Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Els millors tortells de Reis per a puristes: essència incorrupta

Ricard Martín
Escrit per
Òscar Broc
i
Ricard Martín
Publicitat

Fart dels tortells de Reis 2.0 amb efluvis de tòfona venusiana? Creus que s’ha de reivindicar el tortell de tota la vida, perquè acabarem convertint aquest brioix enriquit en el nou gintònic? Si el que vols és coronar el dinar de Reis amb un tortell de la vella escola, de veritat, aquí tens 7 pastisseries que mai fallen als puristes. Per cert, el Gremi de Pastissers diu que aquest any se’n vendran unes 900.000 unitats a Catalunya, la meitat a Barcelona. Fes l’encàrrec ja!

Casa Vives (Sants, 74 / Rbla. Catalunya, 58)

Casa Vives

A Sants i rodalia es mengen els pastissos de Casa Vives. I punt. Aquesta veteraníssima confiteria porta endolcint l’existència dels barcelonins des de temps victorians. Fundada el 1895, la casa imposa la seva herència pastissera mantenint intacte el factor artesanal, fabricant dolços que fan plorar els nostres avis i, per descomptat, servint un tortell de Reis de manual, perfeccionat amb els transcurs dels eons, respectuós al màxim amb la recepta tradicional. La pasta de brioix, el massapà, la fruita confitada, tots els engranatges funcionen com abans. L’aspecte del tortell és mundà, humil, 'old school', que dirien els hipsters; no obstant, quan li fots la primera queixalada a l’artefacte, el viatge al passat és inevitable. Si vas de radical, no hi pots faltar: els crononautes gastronòmics més puristes sempre compren el tortell a Casa Vives.

La Colmena (Plaça de l’Àngel, 12)

La Colmena

Desconfiar de La Colmena en aquesta fase del partit em sembla una temeritat. Segurament el tortell de la casa et surt un pèl més car que a altres llocs, però difícilment trobaràs una peça tan ben cuita, equilibrada i conservadora. La llegenda situa el naixement d’aquesta cripta de la sacarosa l’any 1849; sigui o no veritat, el cert és que l’espai-temps fluctua quan creues la porta d’aquest comerç ancestral. De fet, tan bon punt et fiques una porció del seu tortell a la boca, la teva consciència emprèn un retrocés temporal que et porta a la Barcelona de principis del segle XX i fins i tot et retorna la il·lusió primigènia del dia de Reis. Les misses, en llatí, i els tortells, a La Colmena.

Mauri (Provença, 241)

Oberts des del 1929. Poca broma: a la Mauri porten més de 80 anys esculpint un tortell de Reis que, lluny de deixar-se estimar per la innovació i les tendències, resisteix ferm gràcies a una fórmula que respecta de forma malaltissa l’essència barcelonina d’aquest dolç. La base de brioix és superior, flonja; el farciment de massapà, de qualitat; diantre, el recobriment de fruita confitada agrada fins i tot els detractors de la fruita confitada, que n’hi ha uns quants. Perquè amb el tortell d’aquesta casa passa el mateix que amb els texans Levi’s: la qualitat mai passa de moda.

Foix de Sarrià (Major de Sarrià, 57 / Plaça de Sarrià, 12-13)

Zona pija, senyorial, històrica... Tan històrica com el Foix de Sarrià, una de les pastisseries més nobles de la Barcelona adinerada. Aquests no fallen mai, i ofereixen un tortell amb els millors ingredients possibles. L’objectiu és aconseguir una de les receptes més respectuoses de la geografia tortellera barcelonina, i fer-ho amb una matèria prima d’un qualitat insuperable. El resultat és una peça deliciosa, esponjosa i perfectament fornejada que farà que tothom es llepi els dits. Evidentment no han pervertit la fórmula des del Paleozoic. Tradició, qualitat i immobilisme: com Déu mana.

Pastisseria Canal (Muntaner, 566)

Pastisseria Canal


La pastisseria Canal és el paradigma de la botiga de dolços burgesa –és LA pastisseria de Muntaner– que ha sabut evolucionar i adapatar-se cap a formes més modernes (pastissos individuals, sabors tropicals i tota la pesca). Ara bé, com passa amb els restaurants d'alta gamma que fan cuina tradicional, aquí toquen els pastissos de tota la vida amb una finor inenarrable. Una bona prova és el seu tortell de reis, que presenten en dues versions: la clàssica roda de massapà amb sorpreses amagades, i el tortell de brioix amb nata muntada.

Pastisseria Escribà (Gran Via de les Corts Catalanes, 546)

Escribà

Que podem dir de l'Escribà? Que és un dels grans pastissers d'Espanya i Europa. I que més enllà de les innovacions aquí hi trobarem un tortell de reis ultraortodox que es presenta en tres versions: massapà, nata i tortell sense sucre (aquest darrer l'heu d'encarregar). Podeu demanar la gloriosa roda dolça en tres mides: per a quatre, sis i vuit/deu persones. 

Xacolata  (Sancho de Ávila, 175)

En Jordi Sala té més galons que Patton (Torreblanca, Escribà, Mas Pau, Elbulli) i un obrador on fa alta pastisseria al barri, a la part nova de la rambla de Poblenou. Hi trobareu tortells de Reis ortodoxos, però d'una relació qualitat preu altíssima. Flonjor i frescor del massapà al mateix nivell que les grans pastisseries de Barcelona. Encarregue, que això és petitat producció aretsana. Els seus croissants també juguen a les grans lligues. 

El Forn de Santa Madrona (Blai, 59)

Forn de Santa Madrona
Forn de Santa Madrona
© Maria Dias

Un exemple de renovació ben entesa a Poble-sec: un forn de barri centenari que sota una nova propietat –una austríaca, la Maria, una coreana, la Hoon i un forner català, en David– s'ha renovat fent un pa excel·lent, amb diferents menes de farines ecològiques i fermentacions llargues. I a l'hora de fornejar tortells també innoven. Enguany us han preparat un tortell d'espelta ecològica, que pot anar farcit del massapà tradicional, o d'una deliciosa crema de plàtan. No us emocioneu, gent 'healthy', que per més eco que sigui el tema això és una bomba. I també hi fan un dels millors kimchis de Barcelona, per cert. 

Últimes notícies

    Publicitat