Menjar la millor pizza de la Costa Brava i contemplar la immensitat de la badia de Sant Feliu de Guíxols. Amb aquesta equació guanyadora, la Locanda di Nonna Flo no té rival. Hi vagis per dinar o per sopar, sigui hivern o estiu, ja cal que matinis o que reservis taula perquè la seva terrassa interior, on s’hi concentren la majoria de taules, està d’allò més disputada. El producte que serveixen és 100% italià i tant les pizzes com les pastes són un pecat. No t’atreveixis a sortir del local sense menjar un cannoli per postres o tastar el limoncello (si tens sort, et convidaran al xarrup). Qui dirigeix “el show” és el carismàtic Francesco. Deixa’t assessorar i gaudeix d’un sopar en un ambient íntim i el retrat gairebé a l’oli de la platja i el port de Sant Feliu.
24 joies per descobrir a Sant Feliu de Guíxols
Monuments, bars, restaurants i racons al·lucinants de Sant Feliu
Des del port de Sant Feliu fins a la platja de Sant Pol. Aquest és el tram de la Volta de l'Ametller, un paratge de gran bellesa, amb pinedes, cales al·lucinants (com Cala del Molí i Cala Cap de Mort) i penya-segats. A més, entre Cala del Molí i Ametller, trobem els esculls anomenats Secaïns i les Balelles. Tradicionalment aquest indret havia format part del paratge de Sant Pol, però al principi dels 60 s’hi van començar a construir habitatges turístics i es va connectar amb Sant Feliu
La Vienesa de Sant Feliu de Guíxols és una meca pels amants de la xocolata. Aquesta pastisseria-bomboneria data del 1929 i ha estat regentada per diverses generacions de la família Viñas. Actualment és el mestre xocolater Toni Viñas qui porta el timó d’aquesta botiga especialitzada que competeix a la Champions dels dolços amb postres de tot tipus, brioixeria, bombons, torrons i qualsevol peça que es pugui esculpir amb xocolata. Si passeu pel seu aparador durant la Pasqua, us quedareu embadalits amb les mones de xocolata que hi llueixen, són autèntiques obres d’art! Una de les seves especialitats són els trefins, uns dolços marca de la casa que imiten els taps de suro i que són un homenatge a la tradició surera de Sant Feliu de Guíxols. Entreu a la Vienesa de Sant Feliu o la nova botiga, a s’Agaró, i regaleu-vos la vista amb l’àmplia oferta de postres de què disposen. I si no teniu pressa, quedeu-vos a prendre una bona xocolata calenta a les poques i disputades taules que hi ha a la pastisseria.
A la part del darrere del monestir de Sant Feliu de Guíxols s’hi amaga una joia digna de ser visitada (i tastada): El Restaurant El Ginjoler. En un espai d’una bellesa aclaparant i on s’hi combina el disseny amb el respecte per l’estructura original, el menjador del restaurant està situat a l’antic refectori de la comunitat monàstica. Es tracta d’un espai ple d’arcs i capitells on s’hi respira una sensació de pau i recolliment. La cuina també està emplaçada al lloc on originalment hi cuinaven els monjos, que van habitar l’espai fins a mitjans del Segle XIX. El menjar que s’hi serveix però poc té a veure amb l’austeritat de la gastronomia monàstica, ja que El Ginjoler, capitanejat per la xef Carme Picas, predica una cuina moderna i de creació que s’ha de tastar almenys un cop a la vida. Si hi aneu a l’estiu, no us perdeu l’experiència de sopar a l’espai privilegiat de l’Hort del Rector, on hi tenen una terrassa il·luminada amb un gust exquisit.
Aquesta meravellosa badia als afores de Sant Feliu de Guíxols és la platja de la infància de molts de nosaltres. Assaltada pel totxo en els darrers 30 anys, hi queda encara molta bellesa: les cases dels indianos a primera línia, l’elegant recinte de S’Agaró Vell, el sumptuós Hostal de la Gavina donant l’entrada a un dels trams més espectaculars del Camí de Ronda. El resultat és una còmoda platja urbana amb un esmorteït, molt controlat, toc silvestre, sobretot a la rocalla i les cales situades a l’extrem sud. Als vespres, encara s’hi troba l’encant de la Costa Brava més elegant, amb les famílies estrangeres passejant curosament vestides per al sopar. Cal destacar-ne dues coses: primera, és la platja de Sant Pol, no de S’Agaró. S’Agaró és el paratge que s’estén terra endins cap a la Vall d’Aro i és, sobretot, un nom comercial. Segona, la seva estratègica situació als afores del municipi però en un entorn civilitzat converteixen Sant Pol en la platja ideal per a banyar-s’hi de nit, sobretot al racó a l’abric del mur a l’extrem sud.
L'Espai Carmen Thyssen, situat al monestir de Sant Feliu de Guíxols, és un centre dedicat a exposicions temporals perque, actualment, no compte amb una col·lecció permanent i mostra obres per artistes nacionals i internacionals de la col·lecció personal de la baronesa. Inaugurat a l'estiu de 2012 amb la mostra 'Paisatges de llum, de Gaugin a Delvau'. L'espai ha establert Sant Feliu de Guíxols al vertex de la Costa Brava amb Girona i Figueres.
Cala Maset és un petit entrant amb uns pocs metres quadrats de sorra, molt proper a la populosa platja de Sant Pol. És conegut com la cala del Pont, doncs la carretera de Sant Feliu a Sant Pol hi passa per sobre fent-hi un petit viaducte. Uns parell de minuts de baixar escales des de la carretera i ja hi serem. I per què, llavors, situar-la entre les platges solitàries? Perquè cala Maset guarda un secret que poquíssima gent coneix: durant els dies del solstici d’estiu, quan el sol surt ben bé per l’est, els primers rajos de l’alba hi cauen just dins i la converteixen en una mena de joier daurat molt diferent de l’ombrívol racó que serà durant gairebé la resta del dia, tot i que no és una mala opció si busquem platja però no ens agrada el sol. Si hi entrem nedant i ens dirigim uns 50 metres a l’esquerra, hi trobarem una roca aïllada on és fàcil enfilar-s’hi per saltar a l’aigua. Els voltants són profunds i la caiguda, d’uns vuit metres, és totalment segura. A cinc minuts en cotxe del centre de Sant Feliu, hi teniu un indret molt semblant al paradís. Això sí, la màgia, com en el conte de la Ventafocs, s’acaba amb les campanades, en aquest cas les de les nou del matí, quan la gentada de l’estiu comença la implacable colonització diària.
Ca l’Àngel és una botiga de queviures d’aquestes de tota la vida. És també un celler amb milers de varietats d’alcohol de tot tipus i de tots els racons del món. Però ei! És alhora una sala de cates on hi venen els millors sommeliers per fer tasts dels productes més de moda. Amb aquest atractiu tres en un, aquesta empresa familiar de Sant Feliu de Guíxols s’ha convertit en un establiment de referencia per gent d’arreu. La botiga-celler és la joia de la corona d’aquesta botiga, on podreu passar-hi hores remenant pels passadissos i descobrint vins, caves o licors que no sabíeu ni que existien. I si teniu qualsevol dubte pregunteu al personal que són un pou de coneixements! A destacar la seva àmplia selecció de vins DO Empordà i el racó que reserven als vins i licors en bota. De fet, podeu agafar qualsevol de les ampolles de què disposen i servir-vos vosaltres mateixos directament de la barrica, com s’havia fet tota la vida. Si teniu curiositat per aprendre i tastar, feu-vos del seu club de cates (és gratuït) i podreu gaudir de molts avantatges!
El turó del Salvament és un dels millors miradors per observar la platja i el port de Sant Feliu de Guíxols. Amb una suau pujada per les escales que uneixen aquest emblemàtic indret amb el passeig del mar de la ciutat, us plantareu davant d’una vista gairebé panoràmica de la part marítima de la població. Un cop dalt, les parets de pedra, les escales i el propi edifici de Salvament Marítim creen un curiós espai amb diferents nivells ple de racons que moltes generacions de ganxons han visitat per buscar intimitat i un moment pel record amb una persona especial amb la companyia d’un paisatge privilegiat. A l’estiu, hi instal·len un humil xiringuito amb uns quants sofàs senzills que enfocats cap a mar, et situen en un dels millors balcons de la Costa Brava amb la companyia sempre benvinguda d’un còctel o una bona copa de vi.
Casa Irla o Cas Romagué està fora de la ruta convencional de bars de Sant Feliu de Guíxols, però ei, t’assegurem que arribar-t’hi valdrà la pena. L’establiment està situat a l’antiga casa de Josep Irla, el president de la Generalitat ganxó a l’exili. Història a banda, els darrers temps s’ha convertit en un lloc de trobada de gent cultureta, inquieta i sense pressa per anar a dormir. La programació de concerts és un reflex del mestratge dels qui hi entenen i s’apassionen per la música en directe. Podràs gaudir-ne setmanalment a l’hora del vermut, mentre sopes o tot fent el toc. A l’espai hi trobaràs també exposicions de pintura o fotografia i nits temàtiques de Quiz pels qui creuen que jugar no és només cosa de nens. Activitats a banda, hi trobareu bons vermuts, tapes de categoria, cerveses, vins i combinats com déu mana i una pantalla gegant per les nits de futbol.
Museu de la Joguina de dia, bar de nit. Si vols gaudir del plaer de fer una copa al costat de les nines que hi ha exposades i sentir-te al mig d’un escenari de pel·lícula, el Cafè del Museu de Sant Feliu de Guíxols és el teu lloc. Quan l’espai museístic tanca portes s’obre l’entrada del darrere i l’indret es converteix en un bar de nit ple d’encant. Com a bon museu, disposa de diverses sales on asseure’t en bona companyia i d’una magnífica terrassa interior on passar-t’hi mil i una nits tastant la seva inacabable carta de còctels (els tenen amb i sense alcohol). Indispensable demanar el còctel 'El Museu' que dóna nom al local. Poca gent que no sigui de la ciutat coneix la faceta de bar d’El Museu de la Joguina, però el qui hi entra una vegada sempre repeteix.
Els qui juguen a la lliga del menyspreu a la cuina vegetariana perquè “l’herba és per les vaques” és que encara no han posat els peus al Celler Tritón de Sant Feliu de Guíxols, la millor manera de reivindicar que el menjar vegetarià pot ser tan suculent com un entrecot de vedella de Girona. Tant per dinar com per sopar, compten amb plats del dia o bé amb una carta de tapes delicioses i gens convencionals que elaboren amb productes totalment ecològics i en la mesura del possible de comerç just. Lluny de receptes de manual, s’agafen a les arrels de la cuina mediterrània mesclada amb els antics receptaris catalans per fer propostes gastronòmiques sorprenents que faran un festival a les vostres papil·les gustatives i us trencaran esquemes. Gaudireu com camells però sens dubte el moment apoteòsic de l’àpat seran els postres, dignes de tota menció! Cuina a banda, sobren raons per visitar El Tritón com el bon tracte i l’esforç per explicar els plats d’en Jordi al servir les taules, la decoració personal i amb sensibilitat artística del local o fil musical exquisit que posarà la banda a sonora al concert gastronòmic.
Can Crisant és una de les dues fleques de Sant Feliu de Guíxols que segueixen fermament compromeses amb fer el pa a l’antiga, és a dir, amb forn de llenya. I quina delícia! Els clients ho agraeixen i evidentment, és un forn de culte per la gent de la ciutat, que no falta a la seva cita diària amb el pa, però també pels visitants que arriben a l’estiu o als caps de setmana, que saben que no hi ha millor lloc on trobar un pa de veritat. Si al productàs hi sumeu el tracte personal de la família que regenta el forn des del 1962, us sentireu cuidats i estimats com a clients. D’entre les seves especialitats, us recomanem la coca de forner. Si la brioixeria també us estira, NECESSITEU tastar les seves magnífiques magdalenes. La de xocolata us farà plorar.
A Ca la Nati de Sant Feliu de Guíxols es percep la passió pel pa només de trepitjar el forn. Actualment hi treballa la tercera i quarta generació de forners que han mantingut l’essència tradicional de l’ofici demostrant un savoir faire exemplar. El capità del vaixell és en Joan Corominas, un mestre flequer artesà que amb el seu perpetu somriure posa un entusiasme visceral a la feina i és un intrèpid defensor del producte natural de tota la vida. Entre les especialitats del forn, no us podeu perdre els pans de l’Habana, l'antic, el rústic, el de cereals o la apetitosa coca de pa. Si hi aneu amb gana i el pa l’heu de guardar per sopar, compreu uns talls de la seva conegudíssima coca de llimona i deixeu-vos enamorar per aquesta especialitat cruixent, banyada en sucre i amb un punt àcid que li dóna rock & roll.
Si ets un carnívor dels que creuen que no hi ha res més trist que un plat de verdura, Can Kiku a Sant Feliu de Guíxols es convertirà en el teu nou restaurant preferit. És un temple de la carn i el que és més important, saben com tractar-la. Allà hi podràs degustar entrecots com déu mana, diferents tipus de talls com la presa, el secret o la ploma o carns procedents de diferents parts del món com Austràlia, Japó o Uruguai.A més a més tenim bones notícies! Són uns xefs de campionat, amb la qual cosa a banda delsplaers carnals podràs regalar-te també tapes i racions increïbles com el seu mític tàrtar de vedella, carpaccios d’escàndol o unes tires de pollastre amb salsa de curri i mango que et faran la vida més feliç.
D’estètica senzilla i rústica, la Ibicenca de S'Agaró és un punt de parada obligatori a la Costa Brava. Amb una oferta àmplia i suculenta, el pa i la brioxeria fets al forn de llenya són el que li ha donat la fama, i si hi passeu a l’estiu la cua arriba fins al carrer. Destaquen les seves mítiques ensaïmades i el rei dels croissants, el de xocolata, que si tastes una vegada hauràs de repetir. Són també un vici els seus bunyols, els tenen de vent, de l’Empordà o de triangle, una varietat específica de Sant Feliu de Guíxols. La Ibicenca té una germana: la Formentera a Platja d’Aro. Aquesta compta amb el plus d’una terrassa que quan arriba el bon temps, s’omple de gom a gom a l’hora d’esmorzar.
Tot i que pugui semblar el contrari per les llargues cues que s’hi formen, sentim dir-vos que no regalen els xurros i que els fan pagar com a tot arreu. En els darrers anys, la Xurreria Jofre s’ha convertit en un dels grans atractius de Sant Feliu de Guíxols tant a l’hivern com a l’estiu i està més que sol·licitada. I no ens estranya gens perquè la olor de xurros acabats de fer s’escampa per tot el carrer major i és impossible no fer-hi una pausa per menjar-ne uns quants ben remullats amb xocolata calenta, que pot ser de mida normal o gran pels qui volen un esmorzar o berenar dels campions. Si voleu innovar, podeu sucar-hi també dònuts, croissants, ensaïmades... o qualsevol dels deliciosos brioixos de la casa. I si el que us fa perdre el món de vista és la nata, aposteu pel suís i doneu-vos un bon homenatge!
Des de la privilegiada vista de l’antic Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols, Sa Marinada pren el bo i millor del mar i ho transforma a la cuina. Els peixos varien segons la temporada perquè busquen l’època més òptima de cada espècie per oferir el millor producte als comensals. Peix salvatge i marisc del Mediterrani, com el llobarro a la sal, la caldereta de mariscos i escamarlans o el suquet de pescadors. A un restaurant a la vora del mar no hi podien faltar els arrossos. Llanceu-vos de cap al de nècora gallega o al caldós de llobregant. Un altre plat amb èxit és la tripa de bacallà amb petits escamarlans de Palamós. Si sou dels privilegiats que teniu barca, tenen servei de càtering per als vaixells. I si no, també us ho poden portar a casa.
Abans de continuar llegint quedeu advertits: aquesta botiga és un paradís per qualsevol criatura i en sortireu amb la cartera més buida que abans d’entrar-hi. Seguint l’estètica d’una antiga botiga de joguines, aquest establiment situat a la sortida del Museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols us farà fer un autèntic “remember” de la vostra infància. Hi trobareu jocs de taula com l’oca o el parxís, cartes com les 7 famílies o l’Uno, cavalls de fusta, titelles, caixes de música... i una extensa secció dedicada a la sempre popular Mariquita Pérez! Aquesta botiga és també un temple de culte pels col·leccionistes, ja que disposen de reproduccions exactes de peces emblemàtiques amb el seu respectiu certificat acreditatiu. La tradició i la modernitat conviuen en aquest màgic espai on s’hi pot entrar tant si heu visitat prèviament el museu com si no.
Qualsevol ganxó de tota la vida us parlarà de Viader Vins com la bodega de referència de Sant Feliu on anar a comprar tot el cava necessari per les festes de Nadal o una bona ampolla de vi pel tiberi dels diumenges a casa. Però des del 2011, i gràcies a l’impuls d’una tercera generació amb estudis de sommelier, és també una enoteca amb gairebé 4.000 referències on anar-hi per deixar-se aconsellar, relaxar-se a la terrassa i gaudir d’una bona copa de vi amb la millor companyia.
Can Gironès es un lloc d’aquells per quedar bé. Tenen elegants pastissos, bombons, pastes de te... i treballen per encàrrec per si tens una ocasió especial per celebrar. Situada al cor de Sant Feliu de Guíxols, aquesta pastisseria de tota la vida homenatja la ciutat que l’acull amb dues especialitats 100% ganxones. D’una banda el guixolenc, un suculent braç de pasta de full ben farcit de crema i cobert amb ametlles, pinyons i sucre perfecte per fer les postres els diumenges. De l’altra els coneguts com a “records de Sant Feliu”, uns carquinyolis que porten ametlles, coco i xocolata. Són ideals per picar i si te’n descuides arribaràs a casa amb la bossa buida. D’entre la seva oferta us recomanem els “negritos”, una mena de galetes la massa de les quals està feta amb les engrunes de la resta de pastissos que es fan durant el dia. La part superior la banyen amb xocolata, aconseguint un producte únic que no deixa indiferent a ningú.
Els mars de la Costa Brava són una font inesgotable de llegendes i històries de mariners, monstres i pirates. De camí a la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols i només reservada als qui tenen barca, caiac o una taula de pàdel surf per arribar-hi, s’hi troba una cala que convida a explicar contes a cau d’orella: el Cap de Mort. No és un nom posat a l’atzar, ja que situada al capdamunt de les roques que l’envolten s’hi troba una pedra en forma de calavera que vigila tothom qui s’hi acosta. O és un crani de debò...?
Qualsevol restaurador pagaria per tenir les vistes d’escàndol de què gaudeix el Nomo Nàutic, el nou restaurant de moda de Sant Feliu de Guíxols. L’interior està decorat amb un estil mariner i càlid inqüestionable i que està en consonància amb la línia de la resta de restaurants del grup, que s’ha convertit en un gran ambaixador de la cuina japonesa a casa nostra. Si el clima us ho permet, mateu per obtenir un lloc per seure a la seva es-pec-ta-cu-lar terrassa amb vistes al port de Sant Feliu i gaudiu del sol i la brisa marina mentre engoliu el millor sushi de la Costa Brava fet amb mestratge amb els productes més exquisits que pareix el mar de casa. Les nits d'estiu, allargueu la vetllada i relaxeu-vos a la zona chill out amb un còctel com déu mana.
L’Estomacal Bonet és un digestiu en tota regla, fet a partir d’herbes i plantes aromàtiques destil·lades i envellit en barrica. Us el recomanem especialment després d’un àpat contundent, ja que és ideal per fer-ho anar tot cap avall. No us enganyarem, és un licor contundent. De fet l’estomacal Bonet o agrada molt o no agrada gens, perquè té un gust tan intens, dolç i aromàtic que no hi entén de matisos. Aquest és un producte empordanès però ja ha aixecat el vol, ja que fa anys que la criatureta es va fer gran i va marxar de Sant Feliu de Guíxols, d’on era originalment.
Discover Time Out original video