El Baix Empordà en 15 restaurants

Voleu passar el cap de setmana al Baix Empordà? Us recomanem tots aquests restaurants. Per a tots els gustos i butxaques!

La Selvatana Palamós

Fa molt que, des de Time Out, reivindiquem que el Baix Empordà també existeix. Que, tot i que tot l'Empordà és extraordinari, hi ha vida més enllà de Begur, Cadaqués i el Cap de Creus. Que Sant Feliu, Palamós, La Bisbal, Ullastret o Pals també són al·lucinants. I també s'hi menja molt bé. En aquesta guia trobareu 15 restaurants que hem tastat (unes quantes vegades, la veritat) de l'Empordanet i n'estem convençuts: cal tastar-los. N'hi ha per a tots els gustos i butxaques. Bon profit! 

1

Palamós: Moss Sushi

Sabem que ara mateix el sushi és el menjar que està de moda i tothom s'hi atreveix, però el Moss Sushi de Palamós no és un restaurant més. D’entrada, perquè tenen una carta a mida per tots els gustos i paladars que especifica els menjars picants, els recomanats, els calents i els vegetals. I per rematar-ho, i és el més important, perquè ofereixen tot de propostes atrevides i que volen (i aconsegueixen) ser diferents com l’special moss amb filet de vedella, ceba caramel·litzada i foie o el wagyu roll amb una deliciosa carn de wagyu, margallons, formatge de búfala, rúcula i tomàquet sec que us faran saltar d’alegria. Tenen també plats més convencionals com els tatakis, tàrtars, tempures o yakisoba i una més que correcta carta de vins. El local és molt modern i més que cèntric, ideal per començar la nit amb bon peu i continuar amb una bona copa en algun dels molts locals de nit que hi ha a Palamós.

Baix Empordà
2

Palamos: La Fàbrica de Gel

Si busqueu on gaudir de la cuina típicament mediterrània de Palamós, la Fàbrica de Gel és el vostre lloc. Amb una situació envejable a la zona de la Planassa, és una aposta segura per fer un àpat com déu mana. És possible que el preu piqui d’entrada, però us assegurem que està a l’alçada de la qualitat del producte que s’hi serveix, que és fresc, bo i en el cas del peix i del marisc de la mateixa llotja de Palamós. La carta és breu però molt cuidada, tant com el servei de la sala que us farà sentir com si fóssiu marquesos. La cuina és catalana però amb tocs de modernitat i us aconsellem portar el mòbil a la butxaca perquè la presentació dels plats és digna de menció tant si feu el menú com si us tireu a la carta. Us recomanem qualsevol dels seus arrossos i un bon tiramisú de postres. En sortireu comptant els dies que queden per tornar-hi!

Baix Empordà
Advertising
3

Palamós: La Selvatana

De restaurants a Palamós n’hi ha molts, però un dels noms que sobresurt a l’hora de parlar de peix o arròs a la població és la Selvatana. Fa molts anys que la clientela hi acudeix a menjar arròs a la marinera, només de peix i marisc. Una bona opció que plantegen i que mira per la butxaca dels comensals és escollir el menú especial que l’inclou. També dominen molt bé el peix al forn o a la planxa, peces sempre fresques que els arriben directament de la llotja. Elaboren un suquet per llepar-se’n els dits, en què posen també gambes i escamarlans. Peixet fregit, marisc a la planxa, etc. De dilluns a divendres tenen menú de migdia de cuina casolana.

Baix Empordà
4

Palafrugell: Restaurant El Salí

El pati interior d’El Salí és per caure de cul. Conserva l’estil mediterrani de Calella de Palafrugell mesclat amb un aire natural que li donen els arbres i les plantes enfiladisses que cobreixen tot l’espai que per cert, està delicadament il·luminat. El pati és el mestre de cerimònies que estructura la resta de petits espais que porten el bon gust per bandera. És un restaurant amb història, que extreu el seu nom de l’antiga tradició de salar peix que es feia precisament en aquest establiment. Una cultura que es plasma a tot el restaurant, que ha convertir els pots i les eines que s’utilitzaven per salar en una decoració amb segell propi. La cuina és de proximitat i compta tant amb plats clàssics de casa nostra com les pizzes fins a propostes de fusió amb aires asiàtics.

Advertising
5

Sant Antoni de Calonge: La Tastaolletes

La Tastaolletes és un oasi íntim enmig del massificat passeig de Sant Antoni de Calonge. Un petit espai gastronòmic de categoria fill de la Xantal i en Miquel, que el 2010 van decidir fer un canvi de vida i endinsar-se en el món apassionant de la restauració per sort de tots els seus fidels comensals. Ja sigui escollint els seus menús o la carta, veuràs que és un d’aquests llocs on els ulls són igual d’importants que el paladar, perquè els plats són autèntiques obres d’art. La seva cuina mescla la tradició catalana i diverses influències internacionals i compta amb plats tan divertits com canelons sense pell, baos de port ibèric, abricoc i parmesà o “Ens ha caigut el cheesecake” (tal i com ho llegiu!). No és un lloc per anar-hi cada dia perquè el preu és elevat, però està a l’alçada de l’experiència que t’ofereixen. T’ho deixaràs perdre?  

Baix Empordà
6

Pals: Restaurant Vicus

Ens encanta el Vicus perquè és sempre una aposta segura. Situat al bell mig de Pals, aquest restaurant de ofereix cuina catalana moderna i creativa que juga amb els productes de proximitat, un compromís que li ha valgut guanyar-se el difícil segell de restaurant Sloow Food. La seva cuina és preciosa, d’aquelles que et guanya per la vista i t’obliga a fer fotografies al plat abans de tastar-lo. Si no hi heu anat mai, us recomanem triar algun dels seus tastets per compartir i així poder provar coses tan excepcionals com el plat d’albergínia, anguila fumada i alvocat o el bikini de formatge Tou dels Til·lers, tòfona i pernil ibèric. Encara que us motiveu amb els entrants, guardeu gana perquè com a bons palsencs, brillen pels seus espectaculars plats d’arròs de l’Estany de Pals i fan uns postres dignes de ser devorats.

Baix Empordà
Advertising
7

Pals: Sol Blanc

Només d’arribar al Sol Blanc al·lucinareu amb el lloc, sembla sortit d’una revista! El restaurant està situat en una masia esplèndida (que també es hotel) envoltada de jardí i amb un porxo que dóna per mil i una celebracions i que us oferirà una vista fantàstica de Pals. Al restaurant s’agafen tant a pit la filosofia del producte quilòmetre zero que fins i tot tenen un corral i conreen alguns dels aliments que després serveixen a taula en delicioses receptes. Ho complementen amb la seva generosa oferta de peix i marisc tan frescos que gairebé salten al plat i d’arrossos de Pals fets amb molt de mestratge. La carta compta amb plats tradicionals com els infal·libles macarrons gratinats de l’avi Joan, els canelons rostits a l’estil de l’àvia o l’arròs a la cassola i d’altres de més moderns i arriscats com la crema de ceps, ou i brioxe o el pastís de formatge en deconstrucció. A banda, cada setmana afegeixen nous suggeriments que us faran venir salivera. Si sou una bona colla, recordeu el nom d’El Sol Blanc ja que tenen espai suficient per acollir grans esdeveniments i menús especials per grups.

Baix Empordà
8

Platja d'Aro: L'Aradi

L’Aradi és un senyor restaurant. Tothom de Platja d’Aro i rodalies sap que és un lloc de tota la vida que porta l’elegància per bandera i que és sinònim d’encert. És un establiment ideal per anar-hi en parella o en família per celebrar-hi ocasions especials i que et serveixin com un rei! Tenen carta de temporada per posar en valor el producte de proximitat i amb una cura especial pels productes del mar. D’entrada, és obligat tastar les ostres, que les mimen com enlloc! Reserveu-vos també un forat pel foie, les gambes de Palamós a la sal, el jarret de port o el melós de xai a baixa temperatura, que us faran 100% feliços. Ah! I no marxeu sense fer postres, la llimona merengada amb vodka i alfàbrega no té pèrdua. El local és sensacional amb molta llum, un ambient càlid amb llar de foc inclosa i una decoració digna d’un lloc de categoria. A l’estiu, compten amb una àmplia terrassa amb vistes privilegiades a tot el centre comercial de Platja d’Aro. Us hauran de fer fora perquè no en voldreu marxar!

Baix Empordà
Advertising
9

Santa Cristina d’Aro: Rosamar

No hi ha millors vistes de la platja de Canyet que les que t’ofereix el Restaurant Rosamar, situat a la urbanització de Santa Cristina d’Aro que li dóna nom. Aquest establiment és un petit oasi enmig de la tumultuosa carretera de corbes que uneix Sant Feliu de Guíxols amb Tossa de Mar, tot i que si vols gaudir d’una experiència 100% Costa Brava i arribar-hi per mar, disposen de boies on amarrar la barca just a sota del restaurant. El restaurant és una antiga masia restaurada que ofereix una cuina mediterrània amb productes locals i una extensa carta per tots els gustos, tot i que per ser sincers, allà toca demanar-hi arròs. Els cambrers volen d’un costat a l’altre repartint paelles entre les taules, i que és que ja se sap que a l’estiu, l’arròs i el mar han fet sempre un  bon matrimoni. 

10

Sant Feliu: El Ginjoler

La Carme Picas i en Xavier Gubau, es van conèixer en els inicis d’El Celler de Can Roca, quan encara era un annex de Can Roca. Quan van plegar, van muntar un obrador a la plaça de Cornellà del Terri, a Can Comas, propietat del avis de Gubau, on van començar fent els famosos pastissos de la Carmeta, per a bars i cafeteries. Els recordeu? Van agafar molta fama, sobretot a la desapareguda La Torrada,  del carrer Ciutadans. Poc després, a principis de la dècada dels 90, es van embarcar en una nova aventura: El Ginjoler. Una empresa de càterings personalitzats. Una curiositat: han muntat càterings enmig de camps de blat, sense llum ni aigua. Actualment, tenen un restaurant a Sant Feliu de Guíxols i, com us esteu imaginant, des de les instal·lacions de Cornellà ofereixen menjar per emportar. Això sí, s’ha de trucar amb antelació. Dos imprescindibles: el caneló de brandada de bacallà, poma àcida i oli de vainilla i la coca de parmesà, conill, ceba flamejada i olives negres. De llagrimeta. 

Advertising
11

Sant Feliu de Guíxols: Restaurant Can Kiku

Si ets un carnívor dels que creuen que no hi ha res més trist que un plat de verdura, Can Kiku a Sant Feliu de Guíxols es convertirà en el teu nou restaurant preferit. És un temple de la carn i el que és més important, saben com tractar-la. Allà hi podràs degustar entrecots com déu mana, diferents tipus de talls com la presa, el secret o la ploma o carns procedents de diferents parts del món com Austràlia, Japó o Uruguai.A més a més tenim bones notícies! Són uns xefs de campionat, amb la qual cosa a banda delsplaers carnals podràs regalar-te també tapes i racions increïbles com el seu mític tàrtar de vedella, carpaccios d’escàndol o unes tires de pollastre amb salsa de curri i mango que et faran la vida més feliç.

Baix Empordà
12

Sant Feliu: Locanda di Nonna Flo

Menjar la millor pizza de la Costa Brava i contemplar la immensitat de la badia de Sant Feliu de Guíxols. Amb aquesta equació guanyadora, la Locanda di Nonna Flo no té rival. Hi vagis per dinar o per sopar, sigui hivern o estiu, ja cal que matinis o que reservis taula perquè la seva terrassa interior, on s’hi concentren la majoria de taules, està d’allò més disputada. El producte que serveixen és 100% italià i tant les pizzes com les pastes són un pecat. No t’atreveixis a sortir del local sense menjar un cannoli per postres o tastar el limoncello (si tens sort, et convidaran al xarrup). Qui dirigeix “el show” és el carismàtic Francesco. Deixa’t assessorar i gaudeix d’un sopar en un ambient íntim i el retrat gairebé a l’oli de la platja i el port de Sant Feliu. 

Advertising
13

La Bisbal: La Cantonada

Els bisbalencs treballadors i la gent de pas a la Bisbal són afortunats de tenir un restaurant com la Cantonada on poder menjar un menú entre setmana en temps record per tornar ràpid a la feina però sense que es noti la pressa. I aquesta dolça sensació és gràcies a un local acollidor i un menú ajustat però de qualitat, amb plats diferents cada dia. Després de molts anys lligat a un matrimoni bisbalenc molt vinculat a la ciutat, l’Assumpta i en Rafael, des de finals del 2015 està regentat per una altra parella, en Xavier i la Susana, vinguts de Barcelona i que han sabut seguir amb el mateix esperit i èxit d’abans. La cuina de la Cantonada és honesta, sense artificis, amb la seguretat de qui cuina amb bon producte de proximitat. Però això no vol dir que tot es redueixi a cuina catalana, sinó que la passió viatgera dels propietaris fa que els plats s’impregnin de cuines de tot el món, sense extravagàncies. Al cap de setmana també hi ha menú i el restaurant s’emplena de famílies i amics. Feu especial atenció als postres casolans, senzills però on s’hi nota l’experiència d’en Xavier d’haver treballat durant dos anys en un obrador de pastisseria tradicional.

Baix Empordà
14

Ullastret: Can Quel

Can Quel a Ullastret és el que es coneix com un restaurant de poble en tota regla. Després de fer una bona caminada o d’una ruta en bicicleta per l’Empordanet, és indispensable fer-hi parada i regalar-se un esmorzar de forquilla i ganivet. Allà hi podreu fer festa grossa: torrades, embotits, croquetes, carn a la brasa... tot casolà i amb l’abundància per bandera. Això sí, avisats esteu, no sereu capaços de dinar després. Podeu fer el banquet dins dels cuidats menjadors de pedra del restaurant amb mobiliari rústic o a la terrassa de fora, situada al cor de la plaça de l’església.

Baix Empordà
Advertising
15

Torroella de Montgrí: Palau Lo Mirador

4 de 5 estrelles

El Palau Lo Mirador de Torroella és un edifici del segle XIV des d’on els senyors controlaven la plana empordanesa. Va ser residència dels comtes de Barcelona i diuen que hi havia fet estada Jaume I El Conqueridor. Ara hi ha un hotel i, a les antigues cotxeres de la casa, un restaurant. La proximitat amb la plana i amb el mar (l’Estartit és a tocar), forneix la cuina del Palau de bons aliments de la dieta mediterrània. La carta està farcida de plats típics del territori que incorporen un aire modern: sopa de peix i marisc al perfum de Pastís, milfulles de foie i poma de Torroella, llobarro a la planxa amb salsa suquet, etc. El menú selecció inclou una llista representativa d’aquesta oferta gastronòmica que barreja mar i terra a parts iguals.

Baix Empordà

Comentaris

0 comments