bé, ara utilitzen una olla de 1000 litres, una caldera de calefacció per donar-li la temperatura necessària, una prema mecànica i una cambra de maduració.

 La nostra tria: El de vaca, un dels més guardonats. Un formatge suau i lleugerament mantecós, elaborat amb llet pasteuritzada. De llagrimeta.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat