El Mosaic de les Tres Gràcies
MACEl Mosaic de les Tres Gràcies
  • Art
  • Museu d'Arqueologia de Catalunya, El Poble-sec

IMPERIVM. Històries romanes

Rita Roig
Publicitat

Time Out diu

El Museu d’Arqueologia de Catalunya és un d’aquests espais que els barcelonins tenim oblidats i en els quals només pensem quan ens els topem de cara si sortim a fer una volta per Montjuïc. Però el MAC fa uns anys que treballa per recuperar l’esplendor de l’edifici del 1929, i ara han renovat la seva exposició permanent fent-la brillar al màxim per convertir-se en un museu de visita obligada. 

La nova mostra ja es pot visitar: es diu ‘IMPERIVM. Històries romanes’ i treu a la llum tresors d’època romana i tardoantiga que, fins ara, acumulaven pols a les reserves del museu. Comissariada per Mario Cervera i Arturo de la Oliva, conservadors del MAC, l’exposició reuneix més de dos-cents objectes (alguns dels quals constitueixen veritables tresors de l'arqueologia nacional i de la península Ibèrica) en un espai de 1.000 m²,  on també hi ha lloc per a les noves tecnologies com els sis videomapatges i el vídeo immersiu 360 graus que ens apropen a les peces des d’una altra perspectiva. 

L’exposició s’aproxima a l’Imperi Romà amb la idea que va ser la primera societat globalitzada d'Occident i n’explica els principals grans trets a través d'11 seccions temàtiques que duen el títol d’una paraula en llatí: Orbis (que vol dir “món”) relata la història de l’Imperi des de la fundació de Roma fins a l’últim emperador romà d’Occident, Verbum (“paraula”) una secció dedicada al llatí com a llengua comuna), Civitas (“ciutat”) dedicada a l’urbanisme i la xarxa de ciutats romana, Potestas (“poder”) sobre el sistema polític romà, Populus (“poble”) on s’analitza l’estructura social romana, Religio (“religió”) i Fatum (“destí”) sobre les creences i rituals religiosos i funeraris de l’època, Negotium (“negoci”) i Otium (“oci”) sobre el treball i l’oci en la societat romana, Mulier (“dona”) sobre el rol i l'estatus de la dona en el si de la societat romana i Hereditats (“herència”), on s’explica la continuïtat del llegat cultural i patrimonial romà a través del temps. 

A més, el públic pot conèixer les emocions, desitjos i pors dels ciutadans de l’Imperi Romà a través d'uns personatges ficticis creats pel dramaturg Eduard Olesti que ens presenten la diversitat de la societat romana: són Valerius i Cornelia (ciutadans de la plebs), Claudius (senador), Caius i Petronia (nen i nena), Octavia (sacerdotessa flamínica), Sergius (legionari), Claudia (mercadera d'esclaus), Helena i Galla (esclaves) i Leontius (gladiador). Ah, i la mostra té una banda sonora original exclusiva creada pel músic d'Amposta Ubaldo (Andreu Garcia Serra) amb les veus del duet Tarta Relena.

Detalls

Adreça
Museu d'Arqueologia de Catalunya
Pg. Santa Madrona, 39-41
Eixample
Barcelona
08038
Transport
Espanya (M: L1, L3, FGC), Poble Sec (M: L3)

Dates i hores

Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà