0 M'encanta
Guarda-ho

6 escapades amb encant per l'Empordà

Un grapat de pobles del Baix Empordà que cal conèixer i (re)descobrir amb uns altres ulls

© Evan Frank
Ullastret

Recordeu el que cantava Lluís Llach? “El meu país és tan petit que des de dalt d’un campanar sempre es pot veure el campanar veí”. El Baix Empordà és ben bé així. Hi ha tant poca distància entre poble i poble que podem (re)descobrir-ne dos o tres el mateix dia i, fins i tot, fer-ho en bicicleta. És el que us proposem en aquest reportatge: sis pobles per fer una escapada de cap de setmana amb molt i molt d’encant. I a prop de casa. Us animeu a conèixer bé l’Empordanet?  

1
Ullastret
© Evan Frank
1/6

Ullastret

A la riba dreta del Daró, trobem el poblat iber més gran de Catalunya: Ullastret, capital dels Indiketes. Ullastret, però, també és un dels pobles medievals més ben conservats i desconeguts de l’Empordà. Un petit nucli de carrerons estrets i costeruts encerclats per unes impressionants muralles. Imprescindibles: les torres (n’hi ha 10!), l’església romànica de Sant Pere I la Llotja.

2
Monells
© Gabor Kovacs Photography / Shutterstock.com
2/6

Monells

Monells és un un poblet de conte, un dels pobles medievals més bonics de Catalunya. Paisatge, arquitectura i història. Monells està construït al voltant d’un antic castell, del qual només es conserven les muralles i anar-hi és com viatjar al segle XIII i tornar sense necessitat d’agafar cap màquina del temps.

3
Peratallada
© m. letschert - shutterstock.com
3/6

Peratallada

Encara queda algú que no coneix Peratallada? Ho hem dit mil i una vegades: és un dels pobles medievals més bonics de Catalunya. Carrers empedrats, placetes, fossats, torres i muralles. Qualsevol racó de Peratallada pot ser i mereix ser fotografiat. De fet, el hashtag #peratallada té més de 20.000 publicacions a Instagram. Nosaltres ho tenim clar: qualsevol dia és un bon dia per fer un salt al passat i perdre’s per Peratallada.

4
Corçà
© Evan Frank
4/6

Corçà

Un altre poble medieval, sí, però no tan conegut o popular com els altres. Corçà té un passat medieval,-que podem comprovar pasejant per les seves cases (de pedra) i carrers, però també un passat indià. Un bon exemple el trobeu a Villa Luz, una meravellosa casa indiana privada amb un jardí espectacular d’estil colonial. De Cuba a Corçà i tornar.

5
Pals
© m. letschert
5/6

Pals

En un rànquing dels millors pobles de les comarques gironines no hi podia faltar Pals. És el típic poble que els gironins i empordanesos ensenyem per presumir davant dels nostres amics barcelonins, el poble que podria ser l'escenari d'una pel·lícula medieval o de 'Joc de Trons'. I, evidentment, un dels més populars a Instagram. Espectacular!

6
La Bisbal d'Empordà
© Sigfrid Campama Puig
6/6

La Bisbal d'Empordà

Hi ha poblets que són espectaculars pels seus paisatges, perquè semblen escenaris d'una pel·lícula. Altres, com la Bisbal, tenen un encant especial i estan plens de racons al·lucinants. No us ho creieu? Deixeu-vos perdre i passegeu pel Pont Vell, la Volta de la Mel, el carrer del Call o les Voltes d'en Galí. Això sí: no us oblideu del mòbil!

On anar a menjar?

El Borinot

El Borinot és un dels 17 restaurants que té un poble tan petit com Peratallada, on a l’hivern només hi dormen una setantena de persones. Això equival a unes quatre persones per restaurant! La culpa la té l’arquitectura medieval ben conservada del nucli antic i el seu encant en general, que han fet de Peratallada una peça de museu única que atrau centenars de curiosos els caps de setmana i a l’estiu, sobretot. El Borinot és un restaurant sofisticat i romàntic però, a la vegada, en un tres i no res es pot transformar en el bar del poble quan es reuneixen els veïns o juga el Barça.  Sense aplicar cap tècnica d’avantguarda, la cuina del restaurant sap treure idees originals a base de sofregits i picades davant del repte d’apostar per un menú de dia i un altre de nit que canvien cada dia de l’any. 

Llegir-ne més

Gelat artesà

Vermut amb olives, gambes, anxoves de l’Escala, foie gras... tots són aperitius fantàstics, però i si us diem que els podeu tastar en un gelat? Tots aquests gustos i una infinitat més els podreu trobar a la botiga Gelat Artesà de Peratallada, un establiment que s’ha fet famós arreu pel seu gran assortit de gelats salats Si bé tenen propostes clàssiques, compten amb gelats amb alcohol com el de baileys, el de ratafia amb nous o el de whisky així com amb gelats d’herbes com el romaní o la farigola i delícies dolces com poden ser el gelat de mel del Montgrí, llima amb mel i gingebre o xocolata amb te. A més a més, els gelats i sorbets no són l’únic apartat creatiu de la botiga, ja que compta també amb una exposició d’obres d’art. Aquest establiment tan peculiar porta la firma d’Angelo Corvitto, un mestre gelater sicilià reconegut internacionalment i que té el seu obrador al municipi d’Ullà, des del qual fa les seves creacions. El propi Jordi Roca, pastisser del Celler de Can Roca, va definir aquests gelats com els millors del món, us fan falta més excuses per tastar-los?

Llegir-ne més

Bo. Tic

Queixaleu la cuina creativa del Bo.TiC i veureu com us evoca l’Empordà dels guisats i els platillos més tradicionals. Aquest és l’esperit d’aquest restaurant d’una estrella Michelin, situat a quatre passes de la capital baixempordanesa, La Bisbal. Al Bo.TiC fan la seva particular proposta d’autor de la cuina més típica d’aquelles contrades. Ingredients tan autòctons com el bacallà, l’ànec, l’arròs i el pollastre prenen formes originals i sorprenents al paladar. Com en el bacallà confitat, patata, essència de tòfona i San Simón, el magret d’ànec i peres al vi o el risotto, rostit d'ànec, carbassa i tòfona. Tenen diversos menús que van dels plats més tradicionals als més creatius i juganers i una carta de vins molt àmplia, amb més de 400 referències.

Llegir-ne més
Advertising

Ca la Pilar Dumingu

L’autenticitat d’aquest bar-cafeteria de la plaça Major de La Bisbal és innegable: s’ubica en una històrica botiga de queviures de terra hidràulic i sostres alts, amb l’encant d’aquell que reconeix el passat per viure el present i el futur amb il·lusió. Les taules llargues i pròximes denoten l’ambient familiar dels que s’hi apleguen a fer el vermut, la cervesa –amb diverses varietats d’artesanes–, o una de les infusions guardades en pots d’apotecari (tingueu en compte la de ratafia i el te vermell amb flor de taronger). I, si us agafa gana, què us sembla un entrepà de botifarra de perol amb ceba caramel·litzada o d’albergínia amb formatge blau i avellanes? Sona bé, oi?

Llegir-ne més

Mas de Torrent Hotel & Spa

Un dels grans exponents de l'alta gastronomia a la província de Girona és el restaurant de Mas de Torrent Hotel & Spa, prop de Pals. Aquest petit hotel pertany a la prestigiosa xarxa Relais & Châteaux, que reconeix els establiments amb més encant del món. A càrrec dels fogons hi trobem, com a assessora gastronòmica, la xef Fina Puigdevall, una de les grans senyores de la cuina catalana contemporània (amb permís de Carme Ruscalleda), que compta amb dues estrelles Michelin pel seu Les Cols, a Olot. La xef és l'artífex d'una cuina tradicional de temporada sempre creativa i lúdica, un desplegament de sensibilitat que pot presumir d'una bodega amb més de 400 referències, algunes d'elles diamants el brut procedents de petits cellers. El seu jardí és el lloc ideal, especialment a les nits d'estiu, per gaudir d'uns peixos de llotja espectaculars, que es poden complementar amb bons arrossos i sorprenents propostes de temporada. 

Llegir-ne més

Solimar

En una punta de la platja del Racó, just a la frontera entre els termes de Pals i Begur, t’espera el Solimar a primera línia de mar. És un lloc ideal per acabar d’arrodonir un assolellat dia de platja amb un bon arròs per dinar. Centrat en arrossos i peix, aquí es practica una cuina sense pretensions, de cara a barraca i amb preus ajustats per a totes les butxaques. L’ambient és familiar i a l’estiu no s’hi cap. Per tant, si no vols espatllar un fantàstic dia de platja, reserva-hi taula amb antelació. Tota l’oferta és a la carta i, tot i ser un restaurant de mar, curiosament l’arròs que més triomfa és a la cassola amb costelló i salsitxa, però també el de llamàntol i la paella de marisc. Quant a peix, una bona opció és el llobarro a la sal o al forn. I si ja ets el que se’n diu un client habitual, pots trucar uns dies abans i demanar el peix que voldràs menjar, encara que no estigui a la carta, perquè te’l cuinaran per encàrrec de la manera que vulguis.

Llegir-ne més
Advertising

Comentaris

0 comments