0 M'encanta
Guarda-ho

La ruta de la xocolata

Fem un recorregut per les millors xocolateries de Girona

© Shulevskyy Volodymyr
Xocolata

Va ser, durant força temps, el plaer prohibit i tastar-la és com menjar-se trossets de paradís. Sigui en forma de rajoles, bombons, desfeta o gelada…la xocolata sempre està bona. Sou xocoaddictes sense remei? Hem fet una ruta pels millors locals de la ciutat per tastar-la o comprar-la. Bon profit!

On tastar-la?

Xocolateria L’Antiga

Recordeu la Juliette Binoche servint tasses de xocolata fumejant a la pel·lícula ‘Chocolate’? Doncs això mateix, a Girona, té un nom: L’Antiga. Un lloc d’aquells on sembla que el temps ni avança ni retrocedeix, però per a bé. Perquè allò que ja té encant per si mateix, no cal recargolar-ho. Amb més de cent anys d’antiguitat i una estètica sense pretensions, estiu i hivern, dins i fora, s’hi poden trobar esmorzars i berenars de colles d’avis i àvies, famílies i jovent. La calidesa d’aquesta granja de taules de marbre i peus de ferro forjat passa per l’olor d’autèntic cacau desfet, els suïssos, la nata, els melindros i la coca de l’àvia. Combatre la humitat dels carreus de les voltes de la plaça del Vi amb una de les millors xocolates desfetes de la ciutat és un imprescindible de Girona!

Llegir-ne més

1900

Us encanten els mosaics hidràulics, el mobiliari de fusta marcat per la història, les barres de bar de marbre i les làmpades modernistes. Al 1900, també. Una cafeteria acollidora i tan discreta, que passa desapercebuda fins i tot els dies de més bullici a l’eix comercial del carrer Santa Clara. Però el més segur és que si hi entreu, quedeu captivats per l’estètica, la calidesa i la tranquil·litat de les seves parets empedrades i també, és clar, per l’oferta de cafès i tes (feu una ullada als seus ‘capritxos’), xocolates, infusions, sucs naturals, batuts i gofres, entre d’altres. Per cert, no patiu que el wifi és gratuït, i podreu treballar amb el portàtil o treure el mòbil i compartir aquest darrer descobriment amb els vostres seguidors. I, si això vostre ja és fetitxisme, feu una ullada als detalls dels lavabos, en tindreu per estona!

Llegir-ne més

Cafeteria Tornés

Qui cregui que les ‘dulces’ són exclusives dels diumenges que no entri a la cafeteria Tornés. Després d’anys d’estendre diàriament les aromes més llamineres al carrer de la Creu, aquesta pastisseria de referència ha obert un espai de perdició prop del parc del Migdia on hi trobareu tot el que els ha fet tan coneguts: alta qualitat en un increïble ventall de pastissos, pastes de te, xocolateria, bunyols, panellets o rebosteria de producció pròpia per llepar-se’n els dits. Prepareu-vos per obrir l’arca del tresor i que la vista us quedi farcida amb les opcions del bufet dolç i salat d’esmorzar i berenar. Afegiu-hi una selecció dels millors cafès, tes, sucs naturals, batuts o xocolata desfeta d’elaboració pròpia i... adéu, dieta!

Llegir-ne més
Advertising

Casa Moner

Flaireu, flaireu! És l’olor que desprèn el mostrari de pastes, pastissos, coques, merengues i pans de tota mena de la cafeteria Moner pel carrer Migdia –una de les quatre que tenen a Girona- i que us obligarà a entrar com a autòmats, seure i demanar. Els productes de primera qualitat us ompliran els sentits: que si un croissant, unes ulleres, una magdalena, un entrepà, un ‘capuccino’, un vienès, un bombó, una xocolata calenta, un suís, una infusió... Temptador, oi? Doncs tot plegat, a més, amb especial cura en l’origen de les matèries primeres (tenen llet de procedència ecològica) i també amb especial atenció pels intolerants (hi trobareu llet de soja, pans d’espelta i ‘kamut’...). Un lloc d’ambient tranquil, apte per a tots els públics.

Llegir-ne més

Granja Bescuit

La Granja Bescuit va ser fundada a mitjans dels anys 80 per dos matrimonis gironins. En Josep i la Maria, i la Montse i en Quim. Junts van decidir obrir una cafeteria diferent i original davant de l’escola La Salle. L’any 1993 la granja va canviar de propietaris i va passar a mans d’en Toni i la Vicky però va continuar mantenint la seva essència: bons dolços i bon ambient. I, tot i que actualment la carta s’ha ampliat i ja fan menú diari, de cuina catalana i de proximitat, la gran especialitat continuen essent els pastissos: Postres artesans a mig camí entre la modernitat i la tradició. El gran protagonista, però, és la xocolata amb xurros. Qui l’ha tastat no en té mai prou! El nom de Bescuit, per cert, prové dels dolços de Can Graupere de La Bisbal, que en Josep i la Maria servien amb el cafè a la dècada dels vuitanta.

Llegir-ne més

Rocambolesc

Si vius al planeta Terra, segurament no fa falta ni tan sols dir-te que Girona allotja el que ha estat considerat, més d’una vegada, el millor restaurant del món: el Celler de Can Roca. Els amos, els tres germans Roca, són uns ferms compromesos amb la ciutat alhora que uns dels seus veïns més il·lustres; i la constatació que el Celler no és per a totes les butxaques els va dur a idear com tota la ciutadania, o gairebé, podia gaudir d’almenys dels seus postres. Van voler recuperar la tradició del carretó de gelats ambulant, però la normativa és la normativa i van aparcar-se a un obrador al carrer Santa Clara que ens fa sentir com Charlie dins la fàbrica de xocolata. Però parlem d’allò que importa de debò: els seus gelats. Ofereixen sis gustos que van canviant segons les temporades –les últimes fórmules, de lila i coco o la barreja de verdures verdes, han fet furor- i un “fons d’armari” de terrines per emportar que van des d’aromes més o menys convencionals, com pot ser la xocolata amb te verd, a autèntiques filigranes com el gelat de pa torrat amb oli d’oliva. No us perdeu l’experiència.

Llegir-ne més
Advertising

Montse, L'Artesana

Si fa uns anys la llenceria fina cridava l’atenció de l’aparador d’aquest establiment ubicat a les Voltes d’en Rosés, el que salta a la vista ara no són les calces ni els sostenidors, sinó els xurros! Montse L’Artesana –la segona generació d’una família que s’hi dedica des de fa més de 30 anys– ofereix diverses varietats de dolços: des dels clàssics xurros amb xocolata i amb sucre, passant pels bunyols de l’Empordà, xuixos farcits de dolç de llet i de crema i, fins i tot, patates xips banyades amb xocolata. Se us fa la boca aigua, oi? Doncs penseu, ara, en una tassa de xocolata desfeta en la petita i acollidora terrassa entre la Rambla i la plaça dels Raïms (la més petita de Girona i d’Europa). Ho haguessin tingut les generacions i generacions de gironins que travessaven diàriament la Cort Reial per anar al Conservatori de Música, ubicat just al costat, convertit ara en Centre Cívic!

Llegir-ne més

L'Exquisit

Res millor per agafar forces a mitja tard que un berenat dolç i, sobretot, original. L’Exquisit reuneix totes dues condicions. Aquest local del Barri Vell us farà venir salivera amb una carta tan variada que us costarà prendre una decisió. Muffins de totes les formes i els colors, piruletes de galeta, entrepans diversos i brownies amb xocolata blanca són algunes de les propostes que es poden tastar a l’Exquisit.Els seus pancakes són, probablement, els millors de Girona

Llegir-ne més

On comprar-la?

Gluki

El paradís dels addictes a la xocolata. Xocolates Gluki neix, oficialment, l’any 1953 tot i que l’empresa ja existia des de 1870 a Olot. Les primeres xocolates, de fet, van rebre el nom de Xocolates Costa i Xocolates Nuri. La producció i el disseny del packaging s’ha anat adaptant als canvis de la societat, però la Gluki mai ha perdut l’essència: producció de qualitat, fórmules centenàries i mètodes artesals i sense conservants ni colorans ni potenciadors del sabor. I el més important: continua essent una empresa familiar. L’única diferència és que els tres vailets que abans miraven com els pares feien la xocolata, han passat a fer-la ells. És impossible sortir de la Gluki sense una caixa de bombons sota el braç.

Llegir-ne més

Xocolates Torras

Recordeu els gronxadors de ferro, grocs i vermells, que lluïen el logotip de ‘Chocolates Torras’? També feieu col·lecció dels cromos que venien amb les xocolatines? Xocolates Torras no és, només, una de les marques més conegudes a casa nostra, també és una de les empreses xocolateres més antigues del país. Dolors Torras la va fundar l’any 1890 en un antic molí de paper a Banyoles. Després de gairebé un segle de prosperitat, però, l’any 1992 la família va traspassar el negoci que va passar a mans de la família Sans. Els nous amos van donar una orientació diferent a la Torras, més competitiva. I, de fet, van aconseguir, per exemple, que fos pionera a Espanya a comercialitzar xocolata sense sucre. A dia d’avui, trobem xocolata Torras a molts països d’Europa, els Estats Units, Amèrica Llatina, Oceania i l’Extrem Orient. I ara ve la gran notícia: des de fa uns anys obren la fàbrica perquè observem com es fabrica la xocolata i ens sentim com en Charlie per un dia.

Llegir-ne més

Pastisseria Can Xapa

Can Xapa, a Bordils, és un secret molt ben guardat que mereix deixar de ser-ho. Instal·lada dins un castell del segle XIII, els amos us ensenyaran de gran l’obrador i el jardí interior de la pastisseria si hi aneu quan no tenen massa feina. Hi trobem una producció d’inspiració molt francesa, amb l’impressionant pastís Saint Honoré com a protagonista, i altres receptes més contemporànies, com un pastís de gintònic.  L’estrella de la casa, però, és la xocolata a granel. La fabriquen en teules d’un quilo i mig que s’esmicolen en trossets de cacau al 85% i fruits secs garapinyats. Anar-ne a buscar mereix un passeig en bicicleta des de Girona, i a més així en podreu menjar amb la consciència més tranquil·la, o sense cap mena de remordiment: a Can Xapa es comprometen a fer servir només el sucre mínim necessari en tots els seus productes.

Llegir-ne més
Advertising

Local Market

Aquesta petita botiga de producte de proximitat ha fet també fortuna en el món dels càterings, i això que a Girona la competència en aquest camp és ferotge. Les dues sòcies expliquen que, a més d’una idea de negoci basada en transmetre l’emoció i l’amor pels bons productes de la nostra terra, les uneix el fet que van néixer el mateix dia del mateix any; i, efectivament, la petita i coqueta botiga desprèn una màgia fruit de la barreja d’un indiscutible gust pel packaging i de l’aroma de la mítica xocolata de Can Xapa de Bordils, feta artesanalment amb cacau al 85% i fruits secs garapinyats. La curosa selecció de productes, molt pensada també per al regal, inclou olis de l’Empordà d’espècies d’oliva poc freqüents, vins de tirada limitadíssima, com el Còsmic d’Agullana, que gairebé només es troba a alguns restaurants, o formatges de lleteries locals. Ah, i perdoneu que insistim, però la xocolata de Can Xapa és brutal.

Llegir-ne més

Pastisseria Bomboneria Reverter

La Reverter és un bon exemple de pastisseria que prospera tot i la bogeria anticalories que assota la nostra, d’altra banda, molt ben alimentada societat. La botiga, situada al burgès Eixample gironí, conserva la màgia d’altres temps mentre exhibeix productes ben innovadors: unes sorprenents patates fregides dolces (són de xocolata blanca i negra) i el producte estrella, la Coca d’Ermessenda, inspirada en la figura de la primera abadessa de monestir de Sant Daniel. I és que l’obrador de la pastisseria està situat al costat d’aquest monument mil·lenari, a l’entrada de la Vall de Sant Daniel, un bosc on la ciutat s’hi endinsa sense avisar i que acull centenars de fonts i algunes de les herbes aromàtiques que Reverter fa servir en les seves receptes. A l’obrador hi han acabat posant un petit mostrador i una cafetera, doncs el tràfec de ciclistes i runners a la caça d’un croissant no para de créixer a cada cap de setmana que passa.  

Llegir-ne més

Pastisseria Crumb

Perdeu el cap pels pastissos de la Fàbrica? Doncs aquí teniu els artífex de bona part de les meravelles d'aquesta cafeteria: Pastissos Crumb. L'artífex d'aquest obrador, instal·lat al carrer Saragossa de Girona des de finals de 2015, és Flor Raimundo. Una argentina que després d'estudiar a l'escola Gato Dumas de Rosario i fer un stage al Celler de Can Roca i a la mítica Bubó de Carles Mampel va decidir fer realitat el seu somni. Crumb serveix, principalment, a diversos hotels, bars i restaurants de la zona però també ofereix servei de càtering amb pastissos personalitzats i,-gran notícia-, encàrrecs a particulars. Es tracta, tal com podeu sospitar per la trajectòria de Raimundo, d'una reposteria original, deliciosa, delicada i extraordinàriament maca. Petites joies que ens entren pels ulls i, poc després, pel paladar. És molt difícil triar només un pastís o sigui que en recomanarem dos: el de 100% xocolata (mousse de xocolata amb un cor cremós de xocolata, cruixent d'avellanes i base sablé de cacao) i el 'Sunshine' amb xocolata blanca i vainilla. I, pels més hipsters, no podem deixar de recomanar-vos el carrot cake. 

Llegir-ne més
Advertising

Comentaris

0 comments