Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Punta de Fangar
© NoradoaPunta de Fangar

8 platges catalanes que has de conèixer

Encara que a vegades no ho sembli, hi ha platges més enllà de la Costa Brava. N'hem seleccionat vuit totalment al·lucinants que estan repartides per tota Catalunya

María José Gómez
Escrit per
Xavier Amat
i
María José Gómez
Publicitat

Encara que sovint no ho voguem acceptar, no només de Costa Brava viu l'home. Que sí, vivim en un entorn privilegiat i tenim, amb diferència, algunes de les platges més maques del litoral català. Però a la resta de Catalunya (també) hi ha autèntics paradisos. Prepareu el banyador, agafeu el cotxe i... a l'aigua! 

  • Què fer
El nord del sempre recomanable delta de l’Ebre està format per una immensa llengua de sorra, la península del Fangar, que es va estrenyent i corbant fins a arribar a tancar una gran quantitat d’aigua salada formant un mar interior que es coneix com el port del Fangar. És un espai singular, únic, un desert amb dunes, algunes mòbils i altres fixades, on fins i tot es produeixen miratges en dies de forta insolació. També hi trobareu alguns espais protegits per a la nidificació de xatracs i gavines, el que fa el lloc encara més especial. El Fangar té ni més ni menys que set quilòmetres de platja –aquí sí que no us mancarà espai per estirar-vos!– amb sorra molt fina, i una superfície total de 400 hectàrees, amb l’única ‘decoració’ d’un solitari far blanc amb una cinta vermella. Per les característiques del lloc, si el trieu com a indret on passar un dia de platja, no oblideu emportar-vos protecció solar, beguda, aliments, barret per protegir la closca... Tingueu en compte que també és habitual que hi bufi un fort vent!
Platja de l'Illot
© Ametlla de Mar

Platja de l'Illot

A la Costa Daurada predominen les platges de sorra molt fina i suau pendent, aquelles que has de caminar molts metres mar endins per tal que l’aigua t’arribi al melic. De tant en tant, però, el litoral es rebel·la i ofereix sorpreses, com la platja de l’Illot, al sud de l’Ametlla de Mar, una petita cala de còdols amb un roquissar vermell que l’envolta i els pins que arriben arran de l’aigua. I, esclar, l’illot, emergint entre les ones, que encara fa el paisatge més bucòlic.
A l’Ametlla hi ha moltes més cales amb encant, és un municipi privilegiat en aquest sentit. Per exemple, podeu anar a la cala del Cementiri, espai pedregós d’uns quinze metres d’amplada per vint de longitud, i amb una aigua cristal·lina de color turquesa. Ja us podeu imaginar que, amb tan pocs metres quadrats, en temporada alta cal que matineu i us afanyeu si voleu un espai per estendre la tovallola... També us agradarà que és una de les poques platges de tot Catalunya en què és permesa la presència de mascotes a qualsevol hora de qualsevol dia de l’any.

Com arribar-hi: A la platja de l’Illot heu d’anar a peu, prenent el GR-92 des de l’Ampolla (més curt) o des de l’Ametlla de Mar (amb paisatges al·lucinants). A la cala del Cementiri, podeu anar-hi a peu des de l’Oficina de Turisme: cerqueu el carrer de Jacint Verdaguer direcció mar i després seguiu les indicacions cap al càmping Nàutic. En poca estona creuareu la riera per una pista asfaltada, i un accés us permetrà baixar a la cala. Amb vehicle, preneu el camí que du al cementiri, i quan hi arribeu i estacioneu, ja podeu agafar la tovallola!
Publicitat
Cala Fonda
© nito

Cala Fonda

Coneguda popularment com la platja Waikiki, és una de les platges més ben conservades del litoral tarragoní. Parlem d’un sorral situat a pocs quilòmetres de la ciutat de Tarragona –de fet és dins el terme municipal tarragoní– completament verge, amb l’aspecte primigeni de com era la Mediterrània fa només un segle. Cala Fonda està situada al bell mig del bosc de la Marquesa, una de les zones de vegetació amb més valor ecològic d’aquesta part del litoral, i per accedir-hi és necessari fer una caminada des de la Platja Llarga de Tarragona per un camí senyalitzat en direcció est, envoltat de pinedes, penya-segats i vegetació natural. També s’hi pot accedir des de el nord des del càmping Torre de la Móra, des d’on primer s’arriba a la cala de la Roca Plana i continuant, a la Cala Fonda.

Ben protegida per uns penya-segats calcaris de color groguenc que semblen daurats a primeres hores del dia, la Cala Fonda és molt coneguda pels tarragonins com un lloc tranquil per prendre el sol i banyar-se nus. La platja fa 200 metres de longitud per 25 d’amplada, i està formada per sorra fina i daurada a la vora d’unes aigües tranquiŀles, càlides i de poca profunditat. Crida l’atenció el contrast entre les concorregudes platges de la ciutat de Tarragona, situades uns centenars de metres més al sud, i aquesta deliciosa cala abrigada per penya-segats tapissats per un aromàtic bosc. 

Com és habitual en aquest tipus de platges solitàries, Cala Fonda no disposa de serveis més enllà de les senyalitzacions oportunes. De manera que no us oblideu d’emportar-vos el menjar i la beguda per passar un dia complet a la platja.

 
Platja de Sant Sebastià
© Sergi Ramis

Platja de Sant Sebastià

Es troba entre el casc antic i el port esportiu de Sitges, enclavada en un barri de tradició marinera. És una platja familiar freqüentada pels sitgetans, amb una longitud de més de 200 metres. Des de la sorra es gaudeix de magnífiques panoràmiques del casc antic, enclavat sobre un petit turó que domina el Mediterrani. La platja disposa de tots els serveis i està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

 
Publicitat
Platja de Morer

Platja de Morer

Situada a la zona nord del municipi de Sant Pol de Mar, aquesta platja transcorre paraŀlela a la via del tren i a la carretera N-II. Té una longitud de 750 metres de sorra de gra gruixut i color daurat, i s’estreny a mesura que avança cap a l’est. Situades per sobre de l’autopista, hi ha les ruïnes romanes del Morer, un centre de producció de vi procedent del segle I. La platja disposa de servei de dutxes, rentapeus, punt de la Creu Roja, font d’aigua potable i passeres de fusta per a persones amb mobilitat reduïda.

 
Cala de l'Home Mort

Cala de l'Home Mort

És una platja naturista situada en un racó apartat al sud del terme de Sitges, conformada per la Platja de l’Home Mort i la Platja de Roses. Totes dues es troben separades per un petit penya-segat rocallós i dibuixen una badia oberta als vents de la zona. La longitud de les dues platges s’apropa als 300 metres, però no superen els deu metres d’amplada. Les aigües són poc profundes i el fons marí està format per petites roques i sorra. Hi ha un xiringuito amb terrassa i servei de lloguer de gandules i para-sols.
Publicitat
Platja del Canyadell

Platja del Canyadell

L'encantadora vila d'Altafulla ofereix un parell de platges de treure's la gorra. La més gran i accessible se situa davant de la façana litoral del poble. Allà podríeu estendre la tovallola i passar una bona jornada de platja amb les petites cases blanques com a marc, però us recomanem que agafeu el corriolet que surt del seu extrem nord i que s'enfila direcció a Torredembarra per arribar fins a la platja del Canyadell, una petita i tranquil·la cala d'uns 60 metres de llargada amb una sorra tan fina que us convidarà a plantar el para-sol i quedar-vos-hi a viure tot l'estiu.
Cala Vidre
© Marques

Cala Vidre

Si encara no heu estat a l'Ametlla de Mar, ja hi feu tard. Aquesta població de les Terres de l'Ebre disposa d'algunes de les platges més espaterrants del litoral català. I a més amb opcions per a tots els gustos: les que se situen cap al nord –com ara Cala Forn, Cala Vidre i la platja de Sant Jordi, amb el castell homònim com a part de la postal– generalment són de sorra blanca i fina, mentre que les del sud acostumen a ser de pedra o sorra gruixuda. Són especialment espectaculars les platges de Xelín, la de Santes Creus i la Cala de l'Estany Podrit. No deixeu de fer una part del GR que recorre la costa, sobretot en el vessant sud. Flipareu!
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat